Koláčiky nám pomáhajú s fungovaním webu. Vďaka nim vieme, ako naše stránky používate a môžeme ich zlepšovať. Môžete ich odmietnuť tu, ale budeme radi za ich prijatie, aby sme sa mohli stále zdokonaľovať.
Glukosamín
Glukosamin může být velmi užitečným pomocníkem při prevenci nebo léčbě kloubních onemocnění. O co se jedná a čím tělu prospívá? To se dočtete na následujících řádcích.
Čemu prospívá
Glukosamin je tělu vlastní bazická sloučenina, která vzniká z glukózy a zabudovává se do struktur polysacharidů. Je nezbytná pro výstavbu kvalitní struktury pojivových tkání, což je klíčový předpoklad fyziologické funkce kloubů, svalů, šlach a kostí.
Doplňkové podávání glukosaminu je zároveň vhodné při podpůrné léčbě degenerativních onemocnění kloubů. Zejména osteoartrózy kolenního nebo kyčelního kloubu a mírného stupně osteoartrózy kloubů prstů ruky.
Jak se může projevovat nedostatek
Nedostatek stavebních látek a kolagenu v pojivových tkáních vede především k postupným degenerativním změnám ve struktuře chrupavek, šlach a kloubů, které se navenek projevují stupňujícími se poruchami hybnosti a intenzivní bolestí.
V jakých potravinách je
1. V produktech živočišného původu
Látky nutné k výstavbě a regeneraci pojivových tkání jsou logicky obsaženy v produktech živočišného původu (hovězí, vepřové, kuřecí, rybí,...), kde jsou ale přítomné v různé podobě a podléhají odlišným úpravám při přípravě pokrmů. Míra jejich využitelnosti pro lidský organismus je z tohoto důvodu rozdílná a méně předvídatelná.
2. V produktech rostlinné stravy
Dále se v odborné literatuře udává, že i vybrané rostlinné potraviny (sója, olivy, fazole, zelí, avokádo) mohou tělu přispět alespoň stimulací tvorby kolagenu v lidském těle za podmínky dostatečného přísunu výše uvedených „živočišných stavebních kamenů".
Dávkování
K dispozici jsou nejčastěji kapsle nebo tobolky doporučené k užití s jídlem a dostatečným zapitím tekutinou. Užívat by se měly dlouhodoběji, minimálně 4 - 6 týdnů. Pro ty, kteří dávají přednost instantnímu nápoji, máme připravený velký výběr produktů zde.
Co je dobré vědět
Součástí některých přípravků pro podporu zdraví kloubů a kostí jsou i:
Chondroitin sulfát
Základní stavební složka mezibuněčné hmoty kloubní chrupavky a pojivových tkání, která zajišťuje mechanické a elastické vlastnosti chrupavek. Při kloubních degenerativních procesech dochází působením specifických enzymů ke snižování obsahu chondroitin sulfátu a postupnému zhoršování funkce kloubu. V tomto případě je užitečná jeho suplementace v potravě.
Methylsulfonylmethan
Ten obsahuje organicky vázanou síru, jejíž využití v organismu se předpokládá prostřednictvím střevních bakterií. Přispívá ke zpevnění vazů a šlach, potlačení zánětu i bolesti, pozitivně působí v poškozené kloubní chrupavce a podílí se na regeneraci a relaxaci svalů. Dále vykazuje silné antioxydační účinky.
Kolagen
Kolagen je základní, ve vodě nerozpustná bílkovina elastické chrupavky a pojivových tkání zabezpečující jejich pevnost, pružnost a odolnost. Udává se, že představuje 25 - 30% všech proteinů v těle savců a v současnosti je známo téměř 30 jeho rozdílných forem. V doplňcích stravy a produktech zdravé výživy se většinou setkáváme s kombinací výše uvedených látek.
Součástí některých přípravků je tzv. „hydrolyzovaný" kolagen. To znamená, že byl enzymaticky rozštěpen na menší, ve vodě rozpustné částice. Ty se pak v zažívacím traktu snadno vstřebávají a jsou mnohem lépe využitelné pro stavbu a obnovu poškozené chrupavky a ostatních pojivových tkání.
-
Rodinná lékarna s 30letou tradicí
-
Naši kvalitu ověřujeme výzkumem
-
Osobní přístup k naším zákazníkům
-
Naše produky balíme ekologicky