Koláčky nám pomáhají s fungováním webu. Díky nim víme, jak naše stránky používáte a můžeme je zlepšovat. Můžete je odmítnout zde, ale budeme rádi za jejich přijetí, abychom se mohli stále zdokonalovat.
Probiotika, laktobacily a prebiotika
Probiotika i prebiotika podporují růst a aktivitu střevní mikroflóry člověka a přispívají tak ke zlepšení jeho zdravotního stavu. Zatímco probiotika jsou živé organismy (nejčastěji různé druhy mléčných bakterií rodů Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus apod.), prebiotika jsou pak nestravitelnou složkou potraviny (například vláknina na bázi těžko stravitelných oligosacharidů), která se ale v tlustém střevě stává vhodnou živnou půdou pro tělu vlastní a žádoucí bifidobakterie.
Čemu prospívají probiotika a prebiotika
Laktobacily jsou podpůrným prostředkem, který významně přispívá ke zdravé rovnováze ve složení střevní mikroflóry. Připisuje se jim zejména schopnost podpořit imunitu, zlepšit hojení ran, tlumit tvorbu toxických látek v organismu a blokovat nežádoucí enzymatické projevy. Je zmiňován jejich význam u antibiotické rezistence a zkoumána jejich prospěšnost u onkologicky nemocných.
U prebiotik se uvádí jejich příznivý vliv na průběh střevních infekcí a průjmů, preventivní účinek před rakovinou tlustého střeva a konečníku, potlačení zácpy a snížení cholesterolu v krvi.
Jak se může projevovat nedostatek
Užívání laktobacilů a prebiotik se doporučuje nejen ve stavu oslabení střevní mikroflóry (při léčbě antibiotiky, při průjmovém onemocnění apod.), ale i preventivně. Nedostatečná činnost střevní mikroflóry se může projevovat:
- sníženou obranyschopností a odolností organismu
- malátností
- poruchou trávení
- nadýmáním a zácpou
- nebo naopak průjmem a zápachem z úst
Předmětem studií je zároveň podíl tělu prospěšných bakterií na tvorbě některých hormonů a ovlivnění činnosti mozku.
V jakých potravinách jsou probiotika a prebiotika
Probiotika jsou obsažena ve většině kysaných mléčných výrobcích (jogurt, kefír, acidofilní mléko) a kvašené zelenině (zelí, okurky). Za nejvýznamnější přirozené prebiotikum je považován oligosacharid inulin, který obsahuje kořen čekanky, česnek, pór nebo cibule.
Dávkování probiotik a prebiotik
K dispozici je spousta přípravků rozmanitých výrobců. Často patří do kategorie symbiotik, tj. kombinovaných přípravků s obsahem probiotik i prebiotik. Doporučené užívání bývá na lačno, 1 dávka přípravku denně.
Co je dobré vědět
Přípravky s obsahem laktobacilů a prebiotik najdete v různých formách – jako kapsle, prášek nebo kapky. Jsou určeny pro různé věkové kategorie – pro dospělé či pro děti. V nabídce naleznete i probiotika pro ženy nebo pro muže, či dokonce doplňky stravy obohacené o vitamíny či jiné pomocné látky. Je proto dobré se před nákupem seznámit se informacemi od výrobce, které naleznete v příbalovém letáčku dostupném v elektronické podobě u každého přípravku.
-
Rodinná lékarna s 30letou tradicí
-
Naši kvalitu ověřujeme výzkumem
-
Osobní přístup k naším zákazníkům
-
Naše produky balíme ekologicky