Opalovací krém – 3 zásadní vlastnosti, aby byl co nejúčinnější

Opalovací krém – 3 zásadní vlastnosti, aby byl co nejúčinnější

PharmDr. Hana Chudobová

Na čem opravdu záleží při výběru opalovacího krému podle farmaceutů a ne podle marketingových expertů.

V dnešní době je na trhu spousta opalovacích přípravků, které slibují spolehlivou ochranu před sluníčkem. Není proto divu, že se mezi nimi člověk snadno ztratí. Naštěstí se ale prokliknete na můj článek, kde vám vše vysvětlím, a od teď už máte jasno :)

Zahoďte všechny informace, co máte z reklamy, a pojďme se podívat na to, co je nejdůležitější při výběru opalovacího krému. 

Co by měl splňovat kvalitní opalovací krém, aby byl účinný

1. SPF 30 a vyšší

SPF neboli ochranný faktor nám prozradí, kolik % UVB záření dokáže krém odfiltrovat.

Např.

SPF 10: opalovací krém s faktorem 10 odfiltruje 90 % UVB záření

SPF 30: opalovací krém s faktorem 30 odfiltruje cca 97 % UVB záření

SPF 50: opalovací krém s faktorem 50 odfiltruje cca 98 % UVB záření

Proč je potřeba SPF 30 a vyšší?

Většina dermatologů doporučuje opalovací krémy SPF 30 a vyšší SPF 50+. Jedině ty lze považovat za dostatečnou ochranu před sluníčkem, neboť odfiltrují cca 98 % UVB záření. S vyšším SPF však nikdy neuděláte chybu, zvlášť když cestujete do exotických oblastí, jste světlejší fototyp nebo vybíráte opalovací krém pro dítě nebo miminko.

Přesné SPF si můžete zjistit podle přehledné tabulky:

  Dítě Fototyp I Fototyp II Fototyp III Fototyp IV
Pleť  

velmi světlá, bledá

světlá bílá

světle hnědá/olivová

středně hnědá

Vlasy  

světlé nebo zrzavé

světlé, někdy tmavé

tmavé

tmavé

Oči  

modré/zelené

modré/hnědé

hnědé/zelené

hnědé

Střední Evropa (SPF) 50+ 50 30 30 30
Jižní Evropa + Turecko (SPF) 50+ 50 50 30-50 30-50
Rovníkové destinace (SPF) 50+ 50 50 30-50 30-50

 

2. Širokospektrální

Širokospektrální krém znamená, že chrání naší kůži proti oběma typům škodlivého ultrafialového záření – UVA i UVB.

Proč je potřeba širokospektrální ochrana?

Pokud nás krém chrání nejen před UVB (to jsou všechny opalovací krémy s SPF), ale i UVA, pomáhá nám předcházet: 

  • Předčasnému stárnutí pokožky (tvorba vrásek, povolení podkožního vaziva, pigmentace)
  • Alergiím

Jak poznám širokospektrální opalovací přípravek?

Ochranu před UVB zářením nám prozrazuje SPF.

Jestli krém chrání i před UVA poznáme podle loga UVA v kroužku na obale krému, jak je vidět na obrázku níže. Logo znamená, že splňuje doporučení EU o minimální ochraně před UVA zářením (tzn. alespoň třetinová v srovnání s SPF).

La roche posay shaka
Opalovací krém Anthelios UV Mune od La Roche Posay nabízí širokospektrální ochranu. Poznám to podle toho, že má SPF 50 - tedy chrání před UVB zářením. Navíc v kroužku má vyznačeno UVA, tedy chrání i před UVB zářením.

3. Voděodolný

Nápis voděodolný znamená, že i po dvou 20minutových koupáních by si měl krém udržet své ochranné vlastnosti alespoň z 50 %.

Proč je potřeba? 

Je velmi důležité být chráněni před slunečními paprsky i ve vodě, obzvláště pro děti, které v ní dokážou být celý den. Je však důležité si zapamatovat, že po styku s vodou klesne jeho SPF zhruba o polovinu a proto i voděodolný krém je dobré znovu aplikovat cca po 2 hodinách.

Co by měl splňovat opalovací krém, aby vám sednul?

Opalovací krém je na pleti pro spoustu lidí nepříjemný. Proto se mu vyhýbají. Daleko moudřejší řešení je však najít takový, který sedne vaší pokožce a budete ho rádi nosit. Jedině tak ho jednoduše zakomponujete do své rutiny.

Náš tip je vybírat ho vždy podle typu vaší pleti. Opalovací krém pro mastnou pleť nemusí vyhovovat suché a obráceně. Krémy jsou vyvíjeny na míru různým typům pleti (liší se texturou a účinnými látkami): 

  • Mastná a akné - opalovací krémy bývají obvykle lehké nemastné textury, nekomedogenní (tedy neucpávají póry), navíc sjednocují a zmatňují pleť (obdobně opalovací krémy pro Smíšenou pleť)

  • Normální - vhodné pro ani příliš suchou, ani mastnou pleť. Podporují ji, aby si zachovala svoji vyváženost - optimální tvorbu mazu ale i hydrataci.

  • Suchá - obsahují navíc hydratující složky. To je obzlášť důležité pro suchou pokožku, kterou slunce může ještě více vysušit. Díky této extra hydrataci bude i suchá pokožka hebká a jemná na dotek.

  • Zralá a vrásky - chrání před předčasným stárnutím kůže způsobené UV zářením. Zároveň obsahují účinné látky (antioxidanty, kyselinu hyaluronovou atp.), které redukují již vzniklé vrásky, tmavé skvrny či povadlou kůži.

  • Citlivá - opalovací krémy mají klinické a dermatologické studie, které potvrzují dobrou kožní snášenlivost u citlivé pleti. Většinou obsahují i další účinné látky (např. termální vodu), které mají zklidňující účinky. Bývají s jemnou nebo žádnou parfemací.

  • Atopická - opalovací krémy mají obvykle pouze minerální filtry (tedy ochranné filtry, které nepronikají do pokožky), jsou bez parfemace a jakýchkoliv alergenů, které by mohly dráždit atopickou pokožku.

  • Všechny typy pleti - opalovací krémy může jak normální, suchá, mastná nebo smíšená pleť. Jsou vhodné pro celou rodinu. Dobře se doplňují s pečujícími krémy, které vám již vyhovují a které používáte (např. na akné, vrásky). Nejdřív aplikujete pečující krém a na to opalovací krém. 

 

Jak používat opalovací krém, aby měl co nejvyšší účinnost?

1. Aplikujte ho dostatečné množství

Aby bylo dosaženo deklarovaného stupně ochrany (SPF), musí být opalovací prostředek nanesen v doporučeném množství – a to cca 6 čajových lžiček na tělo jedné průměrné dospělé osoby. Stačí abysme toto množství snížili o polovinu a účinnost ochrany se sníží na 1/3, takže z opalovacího přípravku s SPF 30 uděláme opalovací přípravek s SPF 20. A to je škoda!

2. Aplikujte ho znovu každé 2 hodiny

Setkávám se často s lidmi, co se ráno namažou a myslí si,  že jim to vydrží celý den. Když se poté spálí, tak jsou překvapení. Je důležité si uvědomit, že v létě se člověk hodně potí, často přichází do kontaktu s vodou atp. Není v silách jakéhokoliv opalovacího krému (a to ani voděodolného!), aby si udržel stejnou účinnost od rána do večera. Z tohoto důvodu panuje všeobecné doporučení cca každé 2 hodiny ho znovu aplikovat.

Sečteno podtrženo

Může se vám zdát, že vybrat vhodný opalovací krém pro vás je docela oříšek. Ale není to tak. Níže uvádím opalovací krémy, které splňují všechna kritéria pro nejúčinnější opalovací krémy - SPF 30 a vyšší, širokospektrální ochranu a voděodolnost. 

  • Bioderma Photoderm - Nejprodávanější sluneční ochrana*
  • La Roche Posay Anthelios - Dermatology nejdoporučovanější dermokosmetická značka na světě**
  • Avene Sun - Ochrana citlivé pokožky díky patentovanému fotoprotekčnímu systému, který je stabilní a dlouhodobě účinný

v případě přírodní kosmetiky: 

  • Weleda - hlavní složkou je antioxidační organická protěž alpskou a minerální UV filtry bez nanočástic
  • Butterbean Organics - 100% přírodní BIO opalovací krém, z čistých másel a olejů v nejvyšší kvalitě
  • Nobilis Tilia - vyrobené z Bio éterických a rostlinných olejů, s nízkou bělivostí

Dále si tedy stačí v levém sloupci ve filtraci zaškrtnout typ pleti a máte hotovo. Můžete si být jistí, že jste vybrali vhodný opalovací krém přesně pro vás.


* IMS sell out dataview BIODERMACZPTR CR (sell-out value YTD 9/2021)

** Průzkum trhu s dermokosmetikou provedený společností IQVIA, říjen 2018 - červenec 2019, mezi dermatology 43 zemí, kteří odpovídali na otázku: Jakou dermokosmetickou značku doporučujete nebo předepisujete svým pacientům nejčastěji?