Který kolagen pro krásnou pleť a vlasy je nejlepší? Známe odpověď

Který kolagen pro krásnou pleť a vlasy je nejlepší? Známe odpověď

RNDr. Michaela Bebová

Není kolagen jako kolagen. Jaký si vybrat, abychom docílili viditelného zlepšení v kvalitě pleti, vlasů i nehtů?

Proč se zaměřit na beauty kolagen?

Dám vám hned 3 důvody, proč by neměl uniknout vaší pozornosti: 

1. Pokožka

Kolagen je hlavní složkou pokožky. Při stárnutí naše tělo produkuje méně kolagenu, což vede k suché pokožce a tvorbě vrásek. 

Přehled 11 studií zjistil, že užívání 3-10 g kolagenu denně vedlo ke zlepšení hydratace a elasticity pokožky v průměru za 69 dní. 

2. Nehty

Kolagen zabraňuje lámavosti nehtů, zvyšuje jejich pevnost a podporuje růst.

3. Vlasy

Kolagen poskytuje aminokyseliny, které tělo využívá pro stavbu vlasu. Kolagen tvoří cca 70% střední vrstvy pokožky, kde je uložen kořen vlasového folikulu. Při jeho nedostatečném tvoření může docházet k řídnutí vlasů.

Jak poznat kvalitní kolagen?

S kolageny se v poslední době roztrhl pytel. Jak tedy poznat mezi všemi ten, který je pro tělo nejúčinnější?
 
Můžete se mrknout na náš Nezávislý test Kolagenů na vlasy a pleť a vybrat si podle toho, který se umístil na předních příčkách. Nebo se při výběru zaměřte na 3 důležité věci:
 

1. Minimum aditiv (např. konzervantů, sladidel, aromat)

Stejně jako bychom si měli vybírat čerstvé, co nejméně zpracované potraviny s minimem přidaných látek, i doplňky stravy si zaslouží stejnou pozornost. Vždy čtěte složení a okem zkontrolujete, jesli se ve složení nenachází až moc složek. Více jsme toto téma rozebrali v tomto článku Jak poznat kvalitní doplněk stravy.

2. Kolagen je v hydrolyzované podobě - jako kolagenní peptidy. Bonujem je obsah patentovaných kolagenních peptidů např. Peptan F nebo Verisol.

Je známo několik typů kolagenu z nichž nejdůležitější jsou typ I, II, III a IV. Zatímco pro klouby je nejdůležitější typ II, pro pleť je to typ I. Kolagenní peptidy, slouží jednak jako stavební látka, jednak jako nositel k´dované informace pro syntézu fyziologického typu kolagenu. (https://beta.vitalpoint.cz/blog/clanek/3-zasadni-rady-jak-poznat-kvalitni-beauty-kolagen.html)

Patentované kolagenní peptidy jako je například Verisol (2,3) mají klinicky ověřenou účinnost - mají vysokou vstřebatelnost a jsou zárukou efektivity a kvality. Proto je jejich obsažení v produktu určitou garancí celkové kvality produktu.

3. Kolagen mořského původu

Mezi nejrozšířenější typy kolagenu patří hovězí a vepřový kolagen. Ty jsou však pro své složení použivané hlavně v doplňcích pro kloubní výživu.

V kosmetickém průmyslu a v doplňcích stravy pro podporu zdraví hlavně pleti se používá mořský kolagen. Kolagen mořského původu je snáze absorbovatelný, protože má nižší molekulovou hmotnost a je také hlavně preferován pro nízký prozánětlivý efekt a nízký obsah kontaminantů.

Bonus:

V doplňku stravy se nachází další podpůrné látky, které přispívají ke zdraví pokožky, vlasů a nehtů jako je například biotin nebo vitamín C. Není to však nutné. 

 

Jaké kolageny jsou za mě nejkvalitnější?
Přidělila jsem jim medaile

 Zlatá medaile

Jde o kolagen splňující všechna kritéria:

 Stříbrná medaile

Jde o kolageny splňující všechna kritéria kromě bonusu:

 Bronzová medaile

Jde o kolageny splňující všechna kritéria kromě bodu 3, jedná se tedy o vepřový nebo hovězí kolagen. I tak jsou to velmi kvalitní kolageny, která však budou mít kvůli svému zdroji o trochu nižší vstřebatelnost (nebo-li efektivitu) než ty mořské. Tuto nevýhodu lze však kompenzovat navýšením denní dávky.

 

Jak kolagen užívat?

Kolagen nepatří mezi esenciální složky výživy, proto u něj není stanovena denní doporučená dávka (DDD). Dle studií má efekt denní příjem kolagenu nad 2,5 g, a to ideálně dlouhodobě.