5 nejlepších doplňků stravy na paměť a koncentraci

5 nejlepších doplňků stravy na paměť a koncentraci

Bára Chajlazová

Čekají vás přijímačky, maturita, státnice nebo prostě jakákoliv jiná důležitá zkouška? Podpořte svou paměť při učení pomocí doplňků stravy, které doporučují i vědecké studie.

Přijímací zkoušky, maturita nebo státnice? Ať už vás nebo vaše ratolesti čeká jakákoliv zkouška, jedno je jasné – období biflování se neúprosně blíží a nervozita stoupá. Pokud chcete mozek „nakopnout” a zlepšit koncentraci, vsaďte na těchto 5 doplňků stravy.

Nejlepší doplňky stravy pro podporu paměti a koncentrace

1. Ashwagandha
2. Lion’s Mane (Hericium)
3. Kofein
4. Ženšen
5. Cholin

1. Ashwagandha

O ašvagandě a jejích blahodárných účincích jsme se již rozepsali v tomto článku. Nejenže tato rostlina přispívá ke zlepšení fyzických výkonů a zmírnění stresu, hodit se může i pilným studentům. Studie totiž ukazují, že extrakt z rostliny může podpořit paměť i při akutním podání (při dávce 400 mg).

Odborníci také potvrzují, že rostlina může také zlepšit pozornost a exekutivní funkce (schopnosti plánování, organizování a řešení problémů).

Ashwagandhu najdete v těchto doplňcích stravy:

2. Lion’s Mane (Hericium)

Tato adaptogenní houba má hned několik názvů – lion’s mane, lví hříva, korálovec ježatý nebo hericium. Studie naznačují, že hericium může zlepšovat kognitivní funkce i naši náladu. Výsledky nedávné studie z roku 2023 ukazují, že už po 1 dávce může zrychlit výkonnost při řešení úloh. Z dlouhodobého hlediska může rovněž zmírňovat stres.

Hericium najdete např. v těchto doplňcích stravy:

3. Kofein

Fanoušci kávy určitě zajásají – příznivé účinky kofeinu totiž potvrzují i studie. Kofein může zlepšovat bdělost, pozornost a reakční dobu (tj. čas, který uplyne od okamžiku, kdy si uvědomíme potřebu reagovat na nějaký podnět – např. když na semaforu blikne zelená).

Ale pozor! Přemíra kofeinu může přinést i negativní účinky, které během učení určitě pocítit nechcete – např. roztěkanost, nervozita či podrážděnost.

Pokud chuti kávy úplně neholdujete, můžete zkusit třeba černý či zelený čaj nebo doplňky stravy s obsahem kofeinu.

Kofein najdete např. v těchto produktech:

Nervozita vám nedá spát?

Pokud vám stres nedá spát a z nervozity se nemůžete soustředit, mrkněte na naše články o stresu:

  • V tomto článku se dozvíte, jak zvládat stres pomocí relaxačních technik.
  • V článku zde zase o vhodných doplňcích stravy a bylinkách, které stres pomohou zmírnit. :-)

4. Ženšen

Ženšen se již po staletí užívá na zmírnění stresu, podporu paměti i celkové vitality. Jedna ze studií ukázala, že dávka 200 mg ženšenu denně může zlepšit krátkodobou paměť, a to již během 3 hodin. Tato studie také zjistila, že dlouhodobé užívání ženšenu (více než 5 let) může pozitivně ovlivňovat kognitivní funkce ve stáří.

Ženšen najdete např. v těchto doplňcích stravy:

5. Cholin

Cholin je hlavní složku lecitinu, kterému se ne nadarmo přezdívá „potrava pro mozek”. Cholin najdeme zejména v mase, rybách, mléčných výrobcích či vejcích. Výzkumy prokazují, že s doplňováním cholinu se pojí lepší výkon paměti. Doporučené dávkování cholinu je:

  • pro chlapce: od 14 let a výše 550 mg/den,
  • pro dívky: od 14 do 18 let 400 mg/den, nad 19 let 425 mg/den.

Zlepšení paměti a koncentrace při akutním podání zatím nebylo potvrzeno, a tak je vhodné cholin doplňovat s předstihem :-)

Cholin najdete např. v těchto doplňcích stravy:

Náš tip

Preferujete-li alternativní léčebné terapie, vyzkoušejte Bachovy esence. Vyrábí se z květů rostlin, které pomáhají harmonizovat naše pocity a mysl. Vhod vám přijdou tyto směsi esencí:


Jak je to ginkgo bilobou a ostatními doplňky stravy na paměť?

Existuje celá řada doplňků stravy či bylinek, které se již léta užívají k podpoře paměti. Jejich účinek však studie zatím neprokázaly (případně mají protichůdné výsledky) a mnohdy se bohužel jedná o šikovný marketingový tah.

Co taková ginkgo biloba? Mezi bylinkami na paměť je ginkgo biloba, známá také jako jinan dvoulaločný, naprostá klasika. Studie však ukazují, že na paměť u zdravých osob nemá takový vliv (i přesto, že reklamy tvrdí opak). Některé výzkumy sice naznačují, že může zlepšit symptomy demence, další studie však tyto domněnky vyvrací.

I u těchto doplňků stravy se výsledky studií velmi liší. Jejich přínos pro paměť a koncentraci tedy není jednoznačně potvrzen:

  • karnitin (carnitine),
  • huperzin A (výtažek z rostliny Huperzia serrata),
  • vitamín D,
  • vitamín E.

Závěrem

Období, během kterého se musíme za krátký čas „našrotit” kvanta učiva, je pro naše tělo a psychiku velmi náročné. Doplňky stravy nám sice mohou být dobrými společníky, rozhodně ale nejsou to nejdůležitější. Nezapomínejte tedy na dostatečný odpočinek, zdravý pohyb a vyváženou stravu.

Přejeme hodně štěstí při studiu! :-)

Bára Chajlazová
autor článku

Ve Vitalpointu jsem známá jako nadšenec do skincare. :-) Zaměřuji se hlavně na dermokosmetiku a kožní problémy. Sama trpím periorální dermatitidou a věřím, že dermoproblémy bychom měli léčit jak zvenčí, tak zevnitř. Ve článcích se opírám nejen o podložené studie, ale čerpám i z vlastních zkušeností.

Související články