Vitamín C

Vitamín C neboli kyselina askorbová patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě. Lidské tělo si tento vitamín nedokáže samo vytvořit a navíc ho ukládá jen v malém množství. Proto je nutné vitamín C doplňovat pravidelně.

Vitamín C přispívá k normální činnosti imunitního systému a je důležitý pro správnou funkci a vývoji kostí, chrupavek, dásní a krevních cév, psychickou činnost, únava a vyčerpání.

Čemu prospívá Vitamín C

Podle schválených zdravotních tvrzení vitamín C přispívá k:

  • udržení normální funkce imunitního systému
  • normální funkci krevních cév
  • normální funkci kostí
  • normální funkci chrupavek
  • normální funkci dásní
  • normální funkci kůže
  • normální funkci zubů
  • normálnímu energetickému metabolismu
  • normální činnosti nervové soustavy
  • normální psychické činnosti
  • normální funkci imunitního systému
  • ochraně buněk před oxidativním stresem
  • ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • regeneraci redukované formy vitaminu E
  • zvyšuje vstřebávání železa

Jak se může projevovat nedostatek Vitamínu C

Nedostatek se může projevovat únavou a sníženou oddolností vůči nakažlivým nemocím.

V jakých potravinách je Vitamín C

Mezi potraviny bohaté na vitamín C patří zejména citrusové plody, rajčata, papriky, jahody, listová a brukvovitá zelenina, brambory, květák, šípek, zelí, petržel, rakytník.

Dávkování vitamínu C

Denní referenční hodnota příjmu pro dospělého je 80 mg. Při nachlazení doporučujeme užívat dvakrát denně 1 g vitaminu C.

Při nadměrneḿ užívání vitaminu C (zhruba nad 5 g denně) hrozí riziko vzniku ledvinových kamenů, výskyt kožní vyrážky, průjmu a zvýšeného močení.

Co je dobré vědět

  • Pro zlepšení účinku vitaminu C se doporučuje kombinace s hořčíkem a vápníkem.
  • Tepelnou úpravou (např. vařením potravin) dochází k výrazným ztrátám Vitamínu C- např. vařením brambor se ztrácí až 50% Vitamínu C.
  • Vykouření jedné cigarety zničí zrhuba 100mg vitamínu C.