3 tipy, jak skladovat Omega 3 a předejít jejich zkažení

3 tipy, jak skladovat Omega 3 a předejít jejich zkažení

PharmDr. Hana Chudobová

Jak správně olej s omega 3 uchovávat, abychom z něho vytěžili maximum a kvalita vydržela co nejdéle?

Tak už jste si podle našeho návodu pořídili rybí olej, hurá. Určitě chcete, aby jeho kvalita vydržela co nejdéle. A vy jste se mohli těšit z benefitů Omega 3 (jako je vliv na srdce, stárnutí atp.) do doby, než na vás bude koukat prázdná lahvička. Ale možná jste ještě neslyšeli o jednom přirozeném nepříteli mastných kyselin a tím je oxidace.

Co je oxidace a proč si s ní rybí olej nekamarádí

EPA a DHA Omega 3 mastné kyseliny jsou náchylné na oxidaci nebo-li žluknutí. K tomuto procesu dochází, když jsou nenasycené mastné kyseliny vystaveny vzduchu. Pokud taková oxidace trvá delší dobu, může to mít neblahý vliv na kvalitu rybího oleje.

Podobného procesu si můžete všimnout například i u rozkrojeného avokáda, které po nějaké době začne měnit barvu ze své typicky zelené na hnědou.

oxidace omega 3

Stejně jako avokádo může při špatném skladování oxidovat i rybí olej. Správné skladování vám umožní udržet jeho kvalitu co nejdéle. (zdroj: https://newscenter.lbl.gov/2020/02/26/diseases-and-food-spoilage/)

Jak správně skladovat rybí olej?

Na tmavém místě

Výrobci se snaží minimalizovat průchod světla k rybímu tuku neprůhlednými lahvičkami nebo tmavě zabarvenými tobolkami. Vy tomu můžete pomoci tak, že pro svůj rybí olej vyberete v domácnosti stinné místo (neboli nenecháte ho stát na kuchyňské desce, kam svítí celý den sluníčko).

V chladu

Rybí olej by měl být vždy na chladném místě. Pokud si nejste jistí, zda je dostatečně chladné, dejte ho klidně do lednice. Nehodí se však do mrazáku. 

S minimálním přístupem vzduchu

Nikdy nenechávejte rybí olej otevřený, a to ani když víte, že budete pokračovat v jeho užívání za 5 minut. Nemá to rád.

Test čerstvosti: čichem

Je dobré vědět, že mírný rybí zápach je zcela normální, extrémní zápach rybiny již ne. Zkontrolujte datum expirace a pokud je přípravek prošlý, pak uděláte nejlépe, když se s ním rozloučíte.

Všechny pravidla pro dobré skladování shrnuli a pěkně namalovali v Always Omega3s:2

pravidla jak uchovat omega 3

100% záruka správného skladování v lékárně Vitalpoint

Už není žádným tajemstvím, že je důležité, jak je rybí olej skladován. A to platí i pro dobu před tím, než se dostane k vám domů. My to víme a proto nepoužíváme žádné externí sklady, kde může rybí olej zůstat ležet dlouhé týdne na sluníčku.

Všechny rybí oleje máme pěkně bezpečně umístěny v klimatizovaných prostorách naší lékárny. 

Shrnutí:

  • Rybí olej skladujte na chladném, suchém a tmavém místě s minimálním přístupem vzduchu.
  • Před použitím vždy zkontrolujte čerstvost přípravku čichem. 
  • Rybí olej vybírejte vždy z důvěryhodného obchodu, který zaručí, že je čerstvý a správně skladovaný. 
  • Jak vybrat kvalitní Omega 3 jsem popsala v článku: 5 tipů jak vybrat kvalitní doplněk stravy s Omega 3. Speciální návod mám i pro těhotné a kojící ženy

Zdroje: 

[1] https://newscenter.lbl.gov/2020/02/26/diseases-and-food-spoilage/

[2] https://alwaysomega3s.com/what/explore-good-sources/supplements/purchasing-and-taking-care-omega-3-supplements

 

PharmDr. Hana Chudobová
autor článku

Vystudovala jsem klinickou farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zanedlouho poté jsem začala provozovat svoji vlastní lékárnu, kterou mám až do současnosti. Za tu dobu jsem si rozšířila odborný rozhled nejen řadou certifikovaných kurzů o poradenství ve farmacii, ale především denodenní prací s pacienty, kteří se za mnou vrací již přes 30 let. V praxi využívám své znalosti a zkušenosti s pacienty společně s poznatky současné medicíny. Farmacii mám ráda, přináší mi radost a dlouhodobé uspokojení.

poradna@vitalpoint.cz

Související články