1) Jaké jsou benefity vitaminu A?
Vitamín A je velmi důležitý vitamín, který přispívá k:
- udržení dobrého stavu našeho zraku, sliznic, pokožky
- správné funkci imunitního systému
- správnému metabolismu železa
2) V jakých potravinách se vitamin A nachází?
- sýr
- vaječný žloutek
- tučné ryby
- játra a produkty z nich
Vitamin A lze také získat zařazením zdrojů betakarotenu, neboť jej naše tělo dokáže na vitamin A přeměnit. Zdroje betakarotenu jsou:
- žlutá, červená, zelená (listová) zelenina: špenát, kapusta, mrkev, sladké brambory, červená paprika aj.
- žluté ovoce: mango, papája, meruňky aj.
Foto: Zdroje vitaminu A
3) Jaká je doporučená denní dávka vitaminu A pro dospělé?
Dle National Institutes of Health (U.S. Department of Health and Human Services) je doporučený denní příjem vitamínu A u dospělého člověka:
Věk | Pohlaví | Doporučená denní dávka (v mg) |
19 – 50 let | muži | 0,9 mg |
19 – 50 let | ženy | 0,7 mg |
51 let a starší | muži | 0,9 mg |
51 let a starší | ženy | 0,7 mg |
4) Jak se může projevovat nedostatek vitaminu A v těle?
K nejčastějším projevům nedostatku vitaminu A patří:
- šeroslepost
- sklon k zánětu očních spojivek
- bolest očí - například při přechodu ze tmy na světlo
- zrohovatění kůže
- snížení pohlavní aktivity
- větší náchylnost k zánětům (1).
5) Jak mohu rychle a snadno doplnit vitamin A?
Přidejte jídla bohatá na vitamin A do svého jídelníčku. Zvažte doplňky stravy s vitaminem A, které mohou tento proces urychlit.
6) Kdy je nejvhodnější užívat vitamin A?
Vzhledem k jeho rozpustnosti v tucích je doporučeno užívat vitamin A spolu s jídlem.
7) Je možné se předávkovat vitaminem A?
Ano, vitamin A je rozpustný v tucích, ukládá se v játrech a jeho nadměrné nahromadění v organismu může vést k onemocnění z nadbytku vitaminu A.
Dlouhodobější předávkování vitaminem A může způsobit osteoporózu (řídnutí kostí se zvýšeným rizikem jejich fraktury) nebo celkovou intoxikaci (otravu) organismu.
8) Je vhodné užívat vitamin A v těhotenství? Pokud ano, v jakém množství?
U těhotných žen se nedoporučuje zvyšovat příjem vitaminu A. Je to z důvodu možného rizika poškození nervového systému novorozence.
Dle National Institutes of Health (U.S. Department of Health and Human Services) je doporučený denní příjem vitaminu A u těhotných a kojících žen:
Věk | Stav | Doporučená denní dávka (v mg) |
14 – 18 let | Těhotné | 0,75 mg |
14 – 18 let | Kojící | 1,2 mg |
19 – 50 let | Těhotné | 0,77 mg |
19 – 50 let | Kojící | 1,3 mg |
9) Je vhodný užívat vitamin A v dětství? Pokud ano, v jakém množství?
Pro děti je doporučená denní dávka vitaminu A závislá na jejich věku. Dle National Institutes of Health (U.S. Department of Health and Human Services) je doporučený denní příjem vitaminu A u dětí:
Věk | Doporučená denní dávka (v mg) |
novorozenci do 6 měsíců | 0,4 mg |
novorozenci 7 -12 měsíců | 0,5 mg |
1 - 3 roku | 0,3 mg |
4 - 8 let | 0,4 mg |
9 - 13 let | 0,6 mg |
14 – 18 let u chlapců | 0,9 mg |
14 – 18 let u dívek | 0,7 mg (0,75 mg u těhotných a 1,2 u kojících) |
19 let a starší | 0,9 mg |
10) Jaké osoby jsou zejména ohroženi nedostatkem vitaminu A?
Nedostatkem vitaminu A jsou (zejména v rozvojových zemích) ohroženy:
- předčasně narozené děti
- kojenci
- malé děti
- těhotné a kojící ženy
- lidé s onemocněním cystická fibróza (2)
11) Jsou nějaké léky, které mohou hladinu vitaminu A v těle snižovat?
Ano, vstřebávání vitaminu A mohou například snižovat léky na snížení hmotnosti, které obsahují účinnou látku orlistat – např. v léku Xenical.
12) Jsou nějaké léky/doplňky stravy, se kterými není vitamin A vhodné kombinovat?
Ano, vzhledem k možnému předávkování vitaminem A musíme být opatrnější např. u léků, které se užívají pro léčbu psoriázy a obsahují syntetické retinoidy, účinnou látku acitretin – např. v léku Targretin.
Hladinu vitaminu A v krevní plazmě mohou také zvyšovat perorální kontraceptiva, tj. léky užívané proti početí.
Vzhledem k možnému předávkování vitaminem A je důležité brát v potaz denní příjem ve stravě spolu s doplňky stravy, které vitamin A obsahují.
13) Dochází k nějakým přirozeným ztrátám vitamínů A?
Ano, ke ztrátám vitaminu A v potravinách dochází zejména při oxidačních procesech - při mletí mouky, při úpravě džusů, nebo při aromatizaci potravin.
Závěrem
Vitamin A je další z řady důležitých vitamínů pro naše tělo. Předcházet nedostatku vitaminu A lze vhodnou stravu, příp. doplněnou o užívání doplňků stravy s obsahem vitaminu A a jeho provitamínů. Je ale nutné dbát na správný denní příjem.
Zdroje:
[2] https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/xenical-epar-product-information_cs.pdf