Omega 3 - Rosita

„Omega 3" je zjednodušené označení pro skupinu polynenasycených mastných kyselin, které si lidské tělo neumí efektivně vytvořit a proto jsme závislí na jejich získávání z konzumovaných potravin. V doplňcích stravy jsou většinou obsažené dvě nejdůležitější biologicky aktivní formy omega 3 nenasycených mastných kyselin (NMK) - kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA).

Čemu prospívá

Jako součást membrán nervových buněk jsou Omega 3 NMK nezbytné pro přenos vzruchu v rámci nervové soustavy - tedy pro správnou funkci mozku (i ve vyšším věku), činnost srdce, ostrost zraku a v kombinaci s vitamínem D navíc podporují náš imunitní systém.

Jak se může projevovat nedostatek Omega 3

Nedostatek příjmu esenciálních mastných kyselin se může navenek spolupodílet na nedostatečné činnosti srdce, nižší mozkové aktivitě a častějších zánětlivých onemocněních. Je také doporučován průběžný dohled nad dostatečnou suplementací omega 3 NMK u sportovců a osob s vydatnějším energetickým výdejem. A to především v situacích, kdy u nich není možné zajistit pravidelnou konzumaci ryb a produktů z nich (pozn.: udává se, že v České republice je 2-3x nižší spotřeba rybích pokrmů oproti celosvětovému průměru).

V jakých potravinách nalezneme Omega 3

Esenciální mastné kyseliny jsou obsaženy zejména v mořských plodech a rybách (makrela, losos, sardinky,...) a v některých rostlinách (vlašské ořechy, semínka – lněné, konopné, chia, nebo oleje – kokosový, olivový).

Dávkování Omega 3

Pro děti jsou dostupné přípravky často ve formě olejového roztoku, který se dávkuje v závislosti na věku po čajových lžičkách. Pro dospělé jsou pak spíše určené kapsle a tobolky.

Co je dobré vědět

Nepřiměřeně vysoký příjem tuků a v tucích rozpustných mastných kyselin představuje na druhé straně určité riziko, proto je nutné především u nejmenších dětí, u těhotných a kojících žen dodržovat výrobcem navržené dávkování. Neměla by být překročena doporučená denní dávka a užití této skupiny přípravků je nutné posoudit i vzhledem ke složení stravy dotyčného jedince. Důležitým parametrem je i důvěryhodnost výrobce, neboť produkty s obsahem nenasycených mastných kyselin musí být vysoce čištěné a zdravotně nezávadné.