7 pravidel, jak předejít rakovině kůže

7 pravidel, jak předejít rakovině kůže

PharmDr. Hana Chudobová

Odborníci věří, že u 4 lidí z 5 se dalo rakovině kůže předejít. Prozradíme jak.

Podle American Institute for Cancer Research je rakovina kůže 19. nejčastěji se objevující rakovinou vůbec. Její výskyt se za poslední desetiletí navýšil jednak v důsledku stoupající popularity outdoorových aktivit a také dovolenkových opalování. Odborníci věří, že u 4 lidí z 5 se dalo rakovině kůže předejít. Dodržovat uvedená pravidla prevence Vás může posunout do oněch 4 případů:

1. Stín je Váš nejlepší přítel

Skrýt se před slunečními paprsky ve stínu je ten nejlepší způsob, jak se vyhnout spálení. Mějte však na paměti, že slunečníky, stromy či plážové stany neposkytují vždy stoprocentní ochranu. Platí zde zlaté pravidlo čím máte kratší stín, tím rychleji hledejte úkryt.

2. Pomožte si oblečením a brýlemi

Nejpřirozenější způsob, jak se chránit proti škodlivým účinkům slunečního záření, je nosit vhodnou pokrývku hlavy (nejlépe nějaký slušivý klobouk s širokým okrajem, který ochrání i Váš zátylek, uši, oči a vlasy), zahalující oblečení a sluneční brýle s UV filtrem.

Náš tip...

Brýle vyberte tak, aby měla SPF faktor alespoň 15 pro každodenní nošení a 30 pro chvíle vyšší expozice slunci (na horách, u moře atd). SPF 30 znamená, že Vaše oči jsou 30krát lépe chráněné, než bez brýlí.

 

3. Vyberte kvalitní opalovací krém a správně ho aplikujte

Opalovacích krémů je celá řada. Liší se použitými filtry (chemický vs. minerální), složením (přírodní vs. dermokosmetika) a typem pokožky, pro které jsou určeny. Vybrat si můžete podle osobních preferencí. Vždy si však zkontrolujte, že má tyto vlastnosti (doporučované American Academy of Dermatology):  

  1. Širokospektrální - poskytuje ochranu před UVA i UVB záření
  2. SPF 30 a více - odfiltruje 97% UVB záření a více
  3. Voděodolný - chrání nás i ve vodě

Více se dozvíte o výběru opalovacích krémů v mém článku Jak vybrat opalovací krém.

kolik opalovacího krému aplikovat
Aby byla účinnost krému maximální,  nanášejte ho v dostatečném množství a opakovaně každé 2-3 hodiny. Pokud snížíte množství krému na polovinu, jeho účinnost se sníží až o třetinu. 

4. Nejlepší oblečení na ven? Volné barevné tričko s dlouhými rukávy, nejlépe z polyesteru.

Mysleli jste si, že nejlepší ochranu proti slunci Vám zaručí bílé oblečení ? Tak to jste na omylu. Experti na dermatologii vyjmenovali několik faktorů, které ovlivňují stupeň ochrany oblečení před UV zářením (tzv. ultraviolet protection factor - UPF). Zde jsou ty nejdůležitější:

  • Hustě tkané látky mají vyšší UPF.
  • Vypráním se zvyšuje UPF díky tomu, že oblečení se přirozeně smrskne a záření je tak snadno neprostoupí.
  • Elastické materiály mají nižší UPF.
  • Nejlépe absorbuje UV záření polyester, poté vlna, hedvábí, nylon a na samém konci bavlna.
  • Barevná tkanina má vyšší UPF.
  • Čím volnější oblečení, tím lepší ochrana proti slunci.

Pokud byste byli na pochybách, zda Vám Vaše oblečení poskytne vysokou ochranu před UV zářením, zkuste ho prosvítit žárovkou. Čím méně světla pronikne, tím méně propustí i UV záření.

5. Přes poledne si raději dopřejte doma siestu

Toto pravidlo jste určitě slyšeli už milionkrát, ale my Vám ho stejně připomeneme. Mezi 10. a 14. hodinou jsou UV paprsky zdaleka nejsilnější, s tím nemá cenu bojovat, proto si raději před a po obědě dopřejte doma chvíli odpočinku než vyrazíte ven.

6. Nejlepší ochrana vlasů před sluncem je nevystavovat je přímému slunečnímu záření

Určitě jste si všimli, že během léta nám sluníčko vlasy zesvětlá. Někomu se tento jev může líbit a spojovat ho s atraktivním letním vzhledem, ale měli bychom si uvědomit, že je to pouze SOS signál vysílaný vlasy vystavené nadměrné sluneční zátěži.

Ačkoli na trhu existuje spousta kosmetických přípravků slibující poskytnutí vlasům UV ochranu, nejúčinnější stále zůstává chránit se pomocí klobouku, slunečníku či kšiltovky. Chrání totiž nejen vlasy, ale i pokožku hlavy, kam se kosmetické přípravky špatně dostanou nebo uchytí.

Co se s vlasy na slunci děje?

  • Sluníčko produkuje ve vlasech pigment zvaný oxymelanin, který se projevuje zesvětláním vlasů, a je příčinou narušení disulfidových vazeb a tím i zeslabení vlasů obecně. 
  • V důsledku slunečního záření jsou poškozeny také vlasové lipidy, což má následek, že se nám zdají vlasy suché a bez života. Zdravé lipidy totiž propůjčují vlasům 2 základní vlastnosti - lesk a poddajnost.

 

7. Denně sledujte UV index

Index globálního slunečního UV záření neboli UV index vyjadřuje množství ultrafialového (UV) slunečního záření na konkrétním místě v konkrétní den. Dnes se již hlásí v denní předpovědi počasí, takže Vám pomůže lépe si naplánovat vaše outdoorové aktivity. Pokud ale chcete být o UV záření stále informováni, můžete si do mobilu nainstalovat aplikaci, která bude UV index hlídat za Vás.

Přestože nadměrnému pobytu na slunci bychom se měli vyvarovat každý den, pokud je UV index střední nebo snad vysoký měli bychom být zvlášť opatrní

         uv index

Tabulka doporučených preventivních opatření vztahujících se k jednotlivým hodnotám UV indexů.

Závěr: Ochrana na maximum = opalovací krém + stín + oblečení

Přestože opalovací krémy poskytují účinný způsob, jak předcházet škodlivým vlivům slunečního záření, nejsou nikdy 100% ochranou. Musíme počítat s tím, že jejich účinnost se snižuje. A to aniž si to uvědomujeme - potíme se, někde se otřeme nebo vykoupáme. 

Oproti tomu oblečení přestavuje sice trvalou ochranu před sluncem, nicméně UV paprsky jím více či méně proniknou.

Sečteno podtrženo, jedině kombinací obojího docílíme té nejúčinnější ochrany před sluncem.

 

Zdroje:

World Cancer Research Fund – https://www.wcrf.org/dietandcancer/cancer-trends/skin-cancer-statistics 

World Health Organization – https://www.who.int/uv/faq/protect/en/ 

World Health Organization – https://www.who.int/uv/sun_protection/en/

Skin cancer foundation – https://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/clothing/protection

Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology – http://www.ijdvl.com/article.asp?issn=0378-6323;year=2007;volume=73;issue=2;spage=73;epage=79;aulast=

DRAELOS MD., Zoe Diana. Sunscreens and hair photoprotection [online]. NC, 2006 [cit. 18. 4. 2019]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16311170

Global Solar UV Index: A Practical Guide, společné doporučení Světové zdravotnické organizace, Světové meteorologické organizace, Programu OSN pro životní prostředí a Mezinárodní komise pro ochranu před neionizujícím zářením, Světová zdravotnická organizace, Ženeva, 2002

World Health Organization - https://www.who.int/uv/faq/protect/en/index4.html

Acne.org – https://www.acne.org/heres-how-much-sunscreen-you-should-apply.html

American Academy of Dermatology – https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/shade-clothing-sunscreen/how-to-select-sunscreen