Spirulina

Spirulina je drobná sladkovodní řasa (sinice) modrozelené barvy. Již staří Aztékové a Mayové jí přisuzovali „magickou sílu" a společně s obilovinami tvořila hlavní součást jejich jídelníčku. Dodnes se pěstuje ve vysokohorských oblastech And na území Ekvádoru.

Čemu prospívá spirulina

Spirulina je přírodním, vyváženým a lehce stravitelným koncentrovaným zdrojem pro lidský organismus prospěšných rostlinných bílkovin, vitamínů, aminokyselin a minerálních prvků. V odborné literatuře se poukazuje na schopnost spiruliny podpořit přirozenou obranyschopnost lidského organismu, přispívat ke snížení hladiny cholesterolu a pocitu únavy, pomáhat při zácpě a příznivě ovlivňovat stav pokožky.

Díky své výjimečné nutriční hodnotě bývá také součástí řady diet, kde se především využívá její schopnost navodit pocit sytosti.

Dávkování spiruliny

Spirulina se užívá v několika dávkách během dne s jídlem, případně mezi jídly. Ve formě lisovaných tablet by měla být podávána s dostatečným množstvím tekutin (minimálně 2 dcl). Ve formě prášku se pak doporučuje v množství kávové lžičky rozmíchat ve vodě, případně vmíchat do jogurtu, polévky či běžného jídla.

Co je dobré vědět

Spirulině se svým vzhledem a složením podobá Chlorella – ta se ale liší v tom, že patří mezi jednobuněčné sladkovodní řasy s celulózovou buněčnou stěnou pro lidský organismus nestravitelnou. Obě komponenty jsou společnou součástí některých doplňků stravy.