Bachovy esence – jak fungují a jak vybrat ty správné?

Bachovy esence – jak fungují a jak vybrat ty správné?

PharmDr. Hana Chudobová

Bachovky – alternativní přírodní terapie, která může ulevit od stresu, smutku či úzkostí nebo třeba dodat odvahu před zkouškou. Jak esence fungují a jak vybrat ty správné?

Stejně jako Schüsslerovy soli patří Bachovy esence mezi oblíbenou alternativní metodu léčby. Mohou nás doprovázet v nelehkých či stresujících obdobích, při fyzické či mentální únavě nebo třeba před zkouškou ve škole. Jak vlastně fungují, pro koho jsou vhodné a jak vybrat tu správnou esenci pro váš problém? Na vše odpovíme v našem průvodci. :-)

Co jsou Bachovy esence?

Bachovy esence neboli „Bachovky" obsahují energii květů různých rostlin. Dr. Bach, který esence vyvinul, si všiml, že tato energie (vibrace) působí na naše emoce a dokáže je harmonizovat. Tyto kapičky tedy jemně a zcela přírodně (bez jakýchkoliv vedlejších účinků) působí na naše emoce, které napomáhají navracet do rovnováhy.

S čím mohou Bachovy esence pomoci? 

Bachovy esence jsou skvělými průvodci na cestě k vnitřní rovnováze. Pomáhají nám:

  • harmonizovat prožívané emoce (nebo celé emocionální vzorce) a tím nás stabilizují
  • zklidňovat a uvolňovat napětí, stres, strachy, úzkosti
  • mírnit šok
  • při panice, traumatech nebo hysterii
  • zkrátka při všech možných zatěžujících reakcích způsobených jak vnějšími, tak vnitřními vlivy.

Na jakém principu esence fungují?

Koncept Bachových esencí se podobá homeopatii, nepůsobí však přímo na fyzické symptomy, ale spíše na emoce. Dr. Bach, podle nějž se tyto květové esence nazývají, byl přesvědčen, že za našimi nemocemi stojí právě naše emocionální nerovnováha. Je tak autorem nejspíš prvního evropského holistického přístupu k člověku. 

Vibrace (energie) jednotlivých květů působí na vibrace našich emocí, které se následně zklidňují, vibrace se harmonizuje. My pociťujeme úlevu, větší klid nebo rovnováhu, neplýtváme energií a obecně se cítíme dobře. 

Pokud se vibrace dané rostliny nepotká s frekvencí vibrace naší emoce, nic se neděje. Proto Bachovy esence nemají žádné vedlejší účinky, nelze se jimi předávkovat ani na nich vytvořit závislost. Zároveň je však třeba vědět, které emoce nás zatěžují, a na základě toho vybrat tu správnou esenci.

Jsou účinky Bachových esencí vědecky podložené?

Spousta lidí polemizuje nad tím, zda Bachovy esence fungují, nebo se jedná pouze o placebo efekt. Jedna ze studií testovala rozdíl účinků Bachových esencí a placeba – Bachovky byly oproti placebu výrazně účinnější a spolehlivě zmírnily míru stresu. Výsledky studií se však liší, a tak není možné účinky Bachovek jednoznačně potvrdit či vyvrátit. Jednu věc je však dobré zmínit – i placebo vám může pomoci ulevit od nepříjemných emocí (a odborníci dokonce zjistili, že placebo funguje, i když víme, že se jedná o placebo :-)).

Jak se Bachovy esence vyrábí?

Když Dr. Bach poprvé objevil účinky květových esencí, používal tzv. sluneční metodu. Posbíral květy rostliny, pokryl jimi celou hladinu skleněné misky s vodou a tu umístil na slunce. Po několika hodinách slil vodu s květy přes plátno, přidal stejné množství brandy pro konzervaci a celý roztok uzavřel v hnědé skleněné lahvi pro pozdější použití.

Později vyvinul ještě metodu vařením, neboť některé z rostlin kvetly brzy zjara nebo pozdě v létě, kdy sluneční paprsky již nebyly tak silné. Vodu s květy pomalu a na mírném plameni povařil a scezený roztok opět zakonzervoval brandy.

Takto připravená esence se nazývá mateční esence. Díky konzervaci mohl Dr. Bach po celý rok (nebo dokonce několik let) uchovávat jednotlivé esence v zásobních lahvičkách, aby je měl vždy k dispozici.

Víte, že...

Dnes na trhu seženete většinu zásobních lahviček „naředěných“ – obsahují 0,2–0,4 % mateční esence, Bachovy esence od Energie rostlin obsahují 7 % mateční esence.

Jaké druhy Bachových esencí známe?

Bachových esenci je 38. Dr. Bach je rozdělil do 7 skupin:

  1. deprese a zoufalství
  2. strachy
  3. nejistota
  4. přehnaná péče o blaho druhých
  5. přecitlivělost k lidem i myšlenkám
  6. nezájem o vnější okolnosti
  7. osamělost

Jak lze prostřednictvím Bachových esencí působit např. na různé formy strachu?

Pokud se podíváme na skupinu esencí „Strachy“, zjistíme, že energie květů topolu osiky (2 – Aspen) nám napomáhá s vypořádáním se s neurčitými strachy, květy kejklířky skvrnité (20 – Mimulus) zase pomáhají se strachy konkrétními. Červený kaštan (25 – Red Chestnut) použijeme, pokud nás sužuje strach o blízké osoby, devaterník penízkovitý (26 – Rock Rose) a slívu třešňovou (6 – Cherry Plum) použijeme ve stavech, kdy kvůli strachu až panice ztrácíme kontrolu nad svými činy nebo nás strach zcela pohltí. Obě poslední zmiňované květové esence jsou také součástí nejznámější směsi: tzv. krizové esence (rescue remedy).

Je výčet 38 esencí konečný?

Pokud vás napadá, že číslo 38 nemusí být konečné, vězte, že skutečně je. Jedním z následovníků Dr. Bacha je stále žijící Dr. Dietmar Krämer, který více než 30 let pokračuje v jeho výzkumech. Objevil tzv. tělní zóny, jejichž mapováním prokázal, že opravdu každé místo těla zrcadlí jednu z 38 emocí, kterým Dr. Bach přiřadil konkrétní esenci. 

Tedy systém je celý, dokonalý a potvrzuje slova Dr. Bacha: nic více (než oněch 38 esencí) není potřeba k tomu, aby se bytosti mohly prožívat v souladu a harmonii, a tedy i těšit se ZDRAVÍ.

Jak vybrat ty správné Bachovy esence a jak je míchat?

Před výběrem květových esencí byste měli odpovědět na následující otázky:

1. Hledáte okamžitou a rychlou úlevu při něčem nenadálém?

Pro tyto případy poslouží oblíbená krizová esence. Vybrat si můžete z esence v kapkách, pastilkách, spreji nebo ve formě sacharózových perel.

Co to je krizová esence?

„Krizovka” se skládá z kombinace 5 květových esencí, které uklidňují zjitřené emoce, stabilizují, pomáhají nám se soustředit na „tady a teď”. Dr. Bach krizovou esenci podával lidem v akutní nouzi, při úrazech, po prožitém šoku.

Užívá se akutně aplikací několika kapek přímo do úst nebo pozvolným rozpouštěním pastilky na jazyku. Také můžeme esenci nakapat do vody a pomalu upíjet.

Krizová esence není vhodná pro dlouhodobé užívání (maximální délka užívání je 2–3 týdny). Pokud obtíže nevymizí během pár hodin (max. za několik dní), případně se nám nepříjemné emoce opakovaně vrací, je dobré zvážit individuální směsi.


2. Potřebujete akutně ulevit?

Pokud vás čeká zkouška ve škole, vystoupení před publikem, pociťujete stres z učení, fyzickou únavu nebo třeba strach o někoho blízkého, rychlou úlevu přinese konkrétní z 38 základních esencí. Jestliže vás trápí více problémů najednou, můžete sáhnout po více druzích nebo již předpřipravených směsích, např.:

Směsi obsahují kombinaci esencí odpovídajících nejčastěji prožívaným emocím spojeným s daným tématem (spánkem, školou, ženským cyklem...). Je dobré myslet na to, že jsou určeny pro akutní použití a nemají šanci zohlednit všechny emocionální stavy konkrétní osoby. Pokud po využívání lahvičky (max. 2) nedojde ke kýžené úlevě, je třeba zvážit návštěvu poradce.

Akutní úleva se dostaví cca během 15–20 minut. Pokud námi emoce opravdu „cloumají”, můžeme použít kapek více a znovu vyvstalé emoce zklidňovat.

3. Řešíte své emoce dlouhodobě a nevíte si s nimi rady?

Pokud jste si vědomi, že neadekvátně reagujete na podobné situace, prožíváte své emoce opakovaně nebo již reagujete „automaticky“, pak je nejvhodnější se spojit s poradcem. Ten vám s výběrem esencí pomůže, případně připraví individuální směs přesně na míru vašim potřebám.

Změny emocionálních vzorců, které jste si během let (či desetiletí) osvojili a následně zautomatizovali, chtějí čas. Proto je třeba počítat s tím, že esence budete muset brát delší dobu. Tak samo i spolupráce s poradcem bude dlouhodobějšího rázu.

Náš tip

Pokud uvažujete o individuální směsi na míru, můžete se s důvěrou obrátit na Bc. Lucii Marešovou, zakladatelku Energie rostlin. Směs sestaví pod vašich potřeb a na vaší cestě vás doprovodí – při osobním setkání nebo online.


Pro koho jsou Bachovy esence vhodné? 

Takřka pro všechny. Jsou bez lepku, bez cukru, vhodné pro celiaky, diabetiky i vegany. Velmi často jsou vhodným doplňkem pro malá miminka i ženy v těhotenství či v průběhu porodu (především krizová esence).

Kdy s užíváním Bachových esencí začít? 

V ideálním případě dříve, než se nějaká nemoc projeví. Pokud však nemocní jsme, ulevíme Bachovkami mysli, tělo tak získá více energie a snáze se s nemocí vyrovná. Ano, Bachovy esence nás mohou doprovázet i v nemoci: nabízejí podporu uzdravovacího procesu.

Jak poznám, že Bachovy esence zabírají?

Úlevu byste měli pocítit okamžitě. Pokud změny nepociťujeme, měli bychom zohlednit následující faktory:

  • Občas nevnímáme sami sebe natolik, abychom si změn všimli. Změny ve vlastním chování si často všimneme až v momentě, kdy nás na ni upozorní okolí.
  • Neměli bychom od esencí čekat „vyřešení” naší situace. Za to, jak se chováme a reagujeme, jsme zodpovědni my sami. Esence nám mohou v mnohých situacích ulevit, konečné řešení je ale vždy na nás.

pro Vitalpoint ve spolupráci s Lucií Marešovou – všechna práva vyhrazena

PharmDr. Hana Chudobová
autor článku

Vystudovala jsem klinickou farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zanedlouho poté jsem začala provozovat svoji vlastní lékárnu, kterou mám až do současnosti. Za tu dobu jsem si rozšířila odborný rozhled nejen řadou certifikovaných kurzů o poradenství ve farmacii, ale především denodenní prací s pacienty, kteří se za mnou vrací již přes 30 let. V praxi využívám své znalosti a zkušenosti s pacienty společně s poznatky současné medicíny. Farmacii mám ráda, přináší mi radost a dlouhodobé uspokojení.

poradna@vitalpoint.cz

Související články