5 tipů, jak vybrat kvalitní doplněk stravy s Omega 3

5 tipů, jak vybrat kvalitní doplněk stravy s Omega 3

PharmDr. Hana Chudobová

Jak poznat nejlepší doplněk stravy s Omega 3? Poradí nezávisle lékárník.

Shrnutí

Jak poznat kvalitní rybí olej?

  1. Minimum aditiv (např. konzervantů, aromat, sladidel) 
  2. Min. 50% EPA + DHA Omega 3 mastných kyselin na 1 kapsli
  3. Ve formě krillu nebo triglyceridů - ideálně vstřebatelné pro naše tělo
  4. Rybí olej byl šetrně očištěn od potenciálních toxinů
  5. Pro extra milovníky přírody: Ryby pocházejí z udržitelného rybolovu

Jak ho užívat?

  • Min. 3 – 4 měsíce, doporučuje se však dlouhodobě. 
  • S jídlem, aby se zlepšila vstřebatelnost rybího oleje a předešlo se trávicím problémům. 

Rybí olej splňující všechna kritéria:

  1. Rosita Extra panenský olej z tresčích jater 150 ml
  2. Rosita Extra panenský olej z tresčích jater 90 tobolek
  3. Viridian Scandinavian Rainbow Trout oil 90 kapslí 
  4. Garden of Life Minami Platinum Omega 3 rybí olej
  5. Trime Omega 3 - Enhanced BioPlus 90 kapslí

Dobrý poměr výkon/cena (chybí pouze udržitelný rybolov): 

  1. Reflex Omega 3 90 kapslí 
  2. Reflex Krill Oil 90 kapslí 

Omega 3 pro těhotné a kojící maminky

Vybírám v článku Kompletní průvodce: Omega 3 v těhotenství

Jak Omega 3 skladovat

Najdete v článku 3 tipy jak skladovat Omega 3 a předejít jejich zkažení.

 

Jak poznat kvalitní rybí olej

1. Má minimum aditiv

Jako vždy doporučuji vybírat doplněk stravy co nejčistší. To znamená s minimem konzervantů, plnidel, aromat či jiných aditiv. Nezapomínejme, že stejně tak jako vybíráme v supermarketu potraviny a kontrolujeme jejich etikety, měli bychom být důslední i u doplňků stravy, pokud nechceme naše tělo zatěžovat zbytečnými látkami. Více jsme toto téma rozebírali v článku Jak poznat kvalitní doplněk stravy

2. Obsahuje vysoký podíl EPA + DHA Omega 3 mastných kyselin (> 50% kapsle)

EPA a DHA jsou jako "účinné látky" každého rybího oleje. Hlavní důvod, proč rybí olej vlastně užíváme.

Kapsle kvalitního rybího oleje by měla obsahovat min. 50% EPA a DHA Omega 3 mastných kyselin. Kromě nich můžeme totiž narazit v doplňku stravy i na jiné mastné kyseliny, které však nejsou z pohledu zdraví tak zásadní. 

   

Oba rybí oleje obsahují 1000 mg rybího oleje na 1 kapsli. Oba jsou stejně drahé. Z těchto dvou olejů vám však doporučím rybí olej B, neboť obsahuje o poznání vyšší podíl EPA a DHA Omega 3 mastných kyselin. 

Tato metoda vám může pomoci snáze porovnat kvalitu a cenu jednotlivých produktů. Dražší rybí olej může být ve skutečnosti výhodnější, protože obsahuje až 4x více EPA a DHA Omega 3 mastných kyselin než ten levnější.

3. Je ve formě krillu nebo triglyceridů 

  • Krill - U Omega 3 mastných kyselin EPA a DHA nezáleží jen na množství, ale i formě. Vědci zjistili, že olej z krillu obsahující EPA a DHA Omega 3 mastné kyseliny ve fosfolipidové formě má až dvojnásobně vyšší vstřebatelnost naším tělem než klasický rybí olej ve formě triglyceridu nebo ethyl esteru. Znamená to tedy, že ho naše tělo dokáže až dvakrát lépe absorbovat a proto bude v našem těle působit efektivněji. Pro doplnění denní dávky nám tedy bude stačit menší množství (menší kapsle). 

  • Triglyceridy - Olej z krillu bývá obvykle dražší. Z levnějších variant proto doporučuji rybí olej ve formě triglyceridů, které jsou lépe vstřebatelné než ethyl estery (1,2). Ethyl estery kvůli nízké využitelnosti spíše nedoporučuji. Pokud není nikde uvedeno, že se jedná o triglycerid, bude to nejspíš ethyester. Výroba oleje s triglyceridem je mnohem dražší, proto se tím výrobce rád pochlubí.



V naší nabídce rybích olejů  poznáte snadno, zda se nacházejí v těch nejefektivnějších formách (tedy krill nebo triglycerid). Stačí si ve filtraci zaškrtnout "top vstřebatelnost".


4. Očištěn od potenciálních kontaminantů

Každá ryba pochází z moře. A jak víme, to už není čisté tak, jak bývávalo. Právě naopak, je znečištěno v důsledku lidských aktivit (těžba ropy, spalování fosilních paliv atp). Ryby pak v sobě mohou uchovávat toxiny jako rtuť, dioxiny a PCB, které mohou být škodlivé pro naše zdraví. Vybírejte proto takové rybí oleje, které byly zkontrolovány na všechny kontaminující látky, ideálně třetí nezávislou stranou.

5. Bonus: Pochází z ryb udržitelně vylovených 

Z důvodu drancování moří agresivním rybolovem osobně upřednostňuji rybí olej pocházející z ryb udržitelně vylovených. Mám pak lepší pocit z toho, že kvůli našim výživovým potřebám jsme nepřispěli k ohrožení mořského ekosystému. 

Kvalita rybího oleje Rosita spočívá mimo jiné i ve výlovu a zpracování ryb stejným způsobem jako to dělali naši severští předci. Rybí olej pochází z tresky obecné udržitelně lovené v norských vodách.

Kterým rybím olejům se raději vyhnout?

  1. Na etiketě neuvádí konkrétní množství EPA a DHA
  2. Podíl DHA a EPA v kapsli je nižší než 50%
  3. Rybí olej se nachází ve formě ethyl esteru
  4. Rybí olej nebyl nijak vyčištěn
  5. Pro extra milovníky přírody: Ryby nepocházejí z udržitelného rybolovu

Jak dlouho Omega 3 užívat?

Když nebudete rybí olej pravidelně užívat, nebude nikdy fungovat. To je zcela logické, přesto (jak vyplynulo z výzkumů) ho spousta lidí užívá nahodile. Aby se hodnoty Omega 3 v krvi změnily, je zapotřebí min. 3-4 měsíce pravidelného užívání v dostatečných dávkách.

Jak Omega 3 užívat?

Ideálně s jídlem, aby se zlepšila vstřebatelnost a předešlo se trávicím problémům.

Chcete si být 100% jistí, že jste vybrali správně?

Ačkoliv jsem přesvědčena, že uvedená vodítka vás dovedou k tomu pro vás nejvhodnějšímu rybímu oleji, každý jsme jiní. Na Omega 3 index v našem těle (neboli jaké množství omega 3 mastných kyselin v těle máme) má vliv množství přijímané EPA a DHA Omega 3 v doplňku stravy, jak ho naše tělo dokáže efektivně vstřebat, strava a genetika. Zkuste proto požádat svého lékáře, ať vás pošle na krevní test před tím, než začnete se suplementací, a poté. To je jediný zaručený způsob, jak zjistit, zda máte dostatek omega 3 mastných kyselin a že jste tedy vybrali správně. Na trhu existuje také spousta testů, které se dají udělat v pohodlí domova. 

Zdroje:

[1]  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20638827/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21063431/