Betaglukan - Vitamín D

Betaglukany jsou přírodní polysacharidy složené z jednoduchých cukrů (molekul glukózy pospojované beta vazbou), které jsou stavební součástí buněčných stěn mořských řas, hub, pekařských a pivovarských kvasinek

Nebyla nalezena žádná položka.

Čemu betaglukany prospívají

Betaglukanům se přisuzuje schopnost podpoření obranné reakce lidského organizmu (přirozenou aktivizací bílých krvinek typu makrofágů), posílení imunitního systému ve stavech fyzického a emočního stresu, nebo chronické únavy. Předpokládá se také jejich příznivý vliv u onkologických pacientů po léčbě ozařováním a po chemoterapii. Dalším významným prospektivním účinkem, který se betaglukanům přisuzuje, je snížení hladiny cholesterolu v krvi, tj. snížení rizika kardiovaskulární choroby.

V jakých potravinách jsou betaglukany 

Mezi potraviny bohaté na betaglukany jsou obiloviny (ječmen, oves), kvasinky, houby (shiitake, reishi, coriolus) a mořské řasy.

Dávkování betaglukanů

K dispozici mají zákazníci řadu přípravků různých výrobců. Přípravky obsahující betaglukany jsou často kombinovány s vitamínem C, případně D, s antioxidantem resveratrolem, nebo vlákninou inulínem. Doporučené užívání je na lačno, 1 tableta nebo tobolka přípravku denně.

Co je dobré vědět

Biologická aktivita betaglukanů závisí nejen na jejich molekulové struktuře a řetězení, velmi důležitý je stupeň jejich čistoty po izolaci – optimální hodnotou je minimálně 80% čistota. Dále jsou doporučené kombinace s vitamínem C a antioxidantem resveratrolem, které účinek betaglukanů zesilují.