Alergie na slunce – jak předejít nepříjemné vyrážce?

Alergie na slunce – jak předejít nepříjemné vyrážce?

Bára Chajlazová

Víte, že není sluneční alergie jako sluneční alergie? Jaké typy alergie na slunce známe, jaké jsou možnosti léčby a hlavně – jak se nepříjemné vyrážce letos o prázdninách vyhnout?

Sluníčko s sebou přináší spoustu benefitů pro naše zdraví. Nejenže je výborným zdrojem vitamínu D, ale také podporuje dobrou náladu. Zároveň s sebou však nese i spoustu zdravotních rizik – např. rakovinu kůže nebo sluneční alergii.

Co je to alergie na slunce a jak se projevuje?

Alergie na slunce je poměrně široký pojem, který značí různé kožní reakce na sluneční (nebo UV) záření. Občas se s ní setkáme pod názvem fotosenzitivita (tj. zvýšená citlivost na sluneční záření).

Nejčastěji se projevuje vyrážkou, puchýřky či pupínky na pokožce. Často bývá doprovázena zarudnutím, svěděním či pálením.

Alergie na slunce nás obvykle potká na jaře nebo v létě, kdy po dlouhých měsících odložíme dlouhé rukávy a kalhoty. Může tak pěkně zkomplikovat vysněnou dovolenou u moře.

Co způsobuje alergii na slunce?

U spousty kožních reakcí bohužel neznáme původce sluneční alergie, ačkoliv dědičnost může hrát určitou roli. Na vině mohou být někdy různé léky a chemikálie (např. v kosmetice), které zvyšují citlivost pokožky vůči UV záření.

Jaké známe druhy sluneční alergie?

Sluneční alergie má spoustu podob, z nichž se každá projevuje jiným způsobem.

1. Polymorfní světelná erupce (PMLE)

Jedná se o nejběžnější druh alergie na slunce. Známe ji také pod názvem „otrava sluncem” nebo polymorfní světelná dermatóza.

Setkat se s ní mohou zejména osoby, které nejsou zvyklé na silný sluneční svit (tedy např. Skandinávci a seveřani obecně). Potýkáme se s ní hlavně na jaře a zkraje léta.

Za jak dlouho se projeví?

Vyrážka se objevuje pár hodin až několik dní (zhruba 2–3 dny) po vystavení kůže slunci. Na kůži se může držet až 2 týdny. Obvykle ustoupí rychleji, pokud se vyhýbáme sluníčku. Spoustě lidem se sluneční alergie každoročně vrací, avšak není to pravidlem.

Jak se polymorfní světelná erupce projevuje?

Slovo polymorfní znamená „vyskytující se v různých podobách”, PMLE tedy může u různých lidí vypadat různě. Nejčastěji se setkáme s těmito projevy na kůži:

  • ložiska růžových až červených hrbolků či pupínků,
  • puchýřky, které se postupně mění v suchá ložiska,
  • kruhovité skvrny, načervenalé po okrajích a světlejším středem.
  • pocity svědění a pálení.

Někteří jedinci mohou v souvislosti s kožní reakcí pocítit nevolnost, bolest hlavy či zimnici.

Polymorfní světelná erupce nejčastěji postihuje části těla, které byly vystaveny slunečnímu záření – jako „první na ráně” je tedy třeba dekolt nebo šíje. Ty totiž často nemíváme zakryty žádným oblečením. (Zdroje fotek: DermNet, NHS)

Víte, že...

Sluneční alergii může vyvolat i opalování v soláriu. Nejde totiž až tak o reakci na slunce, ale na ultrafialové záření. S „alergií na slunce” se tedy můžete klidně potýkat i v zimních měsících.

Nejzdravější opálení nám poskytnou pouze samoopalovací krémy, které kůži škodlivému záření nijak nevystavují.


2. Sluneční kopřivka (solární urtikarie)

Solární urtikarie, také zvaná sluneční kopřivka, je vzácnější formou alergie na slunce.

Za jak dlouho se projeví?

Vyrážka se objevuje během několika minut strávených na slunci. Odeznívá velmi rychle, obvykle během několika minut až hodin (zpravidla chvíli poté, co se schováme do stínu). Ve vzácných případech může trvat více než 24 hodin.

Podobně jako PMLE, i solární urtikarie je u mnoha pacientů chronického charakteru a každoročně se vrací.

Jak se sluneční kopřivka projevuje?

Solární urtikarie se nejčastěji projevuje:

  • svědivou vyrážkou (kopřivkou),
  • otoky,
  • zarudnutím pokožky,
  • pocity svědění, pálení či štípání.

U osob s rozsáhlou sluneční kopřivkou se mohou objevit doprovodné symptomy v podobě bolesti hlavy, nevolnosti a zvracení či nízkým tlakem.

Sluneční kopřivka postihuje zejména části těla, které míváme normálně zakryty oblečením (např. záda). Obličej či předloktí tedy postihuje jen zřídka. (Zdroj fotek: DermNet)


3. Aktinické prurigo

Aktinické prurigo oproti výše zmíněným typům alergie postihuje spíše menší děti a může přecházet do dospělosti. Kolem 60 % pacientů má aktinické prurigo v rodině, roli tedy může hrát i dědičnost.

Za jak dlouho se projeví?

Aktinické prurigo a s ním spojená vyrážka se může projevit hodiny až dny po vystavení pokožky slunci. U některých pacientů kožní reakce přichází s několikadenním zpožděním, proto si ne vždy uvědomí spojení problému se sluníčkem.

Ačkoliv se objevuje zejména na jaře a v létě, u spousty osob přetrvává celoročně. Strupy na pokožce zůstávají měsíce a mohou zanechat jizvy.

Jak se aktinické prurigo projevuje?

Aktinické prurigo může provázet řada příznaků:

  • svědivá vyrážka,
  • ztvrdlá, hrbolatá kůže,
  • zarudlé skvrny,
  • vřídky a puchýřky na kůži,
  • strupy a šupinky.

4. Fotosenzitivní reakce (fotoalergie a fototoxicita)

Fotoalergické a fototoxické reakce mají jasnou příčinu. Bývají způsobeny léky (ať už jde o klasické tabletky nebo masti) nebo určitou složkou v kosmetice. Jde např. o:

  • antibiotika,
  • analgetika (např. ibuprofen),
  • antidepresiva,
  • antimykotika,
  • léky na cukrovku,
  • antimalarika,
  • diuretika,
  • léky na akné (např. isotretinoin),
  • dezinfekce a antibakteriální přípravky,
  • parfemace,
  • opalovací krémy.

Fotosenzitivitu mohou způsobovat i některá onemocnění – např. atopický ekzém, rosacea (růžovka), psoriáza nebo systémový lupus.

Za jak dlouho se projeví?

Fototoxická reakce se projevuje během několika hodin od vystavení kůže sluníčku. Fotoalergická reakce nastupuje o něco později – zhruba 24–72 hodin po opalování. Projevy mohou odeznít během několika hodin, důležité je však zjistit příčinu reakce.

Jak se fotoalergie a fototoxicita projevuje?

Mezi obvyklé projevy fotoalergie a fototoxicity patří:

  • zarudnutí kůže,
  • pupínky a puchýřky,
  • hnědé či modrošedé zbarvení pokožky,
  • šupinky,
  • svědění či pálení.

Diagnóza fototoxicity vs. fotoalergie je poměrně obtížná, obě reakce totiž mohou vypadat velmi podobně. Fototoxicita se však zpravidla objevuje pouze na kůži vystavené slunečnímu záření, fotoalergie se může projevit kdekoliv na těle (nezávisle na tom, zda byla část těla vystavena slunci). (Zdroje fotek: MSDManuals, Wikipedia)

Jak předcházet vzniku alergie na slunce?

Jestliže máme pokožku velmi citlivou a reaktivní, v minulosti jsme se již potýkali se sluneční alergií, je třeba se před sluncem spolehlivě chránit. Na což navzdory všeobecnému přesvědčení samotný opalovací krém nestačí. Je třeba se chránit i jinými způsoby:

1. Zdržujte se ve stínu

Asi nikoho nepřekvapí, že „chytání bronzu” není u sluneční alergie úplně nejlepší nápad. Snažte se tedy co nejvíce zdržovat ve stínu – pod slunečníkem, pod stromem nebo střechou plážového baru. :-) Máte-li děti, bude se vám hodit i plážový stan či přístřešek.

Pokud jste uvnitř, vyhledejte místo co nejdále od okna. I to totiž může propouštět škodlivé UVA záření.

Náš tip

Pokud léto trávíte ve stínu, je velmi pravděpodobné, že nezískáte dostatečné množství vitamínu D ze slunce. V tomto případě nezapomeňte „déčko” doplnit kvalitními doplňky stravy – ty nejlepší vám biochemička Míša vypíchla v tomto Nezávislém testu. :-)

2. Noste vhodné oblečení

I oblečení nás může chránit před škodlivým slunečním zářením – stačí vybrat to správné. Odborníci z americké Skin Cancer Foundation doporučují:

  • tmavé barvy,
  • pevná a neprůsvitná tkanina – obecně platí – když látku přidržíme proti světlu, měla by co nejméně prosvítat (vhodné jsou např. denimové nebo plátěné kalhoty, oblečení z vlny či syntetických tkanin)
  • dlouhé rukávy a nohavice,
  • volnější střih,
  • lesklý materiál – lesklý polyester či satén lépe odráží sluneční záření.

3. Nezapomeňte klobouk

Nejenže vás chrání před úžehem, také poskytuje nutný stín vašemu obličeji, uším i krku. Opět platí – čím méně tkanina prosvítá, tím lépe. Zvolte tedy např. tmavý plátěný klobouk.

Klobouk není jen slušivým doplňkem – může nás ochránit před spálením pokožky a vyrážkou ze slunce.

4. Sluneční brýle jsou nutnost

Pokožka kolem očí je velmi citlivá, a tak může být náchylnější k nepříjemným kožním reakcím. Pořiďte si sluneční brýle s označením UV ochrany (UV filtr najdete i u velmi levných brýlí s cenou kolem 100 Kč). Díky UV filtru můžeme předejít vážným poškozením zraku

Pro nejlepší ochranu zvolte brýle co největší, které zakrývají i strany tváře (tzv. wrap-around brýle). Nepatří sice k těm nejstylovějším, zato vás ochrání. :-)

5. Správný opalovací krém je základ

Citlivá pokožka sužovaná alergií na slunce vyžaduje opravdu kvalitní a účinný opalovací krém. Jak ho vybrat? Na základě těchto kritérií:

  • SPF 50 a výše,
  • širokospektrální – chrání před oběma druhy ultrafialového záření – UVA i UVB,
  • voděodolný – neztratí na účinnosti, i když se zpotíte. 

Které opalovací krémy bychom doporučili?

Opalovací krém aplikujte každé 2 hodiny. Žádný krém bohužel nevydrží na pokožce po celý den, a tak je nutné jej reaplikovat.

UVA vs. UVB záření – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se chránit před oběma?

Sluneční alergii může způsobit samotné UVA záření, UVB záření nebo oba druhy zároveň. UVA záření je navíc zodpovědné za předčasné stárnutí a UVB záření zase způsobuje spálení pokožky, rakovinu kůže a řadu očních onemocnění.

Jak léčit alergii na slunce?

S léčbou alergie na slunce byste se měli vždy svěřit do péče kožního lékaře. Ten určí druh alergie a doporučí vhodné léky. Nejčastěji se jedná o:

  • antihistaminika,
  • kortikosteroidny,
  • imunosupresiva.

Lékař také může doporučit fototerapii. Jedná se o léčbu, při které je pokožka postupně vystavována vyšším dávkám UV záření a stává se vůči němu odolnější. Nevýhodou je, že účinky fototerapie se během zimy prakticky vytratí, a tak je třeba „otužování” podstupovat každé jaro.

Náš tip

Že je venku zataženo, rozhodně neznamená, že nám slunce nemusí uškodit. Škodlivé UV záření prochází i přes mraky, a to jak v létě, tak v zimě.

Vhodné je sledovat UV index, který značí intenzitu UV záření. Čím vyšší číslo na stupnici, tím silnější UV záření (a tím více byste se před sluncem měli chránit). Spousta smartphonů vám dovolí tuto hodnotu sledovat i v aplikaci Počasí, takže můžete být stále v obraze. :-)

 

Čerpáme z nezávislých důvěryhodných zdrojů. Přesvědčte se:

https://dermnetnz.org/topics/polymorphic-light-eruption

https://www.nhs.uk/conditions/polymorphic-light-eruption/

https://www.health.harvard.edu/a_to_z/sun-allergy-photosensitivity-a-to-z

https://www.bad.org.uk/pils/solar-urticaria/

https://dermnetnz.org/topics/solar-urticaria

https://www.solen.cz/pdfs/der/2016/02/03.pdf

https://www.nhstaysidecdn.scot.nhs.uk/NHSTaysideWeb/idcplg?IdcService=GET_SECURE_FILE&dDocName=PROD_263014&Rendition=web&RevisionSelectionMethod=LatestReleased&noSaveAs=1

https://dermnetnz.org/topics/actinic-prurigo

https://www.skinhealthinfo.org.uk/condition/actinic-prurigo/

https://www.msdmanuals.com/home/skin-disorders/sunlight-and-skin-damage/photosensitivity-reactions

https://dermnetnz.org/topics/photosensitivity

https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/sun-protective-clothing/#clothing