Omega 3 – rybí tuk (olej)

Rybí tuk si asi každý z nás pamatuje z dětství, kdy nám jej babička servírovala na lžičce. Ačkoliv se od té doby mnohé změnilo – jeho nepříjemný odér už ve většině doplňků stravy nenajdete – jeho příznivé účinky stále zůstávají. V něm obsažené omega 3 mastné kyseliny jsou totiž důležité pro zdraví celého našeho těla. Mají pozitivní vliv nejen na správnou činnost srdce, cév a mozku,  ale podporuje i zdravý zrak či pružnost pokožky.

Co jsou Omega 3 mastné kyseliny

„Omega 3" je zjednodušené označení pro skupinu polynenasycených mastných kyselin, které si lidské tělo neumí efektivně vytvořit. Z tohoto důvodu je nutné tyto kyseliny získávat ze stravy. V doplňcích stravy jsou většinou obsažené 2 nejdůležitější biologicky aktivní formy omega 3 nenasycených mastných kyselin – kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA).

Čemu Omega 3 prospívají

Jako součást membrán nervových buněk jsou Omega 3 esenciální mastné kyseliny nezbytné pro přenos vzruchu v rámci nervové soustavy. Jsou tedy důležité pro správnou funkci mozku (i ve vyšším věku), činnost srdce, ostrost zraku a v kombinaci s vitamínem D navíc podporují náš imunitní systém.

Jak se může projevovat nedostatek Omega 3

Nedostatek příjmu esenciálních mastných kyselin se může navenek spolupodílet na nedostatečné činnosti srdce, nižší mozkové aktivitě a častějších zánětlivých onemocněních. Suplementace rybího tuku se také doporučuje u sportovců a osob s vydatnějším energetickým výdejem. A to především v situacích, kdy u nich není možné zajistit pravidelnou konzumaci ryb a produktů z nich. Obecně je ale dobré omega 3 doplňovat nehledě na to, zda sportujete nebo ne. Udává se totiž, že v České republice je 2–3x nižší konzumace ryb oproti celosvětovému průměru, a tak je dobré rybí olej doplňovat vhodným přípravkem.

V jakých potravinách nalezneme Omega 3

Esenciální mastné kyseliny jsou obsaženy zejména v mořských plodech a rybách (makrela, losos, sardinky, ...). Obecně platí, že čím tučnější ryba, tím více prospěšného rybího tuku. Nachází se také v některých rostlinách (vlašské ořechy, semínka – lněná, konopná, chia, nebo oleje – kokosový, olivový).

Dávkování Omega 3

Pro děti jsou dostupné přípravky často ve formě rybího oleje (popř. jeho rostlinné varianty), který se dávkuje v závislosti na věku po čajových lžičkách. Pro dospělé jsou pak spíše určené kapsle a tobolky.

Jak skladovat rybí olej

Rybí tuk skladujte v chladu (ideálně v lednici) a na tmavém místě mimo sluneční svit. Zvolit můžete také variantu oleje v neprůhledné lahvičce, která průchod světla ještě více minimalizuje. Rybí olej by také měl být skladován bez přísunu vzduchu – po užití jej okamžitě zavřete, aby nedošlo k oxidaci.

Jak vybrat rybí olej

Kvalitní rybí tuk by měl obsahovat minimum aditiv a ideálně alespoň 250 mg EPA a DHA na denní dávku. Pokud hledáte veganskou alternativu, sáhněte po olejích z mořských řas, které obsahují prospěšné kyseliny EPA a DHA (narozdíl od semínkových olejů).

Co je dobré vědět

Nepřiměřeně vysoký příjem tuků a v tucích rozpustných mastných kyselin představuje na druhé straně určité riziko. Především u nejmenších dětí, u těhotných a kojících žen je proto důležité dodržovat výrobcem navržené dávkování. Neměla by být překročena doporučená denní dávka a užití této skupiny přípravků je nutné posoudit i vzhledem ke složení stravy dotyčného jedince. Důležitým parametrem je i důvěryhodnost výrobce, neboť produkty s obsahem nenasycených mastných kyselin musí být vysoce čištěné a zdravotně nezávadné.