Bachovy esence Nelsons – recenze a zkušenosti

Bachovy esence Nelsons – recenze a zkušenosti

Bára Chajlazová

Bachovy krizové esence se již přes 80 let užívají ke zklidnění mysli ve vypjatých či stresujících chvílích. Fungují opravdu, nebo se jedná o pouhý placebo efekt? Jsou lepší pastilky nebo sprej? Nejen to se dozvíte v našem článku.

Bachovy květové esence jsou oblíbenou alternativní metodou léčby. Doprovázet nás mohou v nelehkých či stresujících obdobích, před zkouškou ve škole nebo prezentací v práci. Fungují, nebo jde jen o placebo efekt? Výsledky studií se liší, a tak jsme pro vás Bachovy krizové esence vyzkoušeli na vlastní kůži. :-)

Co jsme testovali?

Testu se podrobily 2 Bachovy krizové esence značky Nelsons – Rescue pastilky a sprej:

1. Nelsons Rescue Pastilky s příchutí černého rybízu 50 g

Krizová esence ve formě pastilek pro klidnou mysl a zmírnění stresu. Vhodné pro děti od 3 let.

2. Nelsons Rescue Remedy Krizový sprej 20 ml

Krizová esence ve formě spreje bez alkoholu pro naléhavé a stresové situace v životě. Vhodné od narození.

Jak testování probíhalo?

Bachova krizová esence slibuje, že vás zbaví stresu a navodí pocit klidu a vnitřní rovnováhy díky kombinaci 5 květových esencí:

Rock Rose – Deváterník penízkovitý Odvaha, překonání strachu a zachování duchapřítomnosti
Clematis – Bílá lesní réva Uvědomění si reality, zájem o svět kolem nás
Cherry Plum – Slíva třešňová Vyrovnanost, schopnost myslet a jednat racionálně
Impatiens – Netýkavka žlázonosná Trpělivost a klid, menší ukvapenost v myšlení a jednání
Star of Bethlehem – Snědek okoličnatý Zmírnění následků fyzického či psychického šoku, síla

Dr. Bach tyto rostliny vybral s ohledem na 5 nejčastějších negativních stavů mysli, které spousta z nás denně zažívá. Krizová esence se doporučuje užívat např.:

  • ve chvílích diskomfortu, nepohodlí,
  • cítíme-li se ve stresu,
  • pociťujeme-li úzkosti,
  • při pocitech zvýšené nervozity a napětí,
  • při pocitech strachu, paniky či nejistoty,
  • při pocitech vzteku či zuřivosti,
  • když cítíme, že je toho na nás moc.

(zdroj fotky: Nelsons UK 

Právě na výše zmíněné emoce jsem se při testování Bachovek zaměřovala a užívala je dle doporučeného dávkování výrobce:

  1. Nelsons Rescue Pastilky s příchutí černého rybízu 50 g – 1 pastilka 4x denně,
  2. Nelsons Rescue Remedy Krizový sprej 20 ml – 2 stříknutí 4x denně.

Fungují Bachovy esence?

Bachovky nepůsobí na fyzické projevy nemocí (jako např. Schüsslerovy soli), ale spíše na emoce. Měly by harmonizovat naši mysl, zklidnit rozjitřené pocity a pomoci nastolit emocionální rovnováhu. Tyto pocity bohužel nelze hodnotit jinak než subjektivně, a tak je poměrně těžké účinek objektivně vyhodnotit.

Jak hodnotím účinek Bachových esencí já?

Zcela upřímně – žádných zásadních změn jsem si na sobě nevšimla. To ale neznamená, že efekt byl nulový – esence svým způsobem fungovaly, jen asi jinak, než bylo zamýšleno.

Užívání Bachových esencí totiž trochu pozměnilo mé vědomé myšlení a jednání. Když jsem si vzala krizovou pastilku, řekla jsem si: „Tak, vzala jsem si pastilku, zákonitě tedy musím na danou situaci reagovat s klidem.". :-) Esence by sice měly fungovat na trochu jiném principu, i tak se ale mírný účinek dostavil.

Pokud má zkušenost něco dokazuje, pak to, že síla naší mysli je opravdu mocná. Blahodárný efekt Bachových esencí a obsažených květů jsem sice napřímo nepocítila a účinek jsem si prakticky vsugerovala, i tak je ale úplně nezatracuji. Věřím, že spoustě lidem opravdu pomoci mohou – ať už je účinek zásluhou květů jako takových nebo placebo efektu.

Výhody a nevýhody Bachových esencí

1. Nelsons Rescue Pastilky s příchutí černého rybízu 50 g

Praktický obal

Rescue pastilky koupíte v malé plechové krabičce s velmi šikovným otevíráním. Krabičku otevřete zmáčknutím středu víčka a zavřete ji stisknutím po stranách. Díky tomu se nemusíme bát, že by se pastilky nechtěně otevřely třeba v kabelce.

Krabičku jednoduše otevřete zmáčknutím středu víčka. Zavřete ji stisknutím po stranách.

Příjemná chuť

Pastilky nejsou příliš sladké, mají příjemnou ovocnou příchuť, která se během cucání v ústech nevytrácí. Pozor, pastilky opravdu cucejte, jak doporučuje výrobce. Po rozkousnutí se totiž šíleně lepí na zuby. :-)

Nevhodné pro vegany

Oproti Rescue spreji jsou pastilky vhodné pouze pro vegetariány, nikoliv pro vegany. Obsahují totiž včelí vosk.

Balení vydrží cca 9 dní (při dávce 4 pastilky/den)

V balení jsem napočítala celkem 37 pastilek. Pokud bychom se drželi doporučeného dávkování 1 pastilka 4x denně, vydržely by nám zhruba 9 dní.

Tuto nevýhodu ale berte s rezervou – nikde není dáno, že musíte brát 4 pastilky poctivě každý den. Krizová esence by vás měla doprovázet ve vypjatých a stresujících situacích (zkouška ve škole, veřejný projev...), které vás s největší pravděpodobností nepotkávají dennodenně. :-)

2. Nelsons Rescue Remedy Krizový sprej 20 ml

Praktický obal

Obal Rescue Remedy spreje je kompaktní a pohodlně jej hodíte do kabelky či šuplíku v kanceláři. Lahvička je z tmavého skla, které nepropouští světlo a zaručuje tak větší stabilitu produktu. Navíc má pouhých 20 ml, takže ji můžete s klidem vzít třeba i na palubu letadla. Věřím, že tam spoustě lidem určitě přijde vhod. :-)

Příjemná chuť a čisté složení

Krizová esence ve spreji je o něco sladší než pastilky, i tak je ale příchuť velmi příjemná. Produkt není dochucován žádnými sladidly, neobsahuje ani nežádoucí barviva ani jiná aditiva.

Jednoduché dávkování

Dávkování spreje je jednoduché a pohodlné – sprej můžete stříknout rovnou do úst nebo smíchat s vodou. Pokud byste si krizovou esenci chtěli vzít např. do práce nebo na dovolenou, doporučila bych raději sprej. U pastilek hrozí, že by se mohly při otevírání vysypat.

Balení vydrží téměř 2 měsíce

Doporučené dávkování je 2 stříknutí 4x denně (nebo dle potřeby). Výrobce uvádí, že sprej vyjde celkem na 200 použití, balení by vám tedy mělo vydržet zhruba 50 dní (za předpokladu, že 1 použití = 2 stříknutí).

Vhodné pro vegany

Rescue Remedy sprej neobsahuje oproti pastilkám žádné živočišné složky, dopřát si jej tedy mohou i vegani.

Česká etiketa uvádí jiné dávkování

Jedinou chybu, kterou jsem u krizového spreje našla, je nesprávné znění českého přelepu etikety. Jedná se o sekci dávkování – zde český distributor uvádí dávkování 4 kapky 4x denně, německý originál zase 2 stříknutí. U české verze etikety nejspíše došlo k záměně pokynů k užívání s krizovými kapkami.

Vlevo: česká etiketa uvádí dávkování 4 kapky 4x denně. Vpravo: originální německá etiketa uvádí 2 stříknutí do sklenice vody nebo do úst.

Jak dlouho vydrží: cca 9 dní (při dávce 4 pastilky/den)

Přibližná cena: 6 Kč/pastilka

Příjemná, ne příliš sladká chuť

Šikovné balení, které zabraňuje nechtěnému otevření

Vhodné pro vegetariány

Vhodné pro děti od 3 let

K dostání i s příchutí citronu a pomeranče

Při dávce 4 pastilky/den vydrží balení cca 9 dní

Nevhodné pro vegany


Jak dlouho vydrží: cca 50 dní (při dávce 2 stříknutí 4x denně)

Přibližná cena: 8 Kč/2 stříknutí

Příjemná sladká chuť

Bez alkoholu – vhodný i pro děti od narození

Jednoduché dávkování ve spreji

Díky kompaktnímu balení sprej jednoduše hodíte do kabelky či sbalíte na cesty

Bez aditiv, barviv či sladidel

Český přelep uvádí jiné dávkování než originální etiketa

Jaký je finální verdikt?

Je pravdou, že jsem si na sobě po dobu užívání Bachovek nevšimla velkých změn. I tak si ale myslím, že spoustě lidem pomoci mohou. Důkazem může být nespočet kladných recenzí na internetu. 

Při dodržení doporučeného dávkování jsem nepocítila žádné vedlejší účinky. Pokud vás tedy Bachovky zajímají, určitě jim dejte šanci. Dle mého si „krizovka" najde místo třeba u vysokoškoláků, osob se stresujícím zaměstnáním nebo těch, které zkrátka trápí úzkosti a vnitřní neklid.

Při výběru vhodné formy krizové esence se rozhodujte dle vašich individuálních preferencí. Roli bude hrát to, zda jste vegani, zda plánujete Bachovy esence brát na cesty, ale i to, která forma je vám prostě a jednoduše příjemnější. :-)


Upozornění:

Produkty značky Nelsons nám byly poskytnuty výrobcem zdarma pro účely této recenze. Našim čtenářům se snažíme vždy přinášet co nejobjektivnější a nejupřímnější hodnocení, názory a postřehy v článku tak vycházejí výhradně z našich osobních zkušeností a nejsou nijak ovlivněny či upravovány výrobcem.