Čemu prospívá Lutein
Některé studie poukazují na příčinnou souvislost mezi snížením pigmentace makuly (část oční sítnice) a rizikem rozvoje očních onemocnění, zejména věkem podmíněné makulární degenerace, která může vést k úplné slepotě. Jiné studie se pak obdobně věnují zvýšené míře rizika šedého zákalu spojených s nedostatkem Luteinu.
Kdo by měl Lutein suplementovat
Lidské tělo si Lutein nedokáže syntetizovat a musí ho proto průběžně získávat ze stravy. S přibývajícím věkem koncentrace Luteinu postupně klesá a o to důležitější je jejich dostatečný příjem ve vyšším věku.
Doplňovat Lutein je důležité zejména u:
- Seniorů
- Mladších osob s namáhaným zrakem (řidiči, případně pracovníci nadměrně používající počítač nebo sledující televizní vysílání)
V jakých potravinách je Lutein
K živočišným zdrojům Luteinu patří:
- vaječné žloutky
- játra
- ryby
- mléko
- maso (drůbeží, jehněčí, hovězí i vepřové)
Z rostlinné oblasti pak ořechy, fazole, kukuřice, kapusta a špenát.
Dávkování Luteinu
Lékovou formou jsou nejčastěji tablety a kapsle. V modernějších přípravcích je zajištěno postupné uvolňování účinných látek.
Doporučené dávkování je nejčastěji 1 - 2 tablety nebo kapsle denně, k užití nejlépe během jídla s dostatečným zapitím nealkoholickým nápojem. Uchovávat by se přípravky měly v suchu a temnu při teplotě do 25 stupňů Celsia. Pro individuální výběr vhodného produktu je k dispozici pro prostudování odborný popis a doporučení výrobce v příbalovém letáčku ke každému doplňku stravy.
Co je dobré vědět
V doplňcích stravy jsou k luteinu a zeaxantinu pro zvýšení protektivního účinku často přidávány zejména Omega 3 mastné kyseliny, které jsou také životně důležitou složkou sítnice. Dále bývají běžnou součástí doplňků stravy určených k podpoře správné funkce oka vitamíny C a E spolu s minerálním prvkem zinkem, neboť všechny tyto složky potlačují škodlivý účinek volných radikálů. V lékárně doporučujeme Lutein od firmy Viridian - vedle Luteinu obsahuje synergní směs antioxidantů, vše ve vysoce vstřebatelných formách a naprosto bez aditiv.