Chlorella

Chlorella je sladkovodní jednobuněčná řasa s vysokou nutriční hodnotou, která se pěstuje v asijských zemích. Svým spektrem vitamínů a minerálů a hodnotou bílkovin si oprávněně získává stále větší pozornost vědců a široké veřejnosti. Pojďme si ji tedy představit.

Čemu prospívá

Chlorella obsahuje velmi ceněné látky s antioxidačními účinky a s podporou vitality člověka. V odborné literatuře je popisováno:

  • příznivé ovlivnění činnosti imunitního systému člověka
  • unikátní schopnost chlorelly vázat na sebe těžké kovy a další toxické sloučeniny

Tím přispívá k žádoucímu a rychlému odstranění toxinů z lidského organismu. Za významnou je dále považována podpora metabolismu i funkcí jater. Blahodárný vliv má na střevní trakt prostřednictvím stimulace růstu přirozené střevní mikroflóry a zklidněním střevní stěny při jejím podráždění.

Dávkování

Chlorella je nejčastěji dostupná ve formě za studena lisovaných tablet, které je nutné dostatečně zapít, nebo prášku. Dostupná je také v BIO kvalitě. Doporučená denní dávka je vždy uvedena v příbalové informaci produktu.

Mezi nejčastěji využívané druhy chlorelly v doplňcích stravy patří Chlorella vulgaris, Chlorella pyrenoidosa, Parachlorella kesseri a Chlorella SP. Za velmi rozumnou lze ve vybraných přípravcích považovat kombinaci chlorelly s dalšími přírodními „superpotravinami", ke kterým patří spirulina nebo zelený ječmen.

Co je dobré vědět o jejím zpracování

Buňky chlorelly mají pevnou buněčnou stěnu, kterou lidský organismus nedokáže vstřebat. Proto je nutné při zpracování této řasy její buněčný obal narušit - vysokotlakou homogenizací, mletím, mikrovlnným zářením, nebo sonickými pulsy. Údaj o procesu desintegrace buněčné stěny by měl být k dohledání v příbalové informaci výrobce.