Jak se zbavit bolesti a lépe regenerovat? Pomocí rázové vlny

Jak se zbavit bolesti a lépe regenerovat? Pomocí rázové vlny

PharmDr. Hana Chudobová

Bolesti zad, záněty šlach, jizvy a nehojící se otevřené rány jsou minulostí. Již po 1. terapii pacient cítí zlepšení až o 60%.

Moderní technologie rázové vlny podněcuje přirozenou regeneraci poškozených tkání, a to jak na povrchu, tak uvnitř těla.

Rázová vlna pomáhá:

  • zbavovat od bolesti svalů a kloubů

  • eliminovat záněty šlach

  • hojit popáleniny, řezné rány i bércové vředy

Odborné užití rázové vlny posouvá efekt manuální fyzioterapie, poúrazové rehabilitace i hojení kůže o několik stupňů výš.

 

Typy rázových vln a jejich užití ve fyzioterapii

Existují tři typy vysokoenergetických rázových vln, které se liší intenzitou průniku energie rázu do tkáně.

Pro každou diagnózu je vhodný jiný typ rázové vlny. Jeden pomáhá při bolestech zad, urychluje léčbu zánětů měkkých tkání, jiný účinně hojí řezné a mokvající rány, jizvy, zlomeniny nebo pomáhá i při chronických poškození kůže, jako jsou vředy a dekubity.

  • radiální rázová vlna – akutní blokády páteře a žeber, přetížené svaly

  • fokusovaná rázová vlna – bolesti kloubů, vazů, záněty šlach, patní ostruha, zamrzlé rameno atd.

  • planární rázová vlna (jedná se o druh fokusované rázové vlny) – nehojící se rány, jizvy, popáleniny, vředy, léčba erektilních dysfunkcí atd.

Zkušený fyzioterapeut provede komplexní diagnostiku a určí vhodný způsob léčby.

Délka terapie, která propojuje manuální techniky s aplikací rázové vlny závisí na vážnosti poškození tkání a na délce trvání obtíží.

  • pro akutní bolesti lehčího charakteru stačí obvykle 1–3 návštěvy fyzioterapie

  • u chronických potíží či těžkých poškození (distorze kotníku, zlomenina) je potřeba 4–7 opakování.

 

Která rázová vlna je účinnější?

Pro maximální účinek léčby je důležité užití správného typu rázové vlny. Radiální a fokusovaná rázová vlna se liší v koncentraci energetických rázů, tlaku i rychlosti předávané energie do tkání.

  • Na uvolnění ztuhlých zádových svalů dobře zapůsobí nejstarší technologie radiální rázové vlny

  • Při zánětech šlach nebo natržení svalových vláken je až třikrát účinnější fokusovaná rázová vlna – typ, který dokáže vysokoenergetické rázy přesně zacílit do místa o velikosti 1-2 kubických centimetrů hluboko v těle a spustit regenerativní terapii poškozených tkání, aniž by bylo potřeba jakýchkoli invazivních zákroků. V postiženém místě dochází k okamžitému zvýšení prokrvení, a tím i zvýšení koncentrace například bílých krvinek, enzymů a dalších látek látkové výměny organismu. Úlevu od bolesti při zánětlivých onemocněních pociťují pacienti už při první aplikaci.

 

Kde se vzala rázová vlna?

Principy rázové vlny jsou v medicíně známy a aplikovány už od 80. let 20. století.

Nejdřív byla rázová vlna využívána pro terapii ledvinných, později i žlučových, kamenů (o mnohem větší síle, než je používána ve fyzioterapii), aby rozmělnila usazeniny, a ty byly v podobě písku vyloučeny ven z těla. Při tom byl jako vedlejší účinek odhalen pozitivní vliv na hojení měkkých tkání a obnovu hustoty kostí. Díky tomu se dnes ve fyzioterapii používá rázová vlna jako moderní a efektivní přístup v terapii bolestí pohybového aparátu všeho druhu.

První terapii radiální rázovou vlnou v České republice představila FYZIOklinika v roce 2011. O rok později se přidala také technologie fokusované rázové vlny. S planární rázovou vlnou pracují zdejší fyzioterapeuti od roku 2017 a denně ošetří desítky pacientů.

 

Hojení kůže pomocí rázové vlny

Využití planární rázové vlny, která je variantou fokusované rázové vlny s elektromagnetickým generátorem rázu, urychluje dobu hojení řezných a mokvajících ran, rozsáhlých odřenin, popálenin i pooperačních jizev.

Při aplikaci planární rázové vlny na zraněnou kůži dochází k okamžitému nastartování procesů zodpovědných za opravu poškozené tkáně.

Už po první terapii cítí pacienti nižší bolestivost rány o 60 procent, což většině dovoluje fungovat bez omezení. Velký význam má planární rázová vlna pro hojení bércových vředů či diabetických gangrén, jejichž léčba dřív trvala měsíce i roky, mnohdy bez úspěchu.

 

Kdy rázovou vlnu aplikovat?

Zpravidla platí, že čím je ošetřená rána čerstvější, tím rychleji se pacientovi uleví od bolesti a tím rychleji se rána zahojí.

Oproti samovolnému hojení se řezné rány po aplikaci planární rázové vlny zacelí až pětkrát rychleji. Platí to bez výjimky na jakékoli poškození tkáně, při kterém došlo k porušení její celistvosti (popáleniny, odřeniny atd.).

Principem planární rázové vlny je fakt, že dochází k tzv. regeneraci tkáně a revaskularizaci (vznik nových cév a nové prorůstání cév vznikající tkání), přičemž regenerace probíhá množením buněk z původní tkáně u zdravých okrajů rány. Aplikace na čerstvou ránu tak podněcuje novou tkáň, která se podobá té původní (obsahuje větší množství elastických vláken).

Včasná aplikace rázové vlny proto významně ovlivňuje vzhled jizvy, anebo ji úplně eliminuje, a to i u ran hlubokých několik milimetrů. Vhodná je také na pooperační jizvy a jejich bezproblémové zhojení.