Jak vybrat kvalitní doplněk stravy s Omega 3?

Jak vybrat kvalitní doplněk stravy s Omega 3?

PharmDr. Hana Chudobová

Víte, jak poznat ten nejlepší rybí olej? Jaké množství účinných látek by měl obsahovat a které formy jsou nejúčinnější? Co by měl splňovat dobrý doplněk stravy s omega 3 pro vegany? Poradí nezávisle lékárník.

Ve zkratce

Kvalitní rybí olej...

  1. Obsahuje minimum aditiv (např. konzervantů, aromat, sladidel).
  2. Obsahuje min. 250 mg EPA a DHA mastných kyselin na denní dávku.
  3. Je z krillu, mořských řas nebo ve formě triglyceridů, které mají lepší vstřebatelnost a využitelnost naším tělem.
  4. Byl šetrně očištěn od potenciálních toxinů.
  5. Pro extra milovníky přírody: Pochází z udržitelného rybolovu/zdroje.

Jak rybí tuk užívat?

  • Min. 3–4 měsíce, doporučuje se však dlouhodobě. 
  • S jídlem, aby se zlepšila vstřebatelnost rybího oleje a předešlo se trávicím problémům. 

Jak poznat kvalitní rybí olej?

1. Má minimum aditiv

Jako vždy doporučuji vybírat doplněk stravy co nejčistší. To znamená s minimem konzervantů, plnidel, aromat či jiných aditiv. Nezapomínejme, že stejně tak jako vybíráme v supermarketu potraviny a kontrolujeme jejich etikety, měli bychom být důslední i u doplňků stravy. Tělo bychom totiž neměli zatěžovat zbytečnými látkami. Toto téma jsme dopodrobna rozebrali v článku Jak poznat kvalitní doplněk stravy

2. Obsahuje alespoň 250 mg DHA a EPA na denní dávku

EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) jsou svým způsobem „účinné látky“ každého doplňku stravy s omega 3. Jsou vlastně tím hlavním důvodem, proč rybí olej užíváme. Kapsle kvalitního rybího oleje by měla obsahovat min. 250 mg EPA a DHA omega 3 mastných kyselin. Kromě nich můžeme totiž narazit v doplňku stravy i na jiné mastné kyseliny (např. ALA), které však nejsou z pohledu zdraví tak zásadní.

Pojďme se spolu podívat na to, jak se ve složení jednoduše vyznat:

Oba rybí oleje obsahují 1000 mg rybího oleje na 1 kapsli. Oba jsou stejně drahé. Z těchto olejů vám však doporučím rybí olej B, neboť obsahuje o poznání vyšší podíl EPA a DHA – dohromady 600 mg. To je oproti 300 mg u rybího oleje A velký rozdíl.

Samozřejmě to neznamená, že je rybí olej A nekvalitní – jestliže mám ale možnost volby, volím olej s větším množstvím účinné látky.

 Větší množství omega 3 = vyšší účinnost?

V tomto článku jsme psali o pozitivním vlivu rybího oleje na zdraví našeho srdce. Z některých zmiňovaných studií vyplývá, že čím více omega 3 mastných kyselin přijímáme, tím lepší můžeme očekávat výsledky. Vědci dokonce doporučují příjem 1000–2000 mg EPA a DHA denně!
 

3. Pochází z krillu, mořských řas nebo je ve formě triglyceridů

U omega 3 mastných kyselin EPA a DHA nezáleží jen na množství, ale i formě. Z hlediska využitelnosti pro naše tělo je vhodné vsadit na rybí olej ve formě triglyceridů nebo olej pocházející z krillu či mořských řas.

  • Krill –  Vědci zjistili, že olej z krillu obsahující EPA a DHA omega 3 mastné kyseliny ve fosfolipidové formě má až 2x vyšší vstřebatelnost než klasický rybí olej ve formě triglyceridu nebo ethyl esteru. Znamená to tedy, že ho naše tělo dokáže až 2x lépe absorbovat, díky čemuž bude v našem těle působit efektivněji. Pro doplnění denní dávky nám tedy bude stačit menší množství (menší kapsle).

  • Triglyceridy – Olej z krillu bývá obvykle dražší. Z levnějších variant proto doporučuji rybí olej ve formě triglyceridů, které jsou lépe vstřebatelné než ethyl estery (1, 2). Ethyl estery kvůli nízké využitelnosti spíše nedoporučuji. Pokud není nikde uvedeno, že se jedná o triglycerid, bude to nejspíš ethyester. Výroba oleje s triglyceridem je mnohem dražší, proto se tím výrobce rád pochlubí.

  • Mořské řasy – U veganských alternativ se setkáváme s výrobky z mořských řas nebo různých semínkových olejů. Semínkové oleje (např. lněný, vlašský apod.) však neobsahují DHA a EPA, mořské řasy ano. Z hlediska využitelnosti jsou tedy pro naše tělo vhodnější.

V naší nabídce rybích olejů  poznáte snadno, zda se nachází v těch nejefektivnějších formách. Stačí si ve filtraci zaškrtnout „TOP vstřebatelnost".

4. Byl očištěn od potenciálních kontaminantů

Každá ryba pochází z moře. A to, jak víme, už není čisté tak, jako bývalo. Právě naopak, je znečištěno v důsledku lidských aktivit (těžba ropy, spalování fosilních paliv atp.). Ryby pak v sobě mohou uchovávat toxiny jako rtuť, dioxiny a PCB, které mohou být škodlivé našemu zdraví. Vybírejte proto takové rybí oleje, které byly zkontrolovány na všechny kontaminující látky, ideálně třetí nezávislou stranou.

Veganské varianty jsou povětšinou vyráběny z mořských řas, mnohdy pěstovaných v nádržích, které zajišťují čistotu výrobku.

BONUS: Pochází z udržitelného rybolovu/zdroje

Z důvodu drancování moří agresivním rybolovem osobně upřednostňuji rybí olej pocházející z ryb udržitelně vylovených. Mám pak lepší pocit z toho, že kvůli našim výživovým potřebám jsme nepřispěli k ohrožení mořského ekosystému.

Mezi velice kvalitní rybí oleje patří produkty značky Rosita. Jejich kvalita spočívá mj. i ve výlovu a zpracování ryb stejným způsobem jako to dělali naši severští předci. Rybí olej pochází z tresky obecné udržitelně lovené v norských vodách.

Kterým rybím olejům se raději vyhnout?

Na etiketě není uvedeno konkrétní množství EPA a DHA.

Množství DHA a EPA v denní dávce je nižší než 250 mg.

Rybí olej se nachází ve formě ethyl esteru.

Rybí olej nebyl nijak vyčištěn od kontaminantů.

Pro extra milovníky přírody: Ryby nepochází z udržitelného rybolovu/zdroje.

Jak dlouho omega 3 užívat?

Když nebudete rybí olej pravidelně užívat, nebude nikdy fungovat. To je zcela logické, přesto (jak vyplynulo z výzkumů) ho spousta lidí užívá nahodile. Aby se hodnoty omega 3 v krvi změnily, je zapotřebí min. 3–4 měsíce pravidelného užívání v dostatečných dávkách.

Jak omega 3 užívat?

Omega 3 mastné kyseliny užívejte ideálně s jídlem, aby se zlepšila vstřebatelnost a předešlo se trávicím problémům.

Chcete si být 100% jistí, že jste vybrali správně?

Ačkoliv jsem přesvědčena, že uvedená vodítka vás dovedou k pro vás nejvhodnějšímu rybímu oleji, každý jsme jiný. Na omega 3 index v našem těle (neboli množství omega 3 mastných kyselin v našem těle) má vliv hned několik faktorů:

  • množství EPA a DHA mastných kyselin ve vybraném doplňku stravy,
  • schopnost našeho těla doplněk stravy efektivně vstřebat,
  • strava,
  • genetika.

Zkuste proto požádat svého lékáře, aby vás poslal na krevní test před začátkem suplementace omega 3 a po ní. To je jediný zaručený způsob, jak zjistit, zda máte dostatek omega 3 mastných kyselin (a že jste tedy vybrali správně). Na trhu existuje také spousta testů, které se dají udělat v pohodlí domova.

 Tipy na další počtení

Zajímá vás, které rybí oleje jsou ty nejlepší z pohledu biochemika? Podívejte se na nezávislé testy omega 3 od RNDr. Michaely Bebové, která pro vás srovnala: