Glukosamin a co je dobré o něm vědět

Glukosamin může být velmi užitečným pomocníkem při prevenci nebo léčbě kloubních onemocnění. O co se jedná a čím tělu prospívá? To se dočtete na následujících řádcích.

Čemu prospívá

Glukosamin je tělu vlastní bazická sloučenina, která vzniká z glukózy a zabudovává se do struktur polysacharidů. Je nezbytná pro výstavbu kvalitní struktury pojivových tkání, což je klíčový předpoklad fyziologické funkce kloubů, svalů, šlach a kostí.

Doplňkové podávání glukosaminu je zároveň vhodné při podpůrné léčbě degenerativních onemocnění kloubů. Zejména osteoartrózy kolenního nebo kyčelního kloubu a mírného stupně osteoartrózy kloubů prstů ruky.

Jak se může projevovat nedostatek

Nedostatek stavebních látek a kolagenu v pojivových tkáních vede především k postupným degenerativním změnám ve struktuře chrupavek, šlach a kloubů, které se navenek projevují stupňujícími se poruchami hybnosti a intenzivní bolestí.

V jakých potravinách je 

1. V produktech živočišného původu

Látky nutné k výstavbě a regeneraci pojivových tkání jsou logicky obsaženy v produktech živočišného původu (hovězí, vepřové, kuřecí, rybí,...), kde jsou ale přítomné v různé podobě a podléhají odlišným úpravám při přípravě pokrmů. Míra jejich využitelnosti pro lidský organismus je z tohoto důvodu rozdílná a méně předvídatelná.

2. V produktech rostlinné stravy

Dále se v odborné literatuře udává, že i vybrané rostlinné potraviny (sója, olivy, fazole, zelí, avokádo) mohou tělu přispět alespoň stimulací tvorby kolagenu v lidském těle za podmínky dostatečného přísunu výše uvedených „živočišných stavebních kamenů".

Dávkování

K dispozici jsou nejčastěji kapsle nebo tobolky doporučené k užití s jídlem a dostatečným zapitím tekutinou. Užívat by se měly dlouhodoběji, minimálně 4 - 6 týdnů. Pro ty, kteří dávají přednost instantnímu nápoji, máme připravený velký výběr produktů zde.

Co je dobré vědět

Součástí některých přípravků pro podporu zdraví kloubů a kostí jsou i: 

Chondroitin sulfát

Základní stavební složka mezibuněčné hmoty kloubní chrupavky a pojivových tkání, která zajišťuje mechanické a elastické vlastnosti chrupavek. Při kloubních degenerativních procesech dochází působením specifických enzymů ke snižování obsahu chondroitin sulfátu a postupnému zhoršování funkce kloubu. V tomto případě je užitečná jeho suplementace v potravě.

Methylsulfonylmethan

Ten obsahuje organicky vázanou síru, jejíž využití v organismu se předpokládá prostřednictvím střevních bakterií. Přispívá ke zpevnění vazů a šlach, potlačení zánětu i bolesti, pozitivně působí v poškozené kloubní chrupavce a podílí se na regeneraci a relaxaci svalů. Dále vykazuje silné antioxydační účinky.

Kolagen

Kolagen je základní, ve vodě nerozpustná bílkovina elastické chrupavky a pojivových tkání zabezpečující jejich pevnost, pružnost a odolnost. Udává se, že představuje 25 - 30% všech proteinů v těle savců a v současnosti je známo téměř 30 jeho rozdílných forem. V doplňcích stravy a produktech zdravé výživy se většinou setkáváme s kombinací výše uvedených látek.

Součástí některých přípravků je tzv. „hydrolyzovaný" kolagen. To znamená, že byl enzymaticky rozštěpen na menší, ve vodě rozpustné částice. Ty se pak v zažívacím traktu snadno vstřebávají a jsou mnohem lépe využitelné pro stavbu a obnovu poškozené chrupavky a ostatních pojivových tkání.

Dostávejte ty nejlepší tipy o zdraví zdarma

Newsletter background