Lecitin - Probiotika a prebiotika

O lecitinu se říká, že je potravou pro náš mozek. Víte, z jakého důvodu? Probádejte ho s námi na následujících řádcích, kde si řekneme vše o lecitinu a jeho účincích.

Dalších 18 produktů
Přírodní ProDen Stomax 63 g ProDen

Stomax 63 g

Přírodní prebiotikum s vitamínem B pro zdravé zažívání psů a koček.

Skladem do 2 dnů
429 68,1 / 10 g
Detail
Dalších 18 produktů

Lecitin patří mezi základní stavební složky buněčných membrán všech živých organismů. Ty ochraňují buňky před průnikem nežádoucích látek a na druhé straně nebrání přístupu látek potřebných.

Ve vysokých koncentracích se lecitin vyskytuje v nejdůležitějších tkáních lidského těla - v mozku, játrech, srdci, svalech a nervových vláknech.

Čemu prospívá

Lecitinu se připisuje podíl na:

  • urychlení regenerace organismu
  • zpomalení procesů stárnutí (podporuje paměť, koncentraci a další kognitivní schopnosti člověka)
  • příznivém účinku na kardiovaskulární systém (posílení činnosti srdce, snížení krevního tlaku a zlepšení prokrvení tkání)
  • příznivém účinku na fyziologický metabolismus tuků včetně cholesterolu
  • správné funkci jater a žlučníku tím, že brání jejich ztučnění (steatóza jater)

V jakých potravinách je

Lecitin si je sice lidské tělo schopno vytvářet samo, jeho podstatné množství je ale nutné získávat ze stravy. Významnými přírodními zdroji lecitinu jsou například:

  • vaječné žloutky
  • hovězí játra
  • slunečnicový olej 
  • mléčné výrobky

Pro samotnou výrobu lecitinu do doplňků stravy se využívá především jeho přírodní zdroj, kterým je extrakt ze sójových bobů.

Dávkování

V doplňcích stravy je lecitin nejčastěji dostupný v podobě kapslí a granulátu. Užívá se během jídla, výše a četnost doporučené dávky je uvedena v příbalové informaci výrobce produktu. Nebývá vhodný pro děti do 3 let.

Kde se s ním můžete ještě setkat

Lecitin se používá také v kosmetických přípravcích. Zde je využívána vlastnost fosfolipidů zintenzivnit okysličování struktur kůže, bránit jejímu vysoušení a podporovat přirozenou buněčnou výměnu látek.