Hořčík (Magnesium)

Hořčík známý také pod názvem magnesium je pro naše tělo jedním z nejdůležitějších minerálů. Podílí na asimilaci vápníků, vitaminu C, fosforu, sodíku a draslíku. Hraje proto jednu z nejdůležitějších rolí v procesu lidského metabolismu bílkovin, cukrů i tuků, je potřebný pro správnou nervovou i svalovou činnost a pro uvolňování energie z glukózy.

Pro své účinky bývá nazýván protistresovým minerálem.

Čemu prospívá hořčík

Podle schválených zdravotních tvrzení přispívá zejména k normální funkci:

  • nervové soustavy
  • svalů
  • syntézy bílkovin
  • kostí
  • zubů
  • ke snížení míry únavy a vyčerpání

Jak se může projevovat nedostatek hořčíku

Nedostatek hořčíku v organismu vede ke svalovým křečím, únavě, nespavosti a depresím, může vést ke zmatenosti, kardiovaskulárním potížím jako je bušení srdce, infarkt myokardu ale i onemocnění ledvin a jater.

V jakých potravinách je hořčík

Mezi potraviny bohaté na hořčík patří zejména ořechy, nemleté cereálie, tmavá listová zelenina, fíky, mandle a luštěniny.

Dávkování hořčíku

Denní referenční hodnota v příjmu pro dospělého je 375mg.

Co je dobré vědět

  • Hořčík se podílí na více než 300 enzymatických reakcích a proto je jeho správná hladina v organismu velmi důležitá.
  • Aniž bychom si to uvědomovali, s nedostatkem hořčíku se setkáváme poměrně často.
  • Býváte po práci unaveni, mýváte svalové křeče, bolí Vás hlava, popíjíte častěji alkohol či užíváte léky na povzbuzení srdeční činnosti? I v těchto případech dbejte vždy na dostatečný přísun hořčíku.