Železo

Železo je prvek důležitý pro zachování života. V našem organismu je součástí červených krvinek, které přenáší kyslík z plic do ostatních částí těla. Je ale také přítomné v celé řadě enzymů důležitých např. pro energetické procesy v organismu.

Doplňování železa má příznivý vliv na únavu, vyčerpání, chudokrevnost.

Čemu prospívá železo

Podle schválených zdravotních tvrzení železo přispívá k:

  • normálním rozpoznávacím funkcím
  • normálnímu energetickému metabolizmu
  • normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu
  • snížení míry únavy a vyčerpání
  • procesu dělení buněk
  • tvorbě červených krvinek a hemoglobinu a přenosu kyslíku v těle

Jak se může projevovat nedostatek železa

Velmi častým projevem nedostatku železa je anémie ( chudokrevnost) projevující se únavou, bledostí, bušením srdce, nechutenstvím a celkovým snížením obranyschopnosti organismu.

V jakých potravinách je železo

Nejbohatším přírodním zdrojem železa je červené maso a játra, dalšími zdroji jsou vejce, obilné klíčky, mléko, ořechy či boby.

Dávkování železa

Denní referenční hodnota příjmu pro dospělého je 14mg. Častější pití kávy a černého čaje brání vstřebávání železa, pokud tedy užíváte doplňky stravy obsahující železo, doporučujeme je zapíjet čerstvou ovocnou šťávou, neboť vitamin C podporuje vstřebávání železa z potravy.

Co je dobré vědět

  • Železo je důležitá minerální látka, kterou si náš organismus nedokáže sám vyrobit a my jí musíme tělu dodávat. Vhodné je užívání s vitamínem C, ten podporuje vstřebávání železa.
  • Maso nebo ryby při konzumaci s jinými potravinami obsahujícími železo přispívají k lepšímu vstřebávání železa.