Dexeryl Zvláčňující krém a Mycí olej – recenze rutiny pro atopickou pleť

Dexeryl Zvláčňující krém a Mycí olej – recenze rutiny pro atopickou pleť

Mgr. Jana Ligurská

Na vlastní kůži jsme otestovali kosmetickou rutinu značky Dexeryl. Jak na nás produkty zapůsobily?

Vyzkoušeli jsme kosmetické přípravky pro suchou až atopickou pokožku přímo na atopické pokožce. Jak si produkty rozuměly s křehkou dětskou pokožkou a jak si poradily se svěděním? Nejen to prozradíme v našem testu. :-)

Co jsme testovali?

Otestovali jsme 2krokovou kosmetickou rutinu suchou až atopickou pokožku od značky Dexeryl:

1. Dexeryl Mycí olej 500 ml

Mycí olej určený pro problematickou a suchou pokožku. Zklidňuje suchou kůži, snižuje svědění spojené se suchostí pokožky. Vhodný i pro nejmenší děti od narození.

Jeho základní složkou je glycerin, který přirozeně hydratuje a změkčuje pokožku. Neobsahuje mýdlo ani parfemaci.

2. Dexeryl Zvláčňující krém 500 g

Emolienční krém určený na ošetřování pokožky celého těla, určený pro děti i dospělé. Hydratuje a chrání suchou kůži, je vhodný i při ichthyóze (nadměrné ztlušťování a olupování kůže) a atopickém ekzému. Vytváří na pokožce ochranný film.

Hlavní složkou je glycerin a parafín, které společně pokožku zvláční a vytvoří jemný film zabraňující jejímu vysychání

Pokud vás trápí atopický ekzém, nejspíše jste už o produktech Dexeryl slyšeli. My jsme výrobky vyzkoušeli na vlastní kůži, abyste vy nemuseli nakupovat naslepo.

Jak jsme testovali?

Mycí olej a následné ošetření zvláčňujícím krémem jsem vyzkoušela na své pokožce, která je suchá, citlivá, bez promaštění se velmi brzy loupe a svědí, při kontaktu s některými alergeny se okamžitě osype kopřivkou

Produkty vyzkoušely i mé tři děti (dcera 6 let, synové dvojčata 8 let) s atopickou pokožkou, které už od narození trápil svědivý atopický ekzém a různé alergie. Mají pokožku citlivou, spíše sušší, některé kosmetické přípravky je pálí, štípou nebo svědí.

Kosmetická rutina naší rodiny vypadala takto:

  1. Sprcha s mycím olejem Dexeryl
  2. Po sprše rychlé osušení pokožky a nanesení zvláčňujícího krému Dexeryl na celé tělo

Děti se sprchují večer před spaním, já ráno před odchodem do práce.

Hodnocení produktů

1. Dexeryl Mycí olej 500 ml

  • Praktické balení 

Mycí olej je v praktické půllitrové lahvi s pumpičkou, dobře se dávkuje. 

  • Dobrá konzistence

Svou konzistencí produkt připomíná klasický sprchový gel, jen o trochu méně pění. Není příliš řídký ani hustý, na vlhkou pokožku se dobře nanáší i roztírá. Šetrně odstraňuje nečistoty z pleti. 

  • Vhodné pro ekzematiky i alergiky

Pocitově je mycí olej příjemný, neštípe, nezpůsobuje svědění. Neobsahuje mýdlo, a proto příliš nevysušuje pokožku. I tak je ale lepší po každém použití mycího oleje a vysušení pokožky použít ještě i krém.

  • Problém s vůní a pěnivostí 

Produkt je bez jakékoliv dodané vůně, aby nemohlo dojít k reakci citlivé pokožky na parfemaci. Absence vůně o něco snižuje příjemný pocit ze sprchování. Děti ovšem vůni v tomto mycím oleji vůbec nepostrádaly. Ty spíš vnímaly jako nevýhodu menší pěnivost výrobku, pro mě to však bylo spíše pozitivum. Jenže já se chodím do sprchy mýt, ne si hrát s pěnou. :-) Možná proto jsem vůbec nezjistila to, co děti – že mycí olej štípe v očích.

Výhody

výhodná cena (nejlevnější mezi mycími oleji pro atopiky)

příjemná konzistence

nezpůsobuje svědění, nealergizuje

dobře myje, lze využít i místo tekutého mýdla na ruce

bez mýdla, bez parfemace

bez dráždivých látek

Potenciální nevýhody

mírně nepříjemná vůně

štípe v očích

2. Dexeryl Zvláčňující krém 500 g

  • Praktické balení 

Krém je v dóze s pumpičkou, což vždy velmi vítám. Nejen díky komfortu při aplikaci, ale i z hygienických důvodů. Krémy a masti s volně otvíratelným širokým uzávěrem jsou totiž náchylné ke množení bakterií, jež dovnitř zaneseme nečistými prsty. Do mikrotrhlin v ekzematické pokožce tak spolu s krémem můžeme nechtěně zavléct zlatého stafylokoka nebo jinou kožní infekci.

  • Ochranný film na kůži

Krém se velmi dobře roztírá a vstřebává, na pokožce zanechává ochranný film, který zabraňuje jejímu vysychání. Zároveň ale nemáte pocit přílišné mastnoty. Snad jen na rukou jsem nějakou dobu vnímala neobvyklou kluzkost. 

  • Zjemnění pokožky, méně šupinatění

Ověřili jsme, že krém opravdu výrazně snižuje šupinatění a osychání pokožky. Nejsušší místa na těle (u dětí ruce, u mě bérce) se nám už po pár dnech viditelně zjemnila.

  • Pozor při akné a při použití make-upu

Krém je vhodný na suchou kůži celého těla, ne však na místa se sklonem k zánětlivému akné, tam pokožka potřebuje spíše dýchat než promastit. 

Nedoporučuji krém použít na obličej, pokud na něj poté plánujete nanést make-up nebo jen třeba oční stíny. Krém vytvoří film, na kterém se líčidla chovají jinak, než jste zvyklé. 

  • Bez vůně

Krém je bez parfemace, nevoní, ale ani nepáchne.

  • Vhodné pro ekzematiky i alergiky

Já ani děti jsme na krém nezaznamenali žádnou alergickou reakci či svědění, krém neštípal ani na rozškrabané ploše. Jde o ideální univerzální promazávadlo ke každodennímu použití.  Pro osoby s lehkým ekzémem a suchou pokožkou stačí aplikace 1x denně. Pro těžší ekzematiky může jít o vhodné emoliencium, které lze kombinovat s léčbou naordinovanou od lékaře.

Výhody

praktický obal s pumpičkou

velmi příznivá cena (299 Kč)

příjemná konzistence

dobře se vstřebá, nemastí příliš

výrazně zvláčňuje

zabraňuje vysychání pokožky vytvořením mikrofilmu

evidentně snižuje šupinatění pokožky

bez parfemace, bez alergenů

Potenciální nevýhody

neobsahuje další vyživující složky (např. ceramidy), berte ho jen jako univerzální základ

nevhodné při akné

nepoužívat na obličej, pokud plánujete použít make-up

Jaký je finální verdikt?

Hydratační rutinu od Dexerylu určitě můžeme doporučit. Produkty jsou cenově příznivé a hravě si poradí se suchou a atopickou pokožkou celé rodiny – jen možná u mycího oleje dávat pozor, aby se ratolestem nedostal do očí. Pokud nad koupí váháte, můžete vyzkoušet tuto menší 250g verzi zvláčňujícího krému a zjistit, zda je pro vaši pokožku ten správný. :-)

 

Upozornění:

Produkty značky Dexeryl nám byly poskytnuty výrobcem zdarma pro účely této recenze. Našim čtenářům se snažíme vždy přinášet co nejobjektivnější a nejupřímnější hodnocení, názory a postřehy v článku tak vycházejí výhradně z našich osobních zkušeností a nejsou nijak ovlivněny či upravovány výrobcem.

Mgr. Jana Ligurská
autor článku

Sama jsem od dětství trpěla atopickým ekzémem, periorální dermatitidou a alergiemi. Ke studiu odborných publikací a článků o dermatologii a alergologii mě ale přivedl až závažný ekzém u mých vlastních dětí.
Prokousat se odbornými texty není vždy jednoduché, a tak se snažím přetavit složité informace do srozumitelnější podoby tak, aby jim porozuměl i laik. Najít lékaře, který vám v ordinaci vše v klidu vysvětlí, je totiž opravdová vzácnost. Souhrn komplexních informací o dětském ekzému jsem sepsala do publikace Atopický ekzém a potravinové alergie očima mámy.

Související články