Čistící a pěnící látky (SLS, SLES) v kosmetice. Jsou nebezpečné pro naši pokožku?

Čistící a pěnící látky (SLS, SLES) v kosmetice. Jsou nebezpečné pro naši pokožku?

doc. Ing. Iveta Hrádková, Ph.D.

Měli bychom se tenzidů ve sprchových gelech bát? Docentka z Ústavu kosmetiky VŠCHT vyvrací nejčastější mýty a polopravdy.

Kosmetické přípravky jsou opředeny spoustou mýtů a polopravd. Pojďme si vysvětlit, zda se kosmetických přípravků bát či nikoli.

Nejprve si představme základní pojmy jako tenzidy, INCI nebo kožní film, které jsou dále používány.

Tenzidy

Tenzidy jsou povrchově aktivní sloučeniny, které se vyskytují v různých kategoriích kosmetických výrobků, a plní různé funkce – mají čisticí, pěnicí nebo antistatický účinek, stabilizují emulze (krémy, mléka apod.).

INCI

INCI je zkratka anglického International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, česky mezinárodní názvosloví pro složky kosmetických přípravků. Složení kosmetického výrobku je uvedeno na jeho obale v INCI názvosloví a slouží spotřebiteli k orientaci, jaké složky daný výrobek obsahuje.

Kožní film

Kožní film se přirozeně vyskytuje na povrchu pokožky, má hydrofilně-lipofilní charakter a slouží jako ochranná bariéra kůže před průnikem nežádoucích látek.

 

Co znamenají zkratky SLS a SLES?

SLS je zkratka pro sodium lauryl sulfate (tedy laurylsulfát sodný).

SLES je zkratka pro sodium laureth sulfate (tedy laurylethersulfát sodný).

Jsou to INCI názvy 2 často používaných anionických tenzidů, které mají čisticí a pěnicí účinek.

 

Kde se SLS a SLES vyskytují a jak pracují?

Tyto tenzidy se vyskytují především v mycích a čistících kosmetických přípravcích (např. ve sprchových gelech, šamponech, tekutých mýdlech, zubních pastách, micelárních vodách) a odstraňují nečistoty z povrchu pokožky vlasů a zubů.

Nečistoty jsou obaleny těmito látkami a následně převedeny do oplachové vody, a tím odstraněny z povrchu. Tenzidy ovšem nedokáží rozpoznat nečistoty na povrchu pokožky a přirozeně se vyskytující ochranný kožní film.

Častým používáním mycích přípravků dochází tedy vedle oplachování nečistot z povrchu i k nežádoucímu odstraňování kožního filmu. Doba obnovy kožního filmu záleží na pokožce každého jedince a je individuální.

Problém nežádoucího odstranění kožního filmu nenastává pouze u SLS a SLES, ale u všech tenzidů, záleží na typu použitém tenzidu, jak je dráždivý a zároveň, jakou má čisticí schopnost.

 

Co jsou to betainy a jaký mají v kosmetice účinek?

SLS a SLES jsou cenově dostupné anionické tenzidy, jejichž dráždivost se snižuje v přítomnosti amfoterních tenzidů – betainů. V recepturách kosmetických přípravků se vyskytují vedle sebe SLES nebo SLS s betainy, a tak je zajištěna nižší dráždivost výrobku. Dnes je častěji v kosmetických výrobcích používaný SLES, který nahrazuje dráždivější SLS.

Je důležité podotknout, že jakýkoli kosmetický výrobek, který je uveden na trh v Evropské unii, musí vyhovovat velice přísné legislativě EU, musí být bezpečný a podroben tzv. hodnocení bezpečnosti.

 

Jaké jsou nejčastější mýty, které se šíří kolem čistících a pěnících látek (SLS a SLES) v kosmetice?

Mýtus č. 1 - SLS a SLES výrazně vysušují kůži. 

Pravda: SLS a SLES vysušují pokožku z toho důvodu, že jsou účinnými tenzidy, které odstraňují z pokožky nečistoty a zároveň i kožní film. Je nutné zmínit, že na stejném principu fungují veškeré anionické tenzidy, avšak s rozdílem, že některé tenzidy jsou méně účinné, tím i méně vysušují, jiné tenzidy jsou více účinné, tím pádem mohou pokožku vysušovat více. Nicméně kožní film je po určitém čase obnoven.

 

Mýtus č. 2 - SLS a SLES možňují jiným toxickým látkám proniknout mnohem hlouběji než by je pustila přirozená ochranná bariéra kůže. 

Pravda: Kožní film, který je během mytí odstraněn, je přirozená ochrana kůže, která se ale dříve nebo později obnoví, odstranění kožního filmu není trvalé.

 

Mýtus č. 3 - SLS a SLES způsobují změnu hydro-lipidového filmu pokožky.

Pravda: Jak už bylo uvedeno, tenzidy nedokáží rozpoznat lipidy na povrchu pokožky, které se tam vyskytují přirozeně a které se tam vyskytují ve formě nečistot, z toho důvodu dochází k dočasné změně složení kožního filmu ihned po umytí pokožky. U zdravé pokožky dochází zároveň i k rychlé obnově kožního filmu.

 

Mýtus č. 4 - SLS a SLES dráždí pokožku.

Pravda: Ano, při častém mytí je to možné, ale je to individuální a záleží na pokožce každého jedince. Důležité je také použití dostatečného množství oplachové vody, aby zbytky tenzidu nezůstávaly na pokožce.

 

Mýtus č. 5 - Při dlouhodobém užívání se mohou ukládat v těle a způsobovat zdravotní problémy.

Pravda: I při dlouhodobém používání je to nepravděpodobné, protože mycí kosmetika nezůstává na pokožce dlouhodobě, nemůže do ní penetrovat a ukládat se v ní.

 

Mýtus č. 6 - Při dlouhodobém užívání mohou přispívat k tzv. chemickému koktejlu.

Pravda: Jelikož jsou SLS a SLES smyty po krátkém působení na pokožce vodou při oplachu, je to vysoce nepravděpodobné.

 

Mýtus č. 7 - SLS a SLES způsobují komedony.

Pravda: Nemají komedogenní účinek.

 

Mýtus č. 8 - SLS a SLES jsou nebezpečné pro těhotné a kojící ženy.

Pravda: Nejsou nebezpečné, jelikož výrobky obsahující SLS a SLES jsou určené k oplachu. Tyto látky zůstávají na povrchu pokožky řádově sekundy, maximálně minuty.

 

Mýtus č. 9 - SLS a SLES jsou nebezpečné pro miminka/děti.

Pravda: Nebezpečné nejsou, ale je nutné brát v úvahu, že děti mají nedokonalý kožní film a může tedy docházet k snadnějšímu podráždění a vysušení pokožky. Proto by se u dětí měly používat mycí kosmetické výrobky s rozvahou a jen ty, které obsahují minimálně dráždivé tenzidy.

 

Mýtus č. 10 - SLS a SLES nejsou vhodné pro alergiky či lidi s atopickým ekzémem.

Pravda: Ano, toto souvisí s obnovou kožního filmu, kdy u alergiků či lidí s atopickým ekzémem může docházet k pomalé a nedostatečné obnově kožního filmu a zároveň k většímu podráždění.

 

Mýtus č. 11 - SLS a SLES mají negativní dopady na životní prostředí.

Pravda: Není to pravda, jsou biologicky rozložitelné. SLS ale lépe než SLES.

 

Závěrem – Měli bychom se tedy SLS nebo SLES vyhýbat? Jsou pro náš škodlivé?

Já osobně používám výrobky s těmito tenzidy a nebojím se jich. Suroviny jsou to určitě bezpečné, takže nevidím důvod se jim vyhýbat, když výrobek člověku vyhovuje. Důležité je vždy produkty z pokožky nebo vlasů důkladně vymýt.

 

doc. Ing. Iveta Hrádková, Ph.D.
autor článku
Doc. Ing. Iveta Hrádková, Ph.D. vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou. Po studiích začala působit na stejnojmenné univerzitě na Ústavu tuků a kosmetiky. Specializuje se na chemii a technologii kosmetiky. Je také autorkou mnoha publikací na toto téma.

Související články