Zastavte padání a řídnutí vlasů: Vlasová příručka první pomoci

Zastavte padání a řídnutí vlasů: Vlasová příručka první pomoci

PharmDr. Hana Chudobová

Věděli jste, že až 80 % lidí trápí padání nebo řídnutí vlasů? Nejste v tom sami. Ukážeme vám nejčastější příčiny problému i produkty, které se v praxi nejvíce osvědčily. Vše, co potřebujete vědět, najdete v této šikovné příručce.

Padání vlasů je zcela normální jev. Člověk během dne ztratí 50 až 100 vlasů, a to je naprosto v pořádku. Jak ale poznat, že se z běžné záležitosti stal problém? 

  • Češete se a najednou vám v ruce zůstane pramínek vlasů. 
  • Při pohledu do zrcadla si začínáte všímat lysých míst. 
  • Vlasy postupně řídnou (poznáte to například v culíku). 
  • Cítíte intenzivní svědění, pálení a citlivost při vlasové pokožky.

To všechno jsou příznaky, které v dnešní době řeší přibližně 35 milionů mužů a 21 milionů žen po celém světě. Nebezpečí tkví v tom, že průběh může být velmi pozvolný – a vy si skutečného problému všimnete až po několika měsících nebo dokonce letech.

3 nejčastější důvody pro padání a řídnutí vlasů

1. Alopecie 

Alopecie je neinfekční nemoc, která se projevuje řídnutím a následným vypadáváním vlasů (někdy i řas nebo obočí). Vlasové folikuly se začínají postupně zmenšovat, až nakonec přestanou růst a na pokožce hlavy se objevují lysá místa. Alopecie postihuje jak muže, tak ženy – a může mít genetický původ.

2. Hormonální nerovnováha

Příčinou hormonální nerovnováhy může být například vysazení/nasazení antikoncepce, případně období po porodu nebo během menopauzy. Někdy může být důvodem i syndrom polycystických ovarií (PCOS), který vede ke tvorbě cyst na vaječnících. 

3. Nezdravý životní styl a stres

Zdraví vlasů samozřejmě ovlivňuje i to, jak žijete. Kouříte? Pijete často alkohol? Máte dostatek spánku a pohybu? Co jíte každý den? To všechno se podepisuje na pevnosti, hustotě a lesku vlasů. Velký vliv má i samotný stres, který může vypadávání a řídnutí vlasů výrazně zrychlit.

Zjistit příčinu vypadávání vlasů může být oříšek. V prvé řadě se zkuste zamyslet nad svým životním stylem – nezdravá strava a nedostatek důležitých minerálů se může na kvalitě vlasů a vlasové pokožky značně podepsat.

7 osvědčených rad, které pomohou vypadávání vlasů zastavit

1. Vytvořte si speciální vlasovou rutinu

Vlasy, které řídnou nebo vypadávají, jsou křehké a snadno se poškodí. Dermatologové proto radí vytvořit si šetrnou vlasovou rutinu:

  • Používejte jemný šampon bez zbytečné chemie.
  • Po každém umytí naneste hydratační kondicionér, který sníží riziko lámání a roztřepených konečků.
  • Zabalte si vlasy do ručníku z mikrovlákna, který vodu efektivně nasákne a nikterak kadeře neničí. Pokud ovšem chvátáte a vlasy potřebujete mít suché co nejdříve, fénujte si je studeným vzduchem.

2. Šetřete své vlasy

S vlasovou rutinou úzce souvisí i samotný styling vlasů. Zde je přehled několika zásadních pravidel. 

  • Po umytí byste měli s jakoukoliv úpravou vlasů počkat, dokud nejsou alespoň z poloviny suché. Mokré vlasy jsou totiž velmi křehké a náchylné k lámavosti
  • Uškodit jim může časté žehlení nebo kulmování, při kterém vlasy musí ustát působení vysokých teplot.
  • Ulevit jim mohou například ochranné spreje a séra nebo nastavení kulmy/žehličky na nižší teplotu.
  • Vyhněte se používání vlasových přípravků s dlouhodobým účinkem (tužidla a vlasy na laky).
  • Pozor i na samotný účes. Pokud často volíte těsné culíky nebo pevné drdoly, jste o krůček blíž k vypadávání vlasů i samotné alopecii. 
  • Zkuste omezit barvení vlasů na minimum.

3. Vyberte vlasové produkty s kofeinem

Studie ukazují, že přípravky s kofeinem mohou snížit nadměrné padání vlasů a zároveň podpořit jejich růst

Kofein má totiž schopnost blokovat účinky mužského hormonu DHT (dihydrotestosteron), který je úzce spojený se ztrátou vlasů a zmenšováním vlasových folikulů. O jeho účinku svědčí také Dr. Michele Green, certifikovaná dermatoložka z New Yorku: „Kofein je stimulant, který zvyšuje cirkulaci krve a umožňuje předávání živin a kyslíku do vlasových folikulů.

Náš tip

V naší nabídce najdete hned několik kofeinových šamponů: Cannaderm Capillus nebo Alpecin. Mimo to doporučujeme také Vlasové hnojivo Maxivitalis ve formě tabletek. 

4. Vyzkoušejte minoxidil

Minoxidil je látka, která se často využívá při boji s alopecií. Podporuje totiž prokrvení vlasových folikulů, napomáhá růstu nových vlasů a zastavuje padání vlasů. Je to však běh na dlouhou trať.

Minoxidil je potřeba aplikovat na vlasovou pokožku 1x nebo 2x denně, přičemž výsledky můžete vidět po 6 až 12 měsících. Jakmile si všimnete pozitivních účinků, s léčbou je potřeba pokračovat (v opačném případě byste se mohli vrátit zpět na začátek). Nejlepší účinky zaznamenali pacienti, kteří se s alopecií léčí kratší dobu nebo ti, u nichž alopecie postihla jen některá místa na hlavě (nikoliv celou plochu). 

Pozor

Přípravky s minoxidilem nejsou vhodné pro osoby s vysokým krevním tlakem.

5. Objednejte se na kolagenovou indukční terapii

Jedná se o speciální ošetření (v angličtině zvané microneedling), které slouží k prokrvení pokožky a zvýšení produkce kolagenu. Využívá se jak na obličej a krk (zpevnění a vyhlazení pleti), tak na vlasovou pokožku. 

Procedura se provádí pomocí elektrického přístroje s vysokým kmitočtem a mikrojehličkovou hlavicí, která umožňuje nastavit hloubku vpichu. Ošetřovaná oblast se před zákrokem ošetří znecitlivujícím anestetickým krémem, díky čemuž je samotný zákrok naprosto bezbolestný. Celé ošetření pak obvykle trvá do 30 minut.

Aby se výsledky mohly projevit, je potřeba proceduru opakovat alespoň 3x během 4 až 8 týdnů.

Na kolagenovou indukční terapii se můžete objednat na různých estetických klinikách i některých beauty salonech. Cena se pohybuje od 2000 Kč za jedno sezení.

6. Vyzkoušejte trichologické vyšetření

Pokud si nevíte rady, co je příčinou vašich potíží, objednejte se na trichologickou prohlídku. Jedná se o důkladné vyšetření, které dokáže odhalit, co vašim vlasům schází a jak podpořit jejich zdraví.

Vyšetření se provádí pomocí mikrokamery a trvá 20 až 60 minut. Dobrou zprávou je, že ani příliš nezatíží vaši peněženku (cena se pohybuje od 500 do 1500 Kč) a je dostupné téměř v každém větším městě (nabízí ho některá kadeřnictví nebo estetické kliniky). 

Náš tip

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady má otevřené Centrum „zdravé vlasy“, které se specializuje na léčbu nemocí vlasů a vlasové pokožky. I tam se můžete objednat na trichologické vyšetření.

7. Myslete na zdravý jídelníček

A samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na vyváženou a pestrou stravu. Dr. Reid Maclellan z Harvard Medical School uvádí, že klíčovou roli hraje dostatečný příjem bílkovin a železa

Mezi potraviny, které působí jako prevence vypadávání vlasů, patří kostní vývar, vejce, mořské řasy, semínka (lněná, slunečnicová, chia), rybí oleje a bobule. Vyhnout byste se naopak měli alkoholu, cukru a průmyslově zpracovaným jídlům,“ radí Dr. Maclellan.

Jaké vitamíny a minerály se proti padání vlasů osvědčily nejvíce?

Pojďme zjistit, jaké vitamíny a minerály mají prokazatelně nejlepší výsledky (co se vypadávání vlasů týče). Z průzkumu z roku 2018 vyplývá, že nejlepšími bojovníky proti padání vlasů je tato trojice: vitamín C, železo a vitamín D.

Železo

Železo hraje v organismu klíčovou roli – podporuje totiž tvorbu červených krvinek a přenos kyslíku v tkáních. Mezi jeho množstvím v těle a zdravím vlasů navíc existuje velmi úzká souvislost. Nedostatek železa výrazně zvyšuje riziko řídnutí a padání vlasů, přičemž nejvíce ohrožené jsou ženy do 50 let. Je to z důvodu menstruace nebo období po porodu.

Železo najdete např. v těchto potravinách: obiloviny, luštěniny, listová zelenina, sója, droždí, ořechy, sušené ovoce (meruňky, švestky, rozinky) nebo sušené houby.

Vitamín C

Neméně důležitý je také vitamín C, který zabraňuje třepení, lámání a vypadávání vlasů. Pomáhá se vstřebáváním železa, tvorbou kolagenu a zároveň působí jako antioxidant – to znamená, že organismus chrání před působením škodlivých volných radikálů (molekuly kyslíku, které škodí zdraví).

Vitamín C najdete např. v těchto potravinách: šípek, rakytník, acerola, černý rybíz, listová zelenina.

Náš tip

Z našeho nezávislého testu vitamínů C vyšel nejlépe produkt Lipo C Askor Forte.

Vitamín D

Za zmínku stojí i vitamín D, který vyživuje vlasová vlákna, podporuje růst a zlepšuje stav vlasů. Kromě toho má protizánětlivé vlastnosti, jež mohou snížit riziko podráždění a problémů s pokožkou hlavy. Jeho nedostatek se projevuje řídnutím i následným vypadáváním vlasů.

Vitamín D najdete zejména v mořských rybách (losos, sleď, makrela a tuňák), vejcích, játrech. 

Na léčbu není nikdy pozdě

Vypadávání vlasů může mít příčinu v genetice, ale také nedostatku živin pro vlasové folikuly, hormonální nerovnováze, stresu nebo používání nesprávných produktů. Ať už je příčina jakákoliv, nikdy není pozdě na léčbu. V dnešní době existuje celá řada možností, které mohou situaci otočit. Od trichologického vyšetření po užívání specifických produktů a doplňků stravy. Zároveň nepodceňujte ani důkladnou a šetrnou péči. Vaše vlasy vám to oplatí. 

Tip na další počtení

Chcete nahlédnout více do vlasové problematiky? Pak vás určitě bude zajímat článek Tajemství krásných a zdravých vlasů: 8 praktických tipů od odborníků. Čeká vás porce rad od zdravotníků stejně jako zajímavé studie a vědecky ověřené poznatky.

 

Zdroje:

https://www.unitedcareclinic.com/blog/hair-loss-statistics-facts/

https://health.clevelandclinic.org/is-there-any-way-to-make-your-hair-grow-faster

https://www.medicalnewstoday.com/articles/which-nutritional-supplements-are-best-for-treating-hair-loss#Vitamins-and-antioxidants

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/

https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/treatment/tips

https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/hair/healthy-hair-tips

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/ss/slideshow-ways-to-help-hair-grow-faster-stronger

https://www.thehairsociety.org/hair-loss-statistics-the-facts/

https://www.theindependentpharmacy.co.uk/hair-loss/guides/what-is-caffeine-shampoo-and-does-it-work-for-hair-loss

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24048634/

https://www.mlc-laser.com/provadene-zakroky/kolagenova-indukcni-terapie/