Selen - NaturLabs
Stárnutí ovlivňuje mnoha faktorů a jedním z nich je i oxidační stres. Tato biochemická nerovnováha v organismu může vnikat v důsledku například nedostatku selenu ve stravě. Zjistěte více
- Značka: NaturLabs
- Zrušit vybrané filtry
-
Zinek a selen chelátově s mědí 60 kapslí
Vstřebatelnost , Bez aditiv ,NaturLabsPro funkční imunitu, hormonální rovnováhu i řadu metabolických procesů.Dostupnost: Skladem399 Kč
6,7 Kč / 1 tableta
Nelze najít produkty odpovídající výběru.
Čemu prospívá
Selen je minerální prvek s antioxidačním efektem, který neutralizací nadbytečných volných radikálů významně přispívá k ochraně buněk lidského těla. Díky tomu je mu přisuzován příznivý vliv na zpomalení procesu stárnutí a rozvoje degenerativních onemocnění.
Dále jeho přiměřené množství v naší stravě přispívá ke:
- správné funkci imunitního, kardiovaskulárního systému a štítné žlázy
- k dostatečné tvorbě spermií
- k udržování kvalitní struktury našich vlasů i nehtů
Jak se může projevovat nedostatek
Jako obvyklá denní potřeba selenu u dospělého člověka je uváděna hodnota 55 mikrogramů. Jeho nedostatek se kromě výše uvedených rizik také může spolupodílet na vzniku cukrovky v důsledku poškození beta buněk slinivky břišní. Na druhé straně je však nutné pamatovat na to, že pro rozvoj tohoto onemocnění je potenciálně škodlivý i nadměrný příjem selenu v delším časovém období.
V jakých potravinách je
Zdrojem selenu v naší potravě nejčastěji bývají česnek, cibule, celozrnná pšenice, para ořechy, mořské ryby, ledvinky, vejce. V oblastech s nižším přirozeným výskytem selenu v půdě (a následně v zemědělských produktech), kam je řazena i Česká republika - viz mapa s příjmem v selenu v Evropě, bývá doporučována jeho částečná suplementace (do 100 mikrogramů denně).
Dávkování
Přípravky se selenem by se měly užívat společně s jídlem a neměla by být překračována doporučená denní dávku ve výši 60 - 100 mikrogramů.
S čím je dobré ho užívat
Pro posílení a doplnění účinku jsou jako užitečné vnímány kombinace selenu se zinkem, vitamínem E nebo betakaroteny.