Průvodce ústní hygienou: 3 tipy pro dokonalý úsměv

Průvodce ústní hygienou: 3 tipy pro dokonalý úsměv

PharmDr. Hana Chudobová

Jak vybrat správný zubní kartáček? Proč jsou mezizubní kartáčky nezbytné pro správnou ústní hygienu? A jak správně čistit zuby, abyste si udrželi zdravý a zářivý úsměv? Nechte si poradit od lékárníka.

Chcete mít úsměv jako Julia Roberts? Dobře, prokoukli jste nás. Stejně okouzlující a ikonický úsměv, jako má tato hollywoodská hvězda, vám na 100 % slíbit nemůžeme. Máme pro vás ale spoustu skvělých tipů a triků, které zajistí, že vaše zuby budou zdravé a zářivé.

Ze všech stran se na nás valí informace, co je pro zdraví naší ústní dutiny nejlepší. Začíná to diamantovými zubními pastami a končí čištěním zubů černým uhlím nebo větvičkou. Se „zaručenými“ metodami a produkty se roztrhl pytel, přitom krásný úsměv nemusí být žádná věda. Stačí dodržovat pár základních bodů, které zuby a dásně udrží zdravé (a navíc nezruinují vaši peněženku). Tak se jim pojďme podívat na zub.

1. Správný zubní kartáček = alfa omega zdravých zubů 

Výběr správného zubního kartáčku a způsob čištění zubů hraje naprostý prim v tom, zda budeme na stará kolena zuby lovit z hrníčku nebo nám budou držet pevně v puse.

Zubní kartáček by měl splňovat některá zásadní kritéria, kterými bychom se měli při koupi řídit. Jen pro upřesnění, nyní se budeme bavit pouze o manuálních kartáčcích, ty elektrické vám rádi představíme v některém z dalších článků týkajících se ústní hygieny.

Jak by tedy měl vypadat správný zubní kartáček?

A. Měkká vlákna

Měkká vlákna nezpůsobují poškození dásní. To je u kartáčků se středně tvrdými či tvrdými štětinami často nevyhnutelné, jelikož na okraje dásní vyvíjejí nadměrný tlak.

Poškození dásní vůbec necítíme, takže si tuto chybu nemusíme po dlouhá léta vůbec uvědomovat. Dlouhodobé čištění tímto způsobem má za následek odhalené zubní krčky, které jsou velmi citlivé na bolest. Často také bývají projevem probíhající parodontitidy, která může dokonce vést až k postupné ztrátě zubů.

Náš tip

U kartáčku si všímejte jeho kategorizace jako měkký – středně tvrdý – tvrdý. U nás dokonce najdete zubní kartáčky i se středně měkkými či velmi měkkými štětinami. :-)

B. Jemná vlákna

Jemné štětinky kartáčku mají tu výhodu, že se lehce dostanou do dásňového žlábku mezi zubem a dásní a mohou tak z něj odstranit škodlivé bakterie.

Náš tip

Při výběru kartáčku tak koukáme i na tloušťku vláken. Čím je menší, tím jsou vlákna jemnější (a naopak). U velmi jemných kartáčků se setkáme s tloušťkou 0,1 mm, tvrdší vlákna se pohybují pak kolem 0,15 mm a výše.

C. Hustá vlákna

Čištění zubů kartáčkem s hustými štětinami zajišťuje vyšší efektivitu odstraňování zubního plaku. Jde o stejný princip, jako když drhnete špinavou podlahu kartáčem. Kartáči, který má štětiny daleko od sebe, spousta špíny unikne, a vy tak musíte podlahu drhnout daleko déle, než je nutné. Podobně je to i se zubním kartáčkem – zuby si s ním vyčistíme, ale bude nám to trvat mnohonásobně déle času, než kdybychom použili kartáček s hustými vlákny.

Jak poznat, kolik má zubní kartáček vláken?

Počet najdete ukrytý v názvu. Například kartáček Curaprox CS 5460 má 5460 vláken. Čím vyšší číslo v názvu, tím více vláken je umístěno na hlavičce kartáčku. Pro běžného pacienta bez jakýchkoliv problémů stačí od 2500–4000 vláken.

D. Rovně střižená vlákna

Poslední, nikoliv však nepodstatné kritérium jsou rovně zastřižená vlákna, která vám pomohou plochu zubu vyčistit lépe než kartáčky s různě dlouhými štětinami. Ty totiž dosáhnou pouze do určitých míst.

Které zubní kartáčky splňují všechna kritéria?

Kdybyste si přece jen nechtěli lámat hlavu s výběrem kartáčku, všechny výše uvedené vlastnosti splňují například tyto kartáčky.

 

2. Mezizubní kartáček – malý, ale důležitý pomocník

Už jste si vyčistili zuby tím správným zubním kartáčkem a myslíte si, že máte hotovo? V tom případě vás bohužel asi trochu zklameme – více než třetina zubů pořád zůstala nevyčištěná. Jedná se o mezizubní prostory, kde plak rád zůstává a bohužel ani tím nejdokonalejším čištěním zubů správným zubním kartáčkem, zubní nití či párátkem ho nelze zcela odstranit. Mezizubní kartáčky se díky svým vláknům v mezizubním prostoru krásně rozvinou a dokonale je vyčistí. Aby takové čištění bylo co nejefektivnější, je třeba s zaměřit na správný výběr mezizubního kartáčku.

Jak vybrat správný mezizubní kartáček?

U mezizubního kartáčku je velmi důležitá velikost. Vlákna kartáčku by se totiž měla v mezizubním prostoru otevřít jako deštník a celý ho vyplnit.

Pokud je mezizubní kartáček příliš malý, velké mezizubní prostory důkladně nevyčistí. Naopak moc velký mezizubní kartáček může vaše zuby a dásně poškodit, v lepším případě se do nich ani nevejde. Hrát si na hrdinu se v tomto případě tedy nemusí vůbec vyplatit, požádejte proto svého zubaře o určení správné velikosti (může jich být i více!).

Náš tip

Můžete také mrknout na naše pečlivě vybrané mezizubní kartáčky od předních výrobců pomůcek pro ústní hygienu TePe a Curaprox. Důkladně jsme vám je seřadili do kategorií podle velikosti. :-)

Jak používat mezizubní kartáček?

Technika čištění mezizubním kartáčkem je velmi snadná. Špičku mezizubního kartáčku přiložíte ke vstupu do mezizubního prostoru a zavedete jej mezi zuby pod úhlem, při kterém budete cítit nejmenší odpor. Poté už stačí mezizubní kartáček vytáhnout ven. Stačí tedy jednou dovnitř a ven a máte hotovo.

Náš tip

Skvělým startem, pokud to myslíte s dentální hygienou opravdu vážně, může být i návštěva dentálního hygienisty. Ten vám poprvé mezizubní prostory profesionálně vyčistí, projde s vámi správnou metodu čištění a doporučí správnou velikost mezizubních kartáčků.

Na vás pak zůstane udržovat čistotu dutiny ústní pravidelnou a důkladnou domácí péčí. Zprvu se může objevit i krvácení dásní, kterého se však neděste – obvykle odezní do 1 týdne. Zdravé dásně a zuby vám zůstanou celý život. :-)

 

3. Správná technika čištění aneb Něžnost je základ

Ani ten nejkvalitnější zubní kartáček nám nepomůže, pokud si zuby čistíme špatně. Jak tedy na správnou techniku čištění zubů?

Pamatujte, že méně je více. V žádném případě bychom tedy neměli na zuby vyvíjet přílišný tlak, ale naopak se snažit být co nejněžnější.

Kartáček nasadíme půl na půl na zub a na dáseň a pod úhlem 45° čistíme zuby malými a krouživými pohyby. Takto postupujeme pomalu dále, až vyčistíme celý chrup. Jediné místo, kde čistíme pohybem dopředu a dozadu, jsou žvýkací plošky zubů. Současně bychom měli zvýšenou pozornost věnovat i prostoru za zadní stoličkou. Toto obtížně dostupné místo snadno vyčistíme za pomoci vertikálně postaveného kartáčku nebo ještě lépe kartáčku jednosvazkového.

Pokud chcete správnou techniku čištění zubů vidět v praxi (a vyčistit si zuby již večer o poznání lépe), mrkněte na toto instruktážní video.

 

Závěrem

Doufáme, že vám naše tipy a triky pomohou udržet ústní dutinu čistou a zdravou a zuby vám namísto nepříjemných potíží zanechají jen a pouze úsměv na tváři. :-)

 

Datum zveřejnění: 25. 11. 2018

Naposledy upraveno dne: 4. 3. 2024 

 

PharmDr. Hana Chudobová
autor článku

Vystudovala jsem klinickou farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zanedlouho poté jsem začala provozovat svoji vlastní lékárnu, kterou mám až do současnosti. Za tu dobu jsem si rozšířila odborný rozhled nejen řadou certifikovaných kurzů o poradenství ve farmacii, ale především denodenní prací s pacienty, kteří se za mnou vrací již přes 30 let. V praxi využívám své znalosti a zkušenosti s pacienty společně s poznatky současné medicíny. Farmacii mám ráda, přináší mi radost a dlouhodobé uspokojení.

poradna@vitalpoint.cz

Související články