4 chyby, které děláte v péči o pokožku miminka

4 chyby, které děláte v péči o pokožku miminka

PharmDr. Hana Chudobová

Citlivá dětská pokožka si zaslouží tu nejlepší péči, nic se však nemá přehánět. Prozradíme, jakých chyb se rodiče při péči o miminko nejčastěji dopouští, jak často novorozence koupat a kdy začít čistit zoubky.

Věděli jste, že je kůže novorozenců 5x tenčí než pokožka dospělých? Její jemnost a prozatím ještě nedostatečně vyvinutá vlastní obranyschopnost ji činí velmi citlivou vůči všemu, s čím přijde do kontaktu. A když se jí něco nelíbí, může reagovat začervenáním, ekzémem nebo dehydratací. Právě proto je velmi důležité pokožce miminek dopřát tu správnou péči. Pokud si v této oblasti ještě nejste úplně jistí v kramflecích, po přečtení článku určitě budete. :-)

Které chyby nejčastěji děláme?

1. Volíme příliš pečujících produktů

V dobré víře plníme nákupní košíky celým arzenálem kosmetických výrobků, které slibují, že budou naše děťátko hýčkat od hlavy až k patě. Pokožce malého miminka příliš kosmetiky ale nesvědčí, a to zejména v prvních měsících. Na jeho kůži nemusíte aplikovat nejrůznější krémy, bohatě vám postačí neparfemovaný olej, kterým pokožku zklidníte, hydratujete a dodáte jí potřebné živiny. Naše zákaznice si oblíbily tento přírodní ovesný olej Budulínek od české firmy Medarek.

Zdroj fotky: WELEDA CZ

 Nevíte si při výběru dětské kosmetiky rady?

Mezi jasného favorita maminek patří měsíčková řady od Weledy. Produkty jsou čistě přírodní a pokryjí celou „mycí rutinu" vašeho děťátka – najdete v ní jak přípravky na koupel, tak péči po koupeli. Pokud kosmetiku kupujete s předstihem, vyplatí se výrobky nakupovat spíše po 1 kusu, nikoliv do zásoby. Nikdy totiž nevíte, jak na daný přípravek miminko zareaguje, zbytečně byste se pak zbavovali nakoupených produktů.

2. Koupeme moc často

S myšlenkou, že je čistota zejména u malých miminek velmi důležitá, koupeme novorozence až moc často. Přitom zpočátku 1 koupel týdně bohatě stačí, zbylé dny stačí jeho pokožku otřít navlhčeným flanelem nebo textilní plenou. Voda by měla mít příjemnou teplotu 37 °C a můžete do ní přidat výživný rostlinný olejíček (zkusit můžete např. Budulínka od Medarka nebo dětský měsíčkový olej od Purity Vision).

3. Používáme dráždivé krémy na opruzeniny 

Opruzeniny v oblasti plenek nejsou u malých miminek nic zvláštního. Protože je jejich pokožka bolestivě podrážděná, vyhýbejte se parfemovaným krémům a konzervačním látkám. Spolehlivou úlevu jí poskytne pečující krém s obsahem zinku. Plenku pak měňte každé 2 hodiny a také několikrát za noc.

Při přebalování postupujte následovně:

  1. Po umytí děťátko jemně osušte a nechte zadeček chvíli volně na vzduchu.
  2. S dítětem komunikujte a připravte ho na ošetření zadečku.
  3. Na ukazováček naneste tenkou vrstvu kojeneckého krému a ošetřete zadeček – jasnou volbou je klasika v podobě Sudocremu, která se bude hodit každé mamince. Opruzený zadeček zklidní také měsíčková zinková mast Purity Vision nebo jemný zinkový balzám proti opruzení slovenské značky Kvitok.
  4. Krém aplikujte mezi půlky hýždí a v oblasti třísel. U chlapců všude tam, kde k sobě kůže přiléhá.

 Tip na další počtení

Chcete si být jistí, že miminko přebalujete správně? Že plenka opravdu sedí tak, jak by měla? Pak si přečtěte si tento článek. :-)

4. Nevěnujeme dostatek pozornosti péči o zoubky

Když děti povyrostou a začnou jim růst první zuby, můžeme zaváhat, kdy se o ně začít starat. Věřte, že tou nejlepší dobou je hned, jak se první zoubek vyklube. Důležité je také vypěstovat v dětech k pravidelnému čištění kladný vztah, proto se z této povinnosti snažte vytvořit příjemný a chutný rituál.

Můžeme doporučit třeba tyto dětské zubní pasty:

 Náš tip

Děti velmi často a rády opakují naše chování (obzvlášť pokud jim přijde zábavné). Pro spoustu dětí může být čištění zubů otravou, proto jim běžte příkladem. Zuby si čištěte společně se svou ratolestí, vymyslete si k tomu pěknou říkanku či písničku a udělejte z každodenní ústní hygieny chvilku, na kterou se děti budou těšit. :-)

Závěrem

Ať už je nový přírůstek v rodině, nebo na něj ještě netrpělivě čekáte, přeji vám, aby vám koupání i následná péče o miminko dělala jen radost. :-) Pamatujte, že žádný rodič neumí vše perfektně hned napoprvé, důležité však je se z chyb poučit. Pevně věřím, že mé rady péči o děťátko usnadní.

 

Čerpáme z nezávislých důvěryhodných zdrojů. Přesvědčte se:

https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/baby-care-skin-hair-nails

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=bathing-and-skin-care-for-the-newborn-90-P02628

https://www.nlg.nhs.uk/resources/skincare-for-newborn-babies/

 

Zveřejněno: 25. 10. 2021
Naposledy upraveno: 15. 4. 2024