Oči a slunce – jak je efektivně chránit před UV zářením?

Oči a slunce – jak je efektivně chránit před UV zářením?

PharmDr. Hana Chudobová

Víte, že UV záření může vážně poškodit vaše oči a zrak? Poradíme, jak si slunečních paprsků užívat bez obav pomocí správných slunečních brýlí a dalších ochranných prostředků.

S příchodem jara spousta z nás plánuje trávit volný čas venku. Chceme být na čerstvém vzduchu a dosyta si užít slunečních paprsků. Ochrana pokožky před slunečním zářením je už pro většinu z nás samozřejmostí, víte ale, jak před UV zářením chránit oči?

Co je to UV záření?

Ultrafialové záření rozdělujeme na 3 základní typy:

  • UVA – bývá příčinou předčasného stárnutí a alergie (začervenání, svědění, lehká letní vyrážka).
  • UVB – bývá příčinou spálení pokožky, rakoviny kůže či očních problémů.
  • UVC – tento typ záření je blokován ozonovou vrstvou a nedopadá na zemský povrch.

Pamatujte, že…

Slunce není jediným zdrojem UV záření. Mezi umělé zdroje patří např. solária či některé druhy žárovek a zářivek.

Jak může UV záření poškodit oči?

Ultrafialové záření může zapříčinit celou řadu vážných očních problémů. Jedná se zejména o:

1. Pterygium a pinguecula

Pterygium a pinguecula jsou abnormální výrůstky na spojivce.

  • Pterygium se projevuje růstem tkáně na spojivce. Má růžovou barvu a nejčastěji se objevuje v blízkosti nosu.
  • Pinguecula je vyvýšený výrůstek na spojivce. Mívá bělavou či nažloutlou barvu.

Pterygium (vlevo) a pinguecula (vpravo). Zdroje fotek: American Optometric Association 1, 2 

2. Katarakta (šedý zákal)

Šedý zákal se projevuje zakalením čočky v oku a vede ke zhoršení zraku (rozmazané, mlhavé vidění). UV záření může zvýšit riziko šedého zákalu, případně urychlit jeho rozvoj

3. Věkem podmíněná makulární degenerace

Makulární degenerace postihuje makulu – část sítnice zodpovědnou za centrální vidění, které nám umožňuje třeba číst nebo rozpoznávat obrázky a obličeje. Dlouhodobá expozice oka UV záření může urychlit rozvoj tohoto očního onemocnění.

Normální vidění vs. makulární degenerace. Zdroj fotky: Lakeside Vision Center

4. Rakovina očních víček

Kůže očních víček je velmi tenká a citlivá na sluneční záření. Právě z těchto důvodů bývá velmi často postihnuta rakovinou kůže – nejčastěji se setkáme s bazocelulárním či spinocelulární karcinomem.

5. Fotokeratitida (sněžná slepota)

Fotokeratitidě se často přezdívá „spálení rohovky”. Jedná se o akutní poškození oka, ke kterému dochází při vystavení očí ultrafialovému záření. Může být způsoben odrazem slunce od sněhu, ledu, vody či písku, ale také při pohlédnutí do slunce. Může nastat i po návštěvě solária či při svářečských pracích.

Fotokeratitidu může doprovázet silná bolest, pálení, zarudnutí očí nebo pocit cizího tělesa v oku. Zdroj fotky: Eye Specialist Institute

 Náš tip

To, že je venku zataženo, ještě neznamená, že mají vaše oči vyhráno. Škodlivé UV záření prochází i přes mraky, a to jak v létě, tak v zimě

Vhodné je sledovat UV index, který značí intenzitu UV záření. Čím vyšší číslo na stupnici, tím silnější UV záření (a tím více byste se před sluncem měli chránit). Spousta smartphonů vám dovolí tuto hodnotu sledovat i v aplikaci Počasí, takže můžete být stále v obraze. :-)

To, že je venku zataženo, ještě neznamená, že mají vaše oči vyhráno. Škodlivé UV záření prochází i přes mraky, a to jak v létě, tak v zimě

Vhodné je sledovat UV index, který značí intenzitu UV záření. Čím vyšší číslo na stupnici, tím silnější UV záření (a tím více byste se před sluncem měli chránit). Spousta smartphonů vám dovolí tuto hodnotu sledovat i v aplikaci Počasí, takže můžete být stále v obraze. :-)

Jak chránit oči před UV zářením?

Prevence očních problémů je mnohem snazší než léčba. Proto ochranu před sluncem rozhodně nepodceňujte a vyzbrojte se těmito pomocníky:

1. Klobouk

Klobouk rozhodně není jen slušivým doplňkem. Může nás ochránit před různými nepříjemnostmi – od úžehu, přes spálené tváře, až po oční problémy.

Před sluncem vás nejlépe ochrání klobouk, který je velký a co nejméně propouští světlo. Držte se tedy pravidla, že čím méně tkanina prosvítá, tím lépe. Zvolte tedy např. tmavý plátěný klobouk.

2. Sluneční brýle

Ani na sluneční brýle byste neměli zapomínat. Sluneční brýle s UV filtrem seženete i kolem stokoruny. Při jejich koupi se přesvědčte, že mají označení UV400, které zaručuje 100% ochranu před UV zářením.

Dobré je také sáhnout po brýlích, které světlo blokují i ze stran (tzv. wrap-around brýle). Nejsou sice nestylovější, ale ochrání vás daleko lépe než brýle úzké. :-)

Možná vás překvapí, že na barvě sklíček u slunečních brýlí až tak nezáleží. A rozhodně neplatí, že čím tmavší, tím lepší – UV filtr mohou mít i čiré brýle!

 

3. Dioptrické brýle s UV filtrem

Pokud se bez dioptrických brýlí neobejdete a kontaktním čočkám úplně neholdujete, zvolte dioptrické brýle s UV ochranou. Vsadit můžete na samozabarvovací skla nebo dioptrické sluneční brýle. V některých optikách můžete najít i sluneční klipy, které jednoduše nasadíte na své dioptrické brýle.

4. Kontaktní čočky s UV filtrem

Jestliže preferujete kontaktní čočky, sáhněte po těch s UV filtrem. U nás najdete např. čočky ACUVUE® OASYS MAX 1-Day, které chrání před 99,9 % UVA a 100 % UVB záření.*1

Důležité je ale zdůraznit, že UV záření může poškodit části oka nebo oční okolí, které čočky přirozeně nezakrývají. Proto je vhodné nošení čoček kombinovat se slunečními brýlemi. Pak je ochrana ideální. :-)

Díky kontaktním čočkám navíc můžete sluneční brýle střídat dle potřeby (např. vyměnit za cyklistické brýle nebo jiný styl obrouček). Dioptrické sluneční brýle máme většinou jedny, což nás může v různých situacích limitovat.

*Všechny kontaktní čočky ACUVUE® obsahují UV filtr 1. nebo 2. třídy, který pomáhá chránit před pronikáním škodlivého UV záření k rohovce a dovnitř oka. Kontaktní čočky s UV filtrem nenahrazují plně další ochranné pomůcky, jako například sluneční brýle nebo ochranné brýle s UV filtrem, protože nezakrývají celé oko a jeho okolí. Měli byste nadále používat brýle s UV filtrem podle pokynů svého očního specialisty.
Další informace poskytne oční specialista.

1. Data ve složce JJV 2022. Material Properties: 1-DAY ACUVUE® MOIST, 1-DAY ACUVUE® TruEye, ACUVUE® OASYS 1-Day with HydraLuxe™ Technology and ACUVUE® OASYS MAX 1-Day with TearStable™ Technology Brand contact lenses and other daily disposable contact lens brands.