Vitamín A a beta karotén

Vitamín A se objevuje ve dvou formách - retinol (předstupěň hotového vitamínu A) a betakaroten (nazývá se mu též jako provitamin A a v organismu se přeměňuje na Vitamín A).

Vitamín A patří mezi vitamíny rozpustné v tucích, a je tedy nutná jejich přítomnost pro vstřebání v zažívacím ústrojí. Tento vitamín se ukládá v játrech a přispívá k udržení normálního stavu zraku, pokožky a sliznice. Je jedním z vitamínů, kde je důležité dodržovat dávkování právě z důvodu předávkování.

Čemu prospívá Vitamín A

Podle schválených zdravotních tvrzení vitamín A přispívá k:

  • udržení normálního stavu sliznic
  • udržení normálního stavu pokožky
  • udržení normálního stavu zraku
  • normální funkci imunitního systému
  • normálnímu metabolismu železa
  • podílí se na procesu specializace buněk

Jak se může projevovat nedostatek Vitamínu A

Nedostatek se může projevovat šeroslepostí a bolestí očí.

V jakých potravinách je Vitamín A (a beta karoten)

Mezi potraviny bohaté na vitamín A (Retinol / provitamín A) patří zejména živočišné produkty jako jsou maso, játra, mléko, máslo, rybí tuk nebo vaječné žloutky. 

Beta-karoten se nachází zejména v rostlinných zdrojích jako jsou mrkev, rajčata, papriky, žlutá a listová zelenina, žluté ovoce. Pozor - intenzivnější zbarvení potraviny nemusí nutně znamenat vyšší obsah beta karotenu!

Dávkování vitamínu A

Denní referenční hodnota příjmu pro dospělého je 800 μg.

Co je dobré vědět

  • Pro zlepšení účinku vitaminu A se doporučuje kombinace s B-komplexem, vitamíny D a E, vápníkem, fosforem a zinkem.
  • Nedoporučujeme suplementaci Vitamínu A těhotným ženám.
  • Při aromatizaci potravin a například i úpravě džusů dochází k výrazným ztrátám Vitamínu A.