Strava jako spouštěč atopického ekzému. Co nejíst?

Strava jako spouštěč atopického ekzému. Co nejíst?

Michaela Kavková

Jak zjistíme, zda si nezhoršujeme atopický ekzém nevhodnou stravou? Jaké testy na alergie podstoupit?

Spouštěč atopického ekzému: potravinová alergie nebo intolerance

Jak jsme si již vysvětlili v článku Jak poznat atopický ekzém, tak víme, že atopický ekzém je ve stejné skupině jako astma, senná rýma a alergie na potraviny. Často právě potraviny jsou velkým spouštěčem vzplanutí ekzému (k ostatním spouštěčům si přečtěte povídání v článku 10 nejčastějších spouštěčů atopického ekzému).

Můžeme mít na určité potraviny přímo alergii nebo přecitlivělost (intoleranci). Pozor, i když se nám v laboratorních testech žádné alergie nepotvrdily, stále můžeme mít potravinovou intoleranci, která může mít na pokožku negativní vliv.

Jaký je rozdíl mezi potravinovou alergií a intolerancí? (1

 

Potravinová alergie

Potravinová intolerance

O reakci jakého systému se jedná?

Reakce imunitního systému. Imunitní systém chybně považuje bílkoviny v potravinách za hrozbu.

Nezahrnuje imunitní systém. Jedná se dysfunkci trávicího systému, např. deficit nebo sníženou aktivitu enzymů, malabsorpci živin, reakci na přísady (siřičitany, barviva aj.)

Kdy se projeví příznaky?

Vyvolat příznaky alergie mohou i stopy potravin.

Příznaky se projeví v případě, že sníme větší množství potravin.

Čím je způsobena?

Alergie je často na konkrétní potraviny (ryby, měkkýši, ořechy,...)

Může být způsobeno mnoha různými potravinami. Nejčastěji se může jednat o laktózovou nebo histaminovou intoleranci. 

Jak závažná je reakce?

Je života ohrožující.

Není života ohrožující.

 

Co dělat, pokud si nejsme jistí, zda se jedná o alergii nebo intoleranci?

Pokud si nejsme jisti, zda máme alergii či intoleranci na potraviny, pomohou nám to určit jednotlivé testy. Níže je výčet těch nejzákladnějších.

Pokud si nejste jisti, který z testů podstoupit, zeptejte se na to svého obvodního lékaře nebo alergologa. Testy provádí přímo alergolog nebo Vás odkáže na jiného specialistu.

Testy potravinových alergií Testy potravinových intolerancí
Krevní test (IgE) – Test se zaměřuje na přítomnost protilátek IgE v krvi, které se tvoří v imunitním systému, když jsme vystaveni látce způsobující alergii. (2) Krevní test nebo vlasová analýza (IgG) – Tento test se zaměřuje na přítomnost protilátek IgG v krvi. Poukazuje na údajnou senzitivitu – tedy, zda jsme se s látkou někdy setkali. Bohužel nám neodpoví na to, zda jsme na látku intolerantní nebo ne. Dle studií tento test proto není vhodný k diagnostice. (3, 4)
Kožní test – Na pokožku předloktí nebo zad nám umístí malé množství podezřelé potraviny, poté nám kůži propíchnou jehličkou, aby se látka dostala dostala pod kůži. Pokud se nám v místě vytvoří malý svědivý hrbolek znamená to, že jsme alergičtí na danou látku/potravinu. (5) H2 dechový test – Pacientovi je podán cukr (laktóza, fruktóza, glukóza nebo jiné). Následně se měří vzorky vydechovaného vzduchu a koncentrace H2. Při intoleranci se zvyšuje podíl vodíku ve vzduchu. (6
X Měření pH stolice (Laktózová intolerance) – Ze stolice lze změřit množství nestrávené laktózy. (7)
X Biopsie střeva – Biopsie je nejprůkaznější metodou. Pomocí hadičky se odebere vzorek sliznice tenkého střeva, která se vyšetří.
X Genetické vyšetření (Laktózová intolerance) – Potvrdí nebo vyloučí predispozice k intoleranci pomocí vyšetření DNA.
Eliminační dieta – Vhodný test ke zjištění alergie a zároveň očista zažívacího traktu. Nedoporučuje se nikomu se závažnou alergickou reakcí. Eliminační dieta - Vhodný test ke zjištění intolerance a zároveň očista zažívacího traktu.


kožní test alergie

Obrázek: Ukázka kožního testu, který nám ukáže, na jaké látky jsme alergičtí. Na látku č. 2 máme silnou reakci. Na látku č. 4, č. 5 a č. 7 máme mírnější reakci. Ostatní látky jsou bez reakce.

Eliminační dieta: test ke zjištění alergie i intolerance

Eliminační dietu můžeme podstoupit jako test v případě, když nám nějaká potravina nesvědčí a nejsme si jistí, která to je. Dieta je navržena tak, aby naše tělo očistila od potravin, na které můžeme být přecitlivělí. Současně nám pročistí zažívací trakt a tím tak eliminuje nepříjemné projevy ekzému.

Dietu bychom měli podstupovat pouze pod vedením lékaře či zkušeného nutričního terapeuta. Odborník nám poradí, které doplňky stravy bychom měli zařadit do jídelníčku tak, aby nám nechyběly důležité živiny.

Pro koho je vhodná?

Dieta je vhodná pro osoby, které mají podezření na alergii či intoleranci na potraviny a které chtějí snížit zánětlivé reakce ekzému.

Pro koho není vhodná?

Podle odborníků se dieta nedoporučuje:

  • někomu se závažnou alergickou reakcí
  • těhotným ženám
  • konstitučně oslabeným
  • s akutním onemocněním
  • s poruchou příjmu potravy

Jak dlouho se mám podle eliminační diety stravovat?

Tato dieta není vhodná k dlouhodobému stravování, doporučuje se maximálně několik týdnů.

Co vynechat v eliminační fázi?

• Aditiva (přídatné látky) v potravě, které ,,vylepšují'' vzhled, chuť, konzistenci, vůni aj.
• Potraviny s vysokým obsahem cukru
• Alkohol
• Vyloučení hlavních potravinových alergenů: mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, mořské plody, sója, arašídy, sezam, hořčice
• Omezení pšenice a kukuřice
• Omezení potravin s vysokým obsahem histaminu

Tip 1: Primárně se zaměřme na vynechání rafinovaného bílého cukru. A pokud to bez nějaké sladké tečky nevydržíme, můžeme si zkusit přisladit život trochou kvalitního medu nebo melasy.

Tip 2: Místo vajíček lze do těsta použít namleté lněné semínko nebo rozdrcený banán. (Pozor ale, aby nebyl moc přezrálý kvůli histaminu.)

Proč v rámci eliminační diety vynechávat histamin?

Jednoduše, histamin může za naše úporné svědění. Histamin je součástí imunitní odezvy organismu. Uvolňuje se z buněk, když jsou tkáně zanícené nebo stimulované přítomností alergenů.

Někteří lidé jsou na hromadění histaminu v organismu více citliví a nedokážou ho efektivně odbourávat. Následně se to může projevit na pokožce.

Mezi potraviny s vysokým obsahem histaminu patří:

• Potraviny uzené, zrající, kvašené, plísňové – potraviny, u nichž výroba vyžaduje delší čas
• Maso, které rychle podléhá zkáze (kuřecí maso, ryby)
• Potraviny, které způsobují uvolňování histaminu (jahody, vaječný bílek, vlašské ořechy, rajčata, citrusy, kakao, avokádo) (8

histaminová intolerance potraviny s histaminem
Obrázek: Potraviny s vysokým obsahem histaminu

Co následuje po ukončení eliminační diety?

Po ukončení diety do jídelníčku začneme postupně přidávat jednotlivé potraviny, abychom zjistili, jak na ně naše tělo reaguje. Důležité je se zaměřit na primární potraviny jako je např. vejce, mléko, ryba aj.

Zařadit tedy hned do jídelníčku vepřo, knedlo, zelo a zapít oběd pivem není úplně vhodné. Cílem je určit, jaká konkrétní potravina nám nedělá dobře a té se budeme snažit vyhýbat.

Tip: Velkým pomocníkem může být psaní deníku o tom, co jsme znovu zařadili, jak jsme se potom cítili a zda jsme měli nebo neměli nějakou reakci. Je to taková kolombovská pátrací práce, ale vyplatí se.

deník se symptomy atopie atopická ekzém

Obrázek: Příklad potravinového deníku se symptomy

Na závěr

Náš organismus, stejně jako stav našeho střevního traktu a složení mikrobiomu, se vyvíjí a mění. Tzn. potravinu, která nám nyní nedělá dobře, může naše tělo v budoucnu tolerovat. Ukončením eliminační diety a vynecháním nevhodných potravin léčba nekončí, ale naopak začíná.

V další fázi je nutné se zaměřit na:

  1. celkový stav střevního mikrobiomu a stravu vhodnou pro atopiky
  2. doplnění vitamínů a minerálů, které nám mohou chybět a které výrazně pomáhají v léčbě atopie
  3. hydrataci celého těla a zmírnění suchosti (pomocí kvalitních hydratačních krémů)
  4. zvládání svědění

 

Zdroje: 

[1] https://www.nhs.uk/conditions/food-intolerance/

[2] https://medlineplus.gov/lab-tests/food-allergy-testing/

[3] https://www.nhs.uk/conditions/food-allergy/diagnosis/

[4] https://www.institutmodernivyzivy.cz/testy-potravinovych-intoleranci/

[5] https://medlineplus.gov/lab-tests/food-allergy-testing/

[6] https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2006/07/06.pdf

[7] https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2018/03/03.pdf

[8] https://www.pravdyoatopii.cz/clanek/43-histamin-jako-nepritel-pri-ekzemu-zmirnete-svrbeni-stravou