Vitamín D - Nejčastější otázky a odpovědi

Vitamín D - Nejčastější otázky a odpovědi

PharmDr. Hana Chudobová

Odpovědi na otázky, které vás nejčastěji zajímají.

1) Jaké jsou benefity vitamínu D?

Vitamín D (tj. kalciferol) přispívá k:

  • fyziologickému vstřebávání a využívání minerálů vápníku a fosforu, které jsou nezbytné pro řádný vývoj a funkci kostí, svalů včetně srdce a zubů

  • normální činnosti našeho imunitního systému, a to především v obraně při napadení škodlivými viry a baktériemi

  • procesu správného dělení lidských buněk.(1)

 

2) Jaká je doporučená denní dávka vitamínu D pro dospělé?

Doporučené dávkování není v Evropské unii jednotné.
Denní referenční dávka vitamínu D pro dospělého člověka se uvádí 5 mikrogramů (ug).

Podle Státního zdravotnického ústavu (SZÚ) k dosažení optimální hladiny vitamínu D v krvi je dokonce zapotřebí denní dávka 30 mikrogramů a více.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvádí bezpečnou dávku vitamínu D v dietě a to 100 ug na osobu za den.

 

3) Jak mohu přijmout doporučenou denní dávku vitamínu D?

Jeho hlavními živočišnými zdroji jsou pro nás ryby a rybí tuk, mléko a mléčné výrobky, vaječný žloutek, játra a maso obecně.

Kromě toho je lidský organismus významně obohacen o vitamín D při opalování na slunci, kdy dochází působením ultrafialového světla ve slunečním záření k přeměně provitamínu D uloženého v hlubších vrstvách kůže na vitamín D. Výhodou je, že touto fyziologickou cestou nemůže dojít k nadměrné tvorbě vitamínu D.

Při vystavování lidské kůže slunečním paprskům je ale nutné pamatovat na to, že žádoucí účinek ultrafialové složky světla na tvorbu vitamínu D bývá významně snížen v prostředí smogu a dále mu zabraňují i různé překážky, které jinak světlo propouštějí (například skleněná okna).

Blahodárný účinek opalování na tvorbu vitamínu D je také mnohem nižší u starších jedinců, vzhledem ke snižující se schopnosti kůže syntetizovat vitamín D z jeho provitamínu se zvyšujícím se věkem.

V souvislosti s opalováním je nutné důrazně připomenout jeho přiměřenost a nutnost ochrany pokožky použitím opalovacích krémů či olejů s dostatečně vysokým ochranným faktorem. Dlouhodobé, vysoké dávky ultrafialového záření jsou totiž pro nechráněnou kůži nebezpečné pro možný vznik nádorového onemocnění pokožky.

 

4) Jím pestrou a vyváženou stravu. Mohu i přesto trpět nedostatkem vitamínu D?

Nové výsledky Státního zdravotního ústavu potvrzují, že méně než 1% osob ve věku 18-90 roků naplní svou potřebu z obvyklé české stravy. A to představuje negativní vliv na zdraví zejména přes podzim a zimu, kdy je nedostatek UV záření.

Takže ano, pokud získáváte vitamín D pouze ze stravy, existuje pravděpodobnost, že ho nemáte dostatek, a je dobré ho doplnit.

 

5) Jaké osoby jsou zejména ohroženi nedostatkem vitamínu D?

Nedostatkem vitamínu D jsou ohroženi především:

Jak však bylo zmíněno výše, každý dospělý člověk by měl užívat vitamín D od října do dubna z důvodu velmi omezeného slunečního svitu v naší zeměpisné šířce?

 

6) Jak poznám kvalitní doplněk stravy s vitamínem D? V nabídce je široké množství preparátů.

Kvalitní vitamín D by měl splňovat 2 základní kritéria:

  1. minimum aditiv (konzervantů, aditiv, plnidel, aromat apod.)
  2. účinnou látkou je cholekalciferol nebo-li vitamín D3 (nikoliv D2)

Tato kritéria splňuje:

Pokud hledáte co nejvyšší kvalitu, podívejte se po přípravku, který současně:

  • obsahuje i vitamín K2 - deficitem vit. K2 trpí většina české populace, navíc s vit. D pracuje v synergii
  • je doplněn o olej - olej zvyšuje vstřebatelnost vit. D3, navíc odpadá nutnost přijímat doplněk stravy s jídlem bohatým na tuky
  • vit. D 3 byl získán z lišejníku či ze speciálně modifikovaných rostlinných zdrojů - extrahování vit. D z rostlinného zdroje se považuje za nejetičtější cestu pro výrobu tohoto vitamínu oproti jiným živočišným zdrojům jako je lanolin z ovčí vlny. Ten navíc není vhodný pro vegany a nemusí být dobře snášen dětmi.

Tato kritéria splňují, a proto je vždy doporučuji jako nejkvalitnější vitamíny D:

Pro děti doporučuji Viridikid Vitamin D Drops 400 IU 30 ml

Více o tomto tématu si přečtete v článku Který vitamín D je nejlepší? Dle odborníků.

 

7) Je možné se předávkovat vitamínem D?

Lze, ale pouze výjimečně. Déletrvající konzumace nadměrných dávek vitamínu D dle studií může být příčinou svědění kůže, zvracení, nebo průjmu apod.

V odborné literatuře se udává, že vysoké dávky vitamínu D mohou vést až k nepravidelné činnosti srdečního svalu nebo zvyšovat riziko ledvinných kamenů až selhávání ledvin. I když jiné odborné studie tento předpoklad zcela nepotvrzují.

 

8) Jak se může projevovat nedostatek vitamínu D v těle?

Dlouhodobý nedostatek vitamínu D vede především k:

  • nedostatečné mineralizaci kostí a tím pádem k závažným poruchám funkce skeletu našeho těla
  • osteoporóze až onemocněním zvaným křivice, které jsou charakterizované vysokou náchylností ke zlomeninám kostí, jejich deformacemi, zvýšenou kazivostí zubů a svalovou slabostí (2, 3, 4)

 

9)  Jsou nějaké léky, které mohou hladinu vitamínu D v těle snižovat?

Ano, u některých léků dochází ke snížení absorbce vitamínu D z potravy – dle studie po podání účinné látky orlistat v léku na hubnutí Xenical.

Ke snížení hladiny vitamínu D v krvi dochází také podle odborníků při užívání steroidních léků obsahujících například účinnou látku prednison. (5)

 

10) Jsou nějaké léky/doplňky stravy, s kterými není vitamín D vhodné kombinovat?

Ano, nadměrný příjem vitamínu D může podle odborníků například omezit účinek léků ze skupiny hypolipidemik - například statinů (atorvastatin, lovastatin a simvastatin), jejichž hlavním úkolem je snížit hladinu cholesterolu v krvi.

A vzhledem k provázanému metabolismu vitamínu D a vápníku je také nutné pamatovat na skutečnost, že například thiazidová diuretika mohou významně zvýšit hladinu vápníku v krvi, pokud je zároveň vitamín D užíván ve vysokých dávkách. (6, 7)

Interakcí mezi léky a vitamínem D je více a závisí nejen na věku a tělesné konstituci jedince, ale i na jeho metabolických funkcích a zdravotním stavu obecně. Proto je doporučováno, aby potencionálně škodlivé interakce byly vyhodnoceny lékařem nebo lékárníkem.

 

11) Je vhodné užívat vitamín D v těhotenství? Pokud ano, v jakém množství?

Těhotné ženy mohou vitamín D běžně užívat, ve stejných dávkách jako dospělí. Pozor však na velmi vysoké dávky tohoto vitamínu, které mohou být toxické.

 

12) Je vhodné užívat vitamín D v dětství? Pokud ano, v jakém množství?

Určitě, v dětství je dostatečný příjem vitamínu D klíčový pro správný vývoj. Dlouhodobější deficit vitamínu D ve fázi růstu může totiž způsobit onemocnění zvané křivice (rachitis), při kterém se měkké a slabé kosti mohou až deformovat a dotyčný trpí úpornými bolestmi.

Státní zdravotnický ústav zjistil, že české děti trpí výrazným nedostatkem vitamínu D v těle. 

Ohledně doporučené denní dávky vitamínu D v závislosti na věku dítěte je možné si prostudovat doporučení Národního ústavu zdraví USA (National Institutes of Health), která uvádí o něco vyšší doporučené dávky oproti české normě: 

Věkové kategorie Doporučená denní dávka vitamínu D (v mikrogramech)
Novorozenci do 12 měsíců     10 mikrogramů
Děti 1 - 13 let 15 mikrogramů
Mladiství 14 – 18 let 15 mikrogramů
Dospělí 19 – 50 let 15 mikrogramů
Dospělí 51 – 70 let 15 mikrogramů
Dospělí starší 70 let 20 mikrogramů

 

13) Dochází k nějakým přirozeným ztrátám vitamínů D?

Ano dochází, a to zejména jeho oxidací v přítomnosti kyslíku.

 

14) Kdy je nejvhodnější užívat vitamín D?

Vitamín D se může užívat kdykoli během dne a vzhledem k rozpustnosti v tucích je vitamín D absorbován lépe při současné konzumaci jídla obsahujícího tuky. Užitečné je současně s ním užívat vápník a hořčík.


Zdroje:


[1] https://www.gov.uk/government/publications/sacn-vitamin-d-and-health-report

[2] https://www.karger.com/Article/Abstract/443136

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28612338/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17600035/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8967706/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6715769/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6709583/