Tajemství krásných a zdravých vlasů: 8 praktických tipů od odborníků

Tajemství krásných a zdravých vlasů: 8 praktických tipů od odborníků

PharmDr. Hana Chudobová

Také toužíte po zdravé a husté hřívě? Přinášíme vám celou řadu jednoduchých triků, díky nimž slabé a lámavé vlasy proměníte v husté a lesklé kadeře. Navíc se dozvíte, jaké vitamíny a minerály by neměly chybět ve vašem jídelníčku nebo podle čeho vybrat doplněk stravy na vlasy.

Trápí vás roztřepené konečky a vysoká lámavost vlasů? Všímáte si, že začínají řídnout? Máte pocit, že jsou bez života? Vlasy si často ničíme zcela nevědomě. Jsou to každodenní drobnosti, na které často nebereme ohled, ale dlouhodobě mají na zdraví našich vlasů významný vliv.

Pojďme se proto zaměřit na otázku: Jaké návyky podpoří zdraví vlasových vláken a jakým z nich se naopak vyhnout obloukem? Toto je 8 praktických tipů pro krásné a husté kadeře.

1. Vytvořte si zdravou vlasovou rutinu

Každý ví, že pravidelné mytí vlasů je důležité – jen málokdo tuší, jak to dělat správně. Tohle jsou doporučení od American Academy of Dermatology:

  • Méně je více. Použijte pouze malé množství šamponu a po opláchnutí proces ještě jednou zopakujte.
  • Šampon jemně vmasírujte do vlasové pokožky, aby kořínky získaly co nejvíce výživy. 
  • Po každém umytí používejte kondicionér, který vlasy posílí, dodá jim potřebnou hydrataci a poskytne ochranu před UV paprsky. Pozor – kondicionér nanášejte pouze na konečky vlasů, nikoliv na vlasovou pokožku jako u šamponu.
  • Nakonec vlasy zabalte do ručníku z mikrovlákna a nechte je vysušit (pokud je to možné, vyhněte se fénování horkým vzduchem).

2. Vyberte správné vlasové produkty

Na vlasovém produktu záleží. Při výběru hraje roli typ vlasů (rovné/kudrnaté), jejich délka i barva. V drogeriích a lékárnách naštěstí najdete pestrou nabídku přímo pro vaše vlasy. 

Kromě šamponu by ve vaší sbírce neměl chybět kondicionér, vlasová maska nebo vlasové sérum. Kondicionér navrací vlasům po umytí vlhkost, zlepšuje rozčesávání a redukuje statickou elektřinu. Vlasovou masku stačí aplikovat 1x týdně, a to za účelem výživy, hydratace nebo posílení kořínků.

Náš tip

Abyste se v široké nabídce neztratili, připravili jsme pro vás výběr vlasových produktů, které by vám mohly pomoci. A tohle je výsledek. Vybrané šampony, kondicionéry a vlasové masky jsou šetrné vůči vlasům i vlasové pokožce a jsou dermatologicky testované.

3. Vyvarujte se pravidelnému stylingu a barvení 

Méně barvení, méně stylingu. To je klíč ke zdravým a krásným vlasům.

  • Pokud své kadeře často vystavujete chemikáliím (v podobě barvy na vlasy), kulmám a žehličkám, oslabujete tím jejich strukturu. Vlasům můžete ulevit třeba tím, že budete používat speciální ochranu proti teplu (ve formě spreje nebo séra).
  • To stejné platí i v případě, že fénujete vlasy horkým vzduchem. Mokré vlasy jsou náchylné na lámání a teplý vzduch jim rozhodně neprospívá. Místo fénování raději zabalte vlasy do ručníku z mikrovlákna, kterým jim pomůže rychle uschnout.
  • Dokud jsou vlasy mokré, se stylingem nebo česáním vyčkejte. 
  • Pozor dejte i na samotné účesy. Utáhnuté culíky a pevné drdoly v kombinaci s dlouhotrvajícím lakem mohou nadělat více škody než užitku

4. Chraňte své vlasy před chlorem

Pokud rádi chodíte do bazénu, měli byste vědět, že časté působení chloru může vaše vlasy poškodit. Jedná se o agresivní látku, která vysuší vaši pokožku a zanechá vlasy křehké a náchylné na lámání a třepení konečků.

I když plavecká čepice nemusí vypadat zrovna esteticky, vaše vlasy vám rozhodně poděkují. S následnou hydratací vám pomohou vyživující vlasové přípravky i přírodní oleje – například arganový nebo kokosový olej.

Náš tip

Oblíbené jsou například plavecké čepice Arena.

5. Schovejte své vlasy před přímým sluncem

Když v létě vyrážíte na přímé slunce, namažete svou tvář opalovacím krémem. Víte ale, že ochranu potřebují i vaše vlasy?

Pokud jsou vaše vlasy delší dobu vystavené slunci, UVA a UVB paprsky mohou poškodit vnější obal vlasového vlákna zvaný kutikula,“ říká dermatoložka Dr. Bergfeld.

Intenzivní sluneční paprsky navíc vlasy obírají o keratin, což je přírodní bílkovina zajišťující zdraví vlasových vláken. Výsledkem mohou být suché a slabé vlasy s roztřepenými konečky.

6. Dopřejte si masáž hlavy

Víte, že masírování pokožky hlavy má blahodárné účinky na vaše vlasy? Opravdu. Americká studie potvrdila, že taková masáž podporuje pevnost a hustotu vlasů. Důvodem je stimulace folikulů (buňky vlasů) a prokrvování cév pod kůží. Důležitá je ovšem pravidelnost.

Jak vidíte na videu, na masáž nepotřebujete žádné speciální vybavení – bříšky prstů stačí dělat malé krouživé pohyby. Na pomoc si můžete vzít i speciální vlasové oleje/séra nebo masážní kartáč. Podle zdravotníky vedeného webu WebMD se osvědčil například mandlový, kokosový nebo rozmarýnový olej.

7. Vsaďte na hedvábný povlak na polštář

Jaké máte doma povlečení? Pokud vás trápí suché a slabé vlasy, bavlna pro vás není zrovna nejlepší. Ideální volbou je povlak z hedvábí, který snižuje lámavost a krepatění vlasů – a navíc je na dotek neuvěřitelně příjemný.

Náš tip

Kvalitní povlaky ze 100% hedvábí najdete například na webu Lejaan nebo Noxsilk. Levnější variantu představují například hedvábné čepce na spaní.

Pozor: Nejvíce ohrožené jsou osoby se světlými a jemnými vlasy. Naopak tmavší a hustší nejsou na lámání tolik náchylné.

8. Dbejte na pestrý jídelníček 

Pestrá a vyvážená strava je klíčová jak pro správné fungování organismu, tak pro zdraví vlasů. Jaké potraviny by na vašem jídelníčku určitě neměly chybět? A jaké důležité látky obsahují? Podle WebMD a Hair Health and Vitality Clinic to jsou právě tyto:

  • ryby – omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny, železo a vitamín B-12,
  • luštěniny – bílkoviny, železo, zinek a biotin,
  • ořechy – bílkoviny, hořčík, selen, vitamín E,
  • vejce – bílkoviny, biotin, vitamín B12,
  • celozrnné výrobky – zinek, železo, vitamíny skupiny B,
  • nízkotučné mléčné výrobky (řecký jogurt) – vápník, protein,
  • mrkev – vitamín A,
  • špenát, kapusta, hlávkové zelí – napomáhají tvorbě keratinu.

Minerály a další blahodárné látky pro krásné vlasy

O jídelníčku a živinách už řeč byla. Nakonec ještě přidáváme tipy na minerály a jiné prospěšné látky, které můžete najít jak v potravinách, tak v podobě doplňku stravy.

Biotin (Vitamín H/B7)

Proč vám nesmí chybět: Biotin se stará o zdraví pokožky, nehtů a podporuje tvorbu keratinu, který je základním stavebním kamenem vlasů. Zlepšuje jejich strukturu, redukuje lámavost a navrací jim elasticitu.

V jakých potravinách ho najdete: vejce, maso (zejména játra), ryby (losos a tuňák), ořechy a semínka (zejména mandle a slunečnicová semínka), avokádo, luštěniny, ovesné vločky a celozrnné produkty.

V jakých doplňcích stravy ho najdete: Prozkoumejte celou naši nabídku s biotinem.

Zinek

Proč vám nesmí chybět: Zinek je minerál, který nejenže podporuje produkci kolagenu, ale také zajišťuje pevnost a pružnost vlasových vláken. Zároveň se stará o regulaci kožního mazu, který vlasy chrání a udržuje je hydratované.

V jakých potravinách ho najdete: vnitřnosti, červené maso, žloutky, mléčné výrobky a mořské plody (hlavně ústřice).

V jakých doplňcích stravy ho najdete: Z našeho nezávislého testu vyšel nejlépe produkt Natios Zinc Chelated Complex. Nebo můžete mrknout na naše další doplňky stravy:

Omega-3 a omega-6

Proč vám nesmí chybět: Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny snižují tvorbu zánětů na pokožce hlavy a podporují zdraví vlasů. Odborníci uvádí, že omega 3 a 6 zvyšují hustotu vlasů a mohou také usnadnit boj s alopecií.

V jakých potravinách je najdete: rostlinné oleje (kukuřičný slunečnicový olej), ořechy (arašídy, mandle, lískové ořechy), semínka (dýňová semínka).

V jakých doplňcích stravy ho najdete: Z našeho nezávislého testu vyšel nejlépe produkt Puhdistamo Super Omega 3. V nabídce však máme spoustu dalších neméně kvalitních přípravků:

Podle jakých kritérií vybrat doplněk stravy na vlasy?

Pokud se poohlížíte po komplexnějších doplňcích stravy, které obsahují více účinných látek najednou (například kombinace biotinu, zinku a dalších minerálů/vitamínů), pak pro vás máme skvělé srovnání několika oblíbených produktů. RNDr. Michaela Bebová připravila Nezávislý test doplňků stravy na vlasy, kde najdete přehled 3 přípravků a jejich seřazení podle ceny, množství aditiv nebo vstřebatelnosti.


Pečujte o své vlasy, vrátí vám to

Prozkoumali jsme pro vás různé zahraniční studie a doporučení od dermatologů – a výše zmíněných 8 tipů jsou sázkou na jistotu. Každé vlasy jsou jedinečné a zaslouží si to nejlepší. Jejich stav má vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale také na duševní pohodu. Když se můžeme pochlubit vlasy, které jsou pevné, lesklé a plné objemu, cítíme se automaticky lépe. A nezapomeňte – pravidelná a konzistentní péče je pro dosažení těchto výsledků klíčová.