Kompletní průvodce: Léčba pokožky s atopickým ekzémem

Kompletní průvodce: Léčba pokožky s atopickým ekzémem

Michaela Kavková

Jak vybrat nejlepší krém pro atopický ekzém? Jsou kortikoidy jedinou volbou? Vše se dozvíte v našem komplexním článku.

O atopickém ekzému víme, že je to genetické onemocnění, které se projevuje na pokožce. Pokožka atopika způsobuje mezery v epidermální bariéře. Kvůli nim dochází snáze ke vstupu alergenů do těla a k dehydrataci pokožky. Tato znalost nám pomůže správně nastavit kompletní péči o atopickou pokožku.

Důležité je si uvědomit, že s největší pravděpodobností si s jedním krémem nevystačím. Léčbu je zapotřebí pojmout komplexně a rozdělit jí do 3 oblastí:

  1. Mycí a sprchové produkty - Odstraňují bakterie a zabraňují vysušení pokožky po koupání

  2. Hydratační krémy - Hydratují, posilují kožní bariéru, ulevují od celkového svědění

  3. Lokální péče na ložiska ekzému - Zklidňuje, zmírňuje zánětlivé reakce a ulevuje od intenzivního svědění na konkrétních a nejvíce vzplanutých místech pokožky

atoderm péče o pleť
Příklad kompletní rutiny péče o atopickou pokožku, jednotlivé produkty posilují navzájem svůj efekt. Bioderma Atoderm Sprchový olej, Bioderma Intensive Baume - zklidňující, obnovující a hydratační krém, Bioderma Atoderm SOS sprej - zklidňující protisvědivý sprej. Aktuálně nejžádanější produkty v naší lékárně na atopii.

1. Mycí a sprchové produkty

Denní sprchování nebo koupel je jedním z nejlepších způsobů, jak se zbavit bakterií a předcházet vzplanutí ekzému. Voda (zvlášť teplá nebo horká) může však pokožku přirozeně vysušit. Sprchový gel vhodný pro ekzematickou pokožku tomu pomůže předejít.

Jak vybrat nejlepší sprchový gel?

Vyhněme se mýdlům s parfemacemi a barvivami, které mohou dráždit pokožku.

Zaměřme se na ty, které:

  • hydratují - tím předcházejí vysušení pokožky po koupeli a
  • obnovují kožní bariéru (nebo-li mají relipidační účinek)

Pokud nevíte, po kterém sáhnout, vodítkem vám mohou být tyto sprchové gely, pro které se často lidé s atopickým ekzémem vrací:

Jak vybrat sprchový gel, který je čistě přírodní?

U čistě přírodních sprchových gelů se zaměřte na to, aby respektovaly přirozený kožní film a nevysušovaly pokožku. Ideálně by měly obsahovat nějakou vyživující ingredienci (např. sojový nebo pupalkový olej). 

Všechny tyto podmínky splňuje: 

A-Derma má rostlinný základ vylepšený o účinky dermokosmetiky:

 

2. Hydratační krémy

Vhodné krémy na léčbu atopie by měly dostatečně hydratovat pokožku, posilovat kožní bariéru a ulevovat od celkového svědění ekzému. Musí být bez parfemace a dráživých látek.

Jak vybrat nejlepší hydratační krém?

Každá firma, která vyvíjí krémy pro atopiky, funguje na trochu jiném principu, používá jiné patenty a účinné látky. To, co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Často je to o zkoušení.

Pokud si nejste jisti, který krém vyzkoušet, jedna z možností je sáhnout po ověřených produktech, které splňují podmínky výše a jsou mezi atopiky nejoblíbenější:

Jak vybrat hydratační krém, který je čistě přírodní?

Krém by měl obsahovat dostatek oleje kvůli hydrataci a výživě, mít zklidňující účinek na pokožku a ulevovat od svědění.

A-Derma má rostlinný základ vylepšený o účinky dermokosmetiky:

Jakým látkám v hydratačních krémech se vyhnout?

Doporučuji se vyhnout krémům, které nejsou určeny na citlivou a atopickou pokožku. Můžeme na ně mít nepříjemnou reakci.

Pokud zvolíte produkt, který není přímo určený na váš typ pokožky, je dobré se ujistit, že neobsahuje: 

  • Parfemaci - Dejte si pozor na skryté parfemace, které nejsou cítit. Vybírejte krémy, které mají na etiketě ,,neparfemováno’'.

  • Močovinu - Látka je hydratační, ale může dráždit atopický ekzém a porušit vnější vrstvu pokožky.

  • Lanolin- Lanolin je vyráběn z ovčí vlny a má anti-age vlastnosti. U atopické pokožky může způsobit alergickou reakci a dráždit ji. Někdo tuto látku může snášet naopak velmi dobře.

  • Retinoidy - Jsou to krémy na akné a pro zralou pleť. Někdy mohou dráždit.

  • Propylenglykoly - Nachází se v mnoha hydratačních krémech. Může způsobovat alergické reakce.

  • Ethanoly - Forma alkoholu, která je přítomna v gelech. Látky jsou velmi vysoušecí. (1)

Celkový seznam látek, které by neměly být obsaženy v hydratačním krému pro atopiky, je dostupný na stránkách Národního sdružení pro ekzematiky.

Jak zjistím, který krém je pro mě vhodný?

Po namazání nás pokožka nesmí pálit, zarudnout, svědit, zbytečně se vysoušet.

Jak otestuji nový krém?

  1. Nový krém aplikuji na malé místo na zápěstí
  2. Místo nemyji vodou
  3. Pokud se do 48 hodin neobjeví reakce, krém je pro mě vhodný

Jak často mazat atopickou pokožku?

Pokud není pokožka příliš vysušená, můžeme mazat 2x denně. Během vzplanutí ekzému a při vetší suchosti musíme mazat častěji. Obecně je doporučováno každé dvě hodiny při velkém vzplanutí ekzému.

"Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc. MBA, Předseda České dermatovenerologické společnosti: „Výběr promazávadla a správné a neustálé promazávání je pro léčbu atopického ekzému zásadní. Bez toho nelze o úspěchu vůbec uvažovat.

Jaký je nejlepší krém na atopický ekzém na předpis?

Krém na atopický ekzém, který předepisuje lékař, je obvykle Lipobase krém 100 ml. Ten zvyšuje stupeň vlhkosti, snižuje suchost a zamezuje tvorbě šupin. Má vysoký podíl oleje. Využívá se i jako doplněk při léčbě kortikoidy. Nelze říci, do jaké míry je oblíbený pro svoji účinnost. Velkou roli hraje i finanční aspekt, neboť je z velké části hrazen pojišťovnou.

 

3. Lokální péče na ložiska ekzému

Lokální péče cílí na ložiska atopie a na léčbu nejvíce vzplanutých místech pokožky. Dělí se na lokální kosmetiku, kortikoidy, krémy s ichtamolem a na imunomodulátory. 

a) Lokální kosmetika

Lokální kosmetika je především určena k okamžitému zklidnění podrážděné pokožky a ke zmírnění intenzivního svědění na konkrétním místě. Měla by nám pomoci se snížením užívání kortikoidů během akutních fází.

Pokud si nejste jisti, kterou péči vyzkoušet, níže jsou oblíbené tipy dermokosmetiky, pro které se atopici vrací:

Pro milovníky přírodní kosmetiky:

b) Kortikoidy (Kortikosteroidy) - masti s nejrychlejším účinkem

Co se týká rychlosti účinku a zvládnutí zánětu v kůži, tak jsou bezesporu 1. volbou masti s kortikoidy. Používají se v akutní fázi.

Kortikoidy jsou často démonizovány kvůli jejich nežádoucím účinkům. Abychom nežádoucím účinkům předešli, je velmi důležité dodržet doporučované dávkování, frekvenci a dobu užívání.

c) Ichtamol

Krémy s ichtamolem jsou vhodné jako doplňková péče při léčbě atopie. Mohou nám pomoci snížit svědění a zánět pokožky. 

d) Imunomodulátory

Imunomodulátory jsou alternativní léčbou atopického ekzému. U atopického ekzému imunitní systém přehnaně reaguje na normálně neškodné látky. Tato hyperaktivní imunitní reakce způsobuje příznaky svědění a suchosti. Imonomodulátory fungují tak, že snižují aktivitu našeho imunitního systému. Nejznámější imunomodulátory jsou Protopic a Elidel.

Pro koho jsou především imunomodulátory určeny?

Předepisují se především malým dětem od 2 let a dospělým na pokožku, která je velmi jemná (obličej, krk, třísla). Imunomodulátory neztenčují kůži.

Mají imunomodulátory nějaké vedlejší účinky?

Vedlejšími účinky může být podráždění pokožky, pocit pálení a přecitlivělost na slunce. Imunomodulátory jsou ale obecně pro pokožku bezpečné. Používají se jako alternativa k léčbě kortikoidům.

 

Existují ještě další alternativy léčby mimo krémů a mastiček?

Ano. Existují i další metody, které nám mohou pomoci se svěděním, začervenáním a se zmírněním ložisek atopického ekzému. 

Jedná se konkrétně o:

I. Fototerapie

Fototerapie (terapie světlem) je často využívaným doplňkem v léčbě atopického ekzému. V této terapii jsou využívány bezpečné vlnové délky světla, které vyzařuje slunce.

Fototerapie najdeme na specializovaných dermatologických pracovištích. 

Foto: Fototerapie může být celková nebo lokální. Lokální fototerapie se využívá v případě, když je atopický ekzém pouze na konkrétním místě na těle a není rozšířený, příp. se využívá na ekzém ve vlasech.

II. Koupele

  • Koupele v solném roztoku (balneoterapie) jsou protizánětlivé a pomáhají nám hojit naši pokožku. Mohou být samostatné nebo v kombinaci s fototerapií. Kombinaci těchto dvou terapií poskytuje např. Klinika PRO SANUM v Praze.

  • Ovesné koupele jsou častým pomocníkem atopiků. Ovesné koupele lze koupit přímo v lékárně a připravit si je doma. Pozor jen u atopiků s alergií na lepek. Byť jen malá přítomnost lepku ve vločkách může zhoršit stav.

  • Koupele v jedlé sodě jsou další alternativní léčbou. Soda má zklidňující a antibakteriální vlastnosti na pokožku. Cca 1/4 šálku jedlé sody zamíchejte v teplé vodě (ne horké) a relaxujte 10 - 15 min.

III. Studené obklady

Studené obklady nám mohou pomoci s horkostí pokožky a se svěděním.

IV. Mokré zábaly

Mokré zábaly se používají u středně těžkého až těžkého atopického ekzému, převážně u dětí. 

Zábaly pomáhají absorbovat hydratační krémy a léčebné masti. Ochlazují povrch pokožky a pomáhají se svěděním. Tvoří ochrannou a zklidňující vrstvu na pokožce. Zabraňují poškození pokožky poškrábáním. 

Aplikují se především na noc, kdy je největší riziko poškrábání. 

Jak aplikovat mokrý zábal?

  1. Vykoupejte se v teplé vodě (cca 5 - 10 min.)

  2. Po koupeli naneste hydratační krém a příp. lokální masti

  3. Navlhčete čisté gázové obvazy vodou a zabalte postiženou kůži

  4. Vlhké obvazy překryjte suchým obvazem nebo ručníkem, aby se na místě držela vlhkost

Upozornění: Tato terapie musí být konzultována s lékařem. Počítejte s tím, že pokud se pod zábal použije kortikoidová mast, do pokožky se vstřebá více látky. 

Video: Jak aplikovat a správně používat mokré zábaly.

V. Antihistaminika 

Nejpoužívanější antihistaminika: Claritine, Zodac, Analergin, Analergin Neo, Zyrtec, Xyzal

Antihistaminika zmírňují příznaky alergické reakce (potlačují svědění). Jsou ale především vhodné na kopřivku. Je možné, že nám s ekzémem nepomohou, pokud nám ekzém nezhoršuje nějaká alergická reakce.

Co jsou to sedativní antihistaminika a na co se předepisují?

Pokud máme problémy se spánkem kvůli atopickému ekzému, lékáři nám mohou předepsat sedativní antihistaminika.

Tyto antihistaminika mají tlumící účinek na centrální nervovou soustavu. Jsou určena pouze při akutním vzplanutí ekzému a používají se pouze krátkou dobu.

Jedná se např. o Dithiaden, Fenistil.

 

Zdroj:

[1] https://www.healthline.com/health/eczema/eczema-skin-care-routine#sample-daily-routine