9 pravidel, jak čistit pleť a mít zdravou pokožku

9 pravidel, jak čistit pleť a mít zdravou pokožku

PharmDr. Hana Chudobová

Udělejte první krok k dokonalé pleti s našimi profesionálními radami pro správné čištění. Zjistěte, jak správně používat čisticí přípravky a objevte výhody dvojitého čištění pro maximální odstranění nečistot.

Správné čištění pleti je základem péče o pleť – odstraní totiž veškeré usazeniny, které se na kůži během celého dne nahromadí. Není tedy divu, že obecně pomáhá udržet vaší pleť zdravou. Zároveň poslouží i jako prevence různých dermatologických problémů (nejčastěji podráždění pokožky, akné nebo předčasného stárnutí pleti).

Poradíme, jak si osvojit správnou techniku čištění pleti, která dovede vaši kosmetickou rutinu k dokonalosti. :-)

 

1. Čistěte pleť 2x denně (a po intenzivním pocení)

Čistit pleť se doporučuje 2x denně, obzvlášť večerní rutina je velmi důležitá. Odstraněním nečistot z celého dne (znečištění, zbytků opalovacích krémů a make-upu) pomůžete vaší pokožce připravit se na regeneraci a obnovu během noci.

Proč si čistit pleť po pocení?

Pot může iritovat vaši pokožku, obzvlášť pokud nosíte helmu nebo kšiltovku. To může vést k mnoha kožním problémům – např. k rozvoji akné, seboroické dermatitidy či lupů (zejména pokud k nim máte sklony).

Pro více tipů, jak ošetřovat pleť při cvičení, si přečtěte můj článek Jak se může cvičení negativně podepsat na pleti (a jak tomu předejít).

 

2. Používejte jemný čisticí přípravek podle typu pleti

Vždy používejte kosmetiku určenou přímo na čištění vašeho typu pleti. Proč? Každá pleť má své specifické potřeby – suchá pokožka bude benefitovat z úplně jiných účinných látek než pokožka mastná či aknózní. Použitím čisticího prostředku pro jiný typ pleti můžete pokožce uškodit – pleť může být přesušená, mastnější, iritovaná.

Doporučila bych tyto produkty podle typu vaší pleti: 

Pro mastnou až aknózní pokožku: 

  1. Effaclar čisticí pěnivý gel od La Roche Posay – jemně odstraňuje přebytek kožního mazu, aniž by pokožku vysušil. Neutrální pH, bez parabenů a alkoholu.
  2. Cleanance čisticí gel od Avene – jemně čistí pleť a současně ji zmatní. Předchází opakovanému vzniku nedokonalostí. S jemnou parfemací. Bez mýdla. 
  3. Sébium čisticí gel od Bioderma – čistí a reguluje mazotok pokožky, aniž by ji vysušoval. Antibakteriální složení, protizánětlivý. S jemnou parfemací. Bez mýdla.
  4. BIO Čisticí balzám od Inlight – odlíčí i voděodolný make-up, hloubkově čistí a vyživuje. 100% BIO složení s výtažky bylin. Vhodné i pro těžší akné.

Pro suchou pokožku:

  1. Toleriane odličovací čisticí emulze La Roche Posay – minimalistické složení pro odlíčení suché, citlivé pleti bez rizika podráždění. Bez konzervantů a parfemace.
  2. Hydratační čisticí emulze od Cerave – čistí, hydratuje a obnovuje ochrannou kožní bariéru díky ceramidům a kyselině hyaluronové.
  3. Čisticí gel od SynCare – čistí a zároveň vyživuje suchou pokožku díky obsahu BIO olivového oleje. 

Pro normální pokožku: 

  1. Čisticí pěna pro nomální až smíšenou pleť od Avene – jemná pěna šetrně čistí, odličuje a zároveň zklidňuje díky vysokému podílu termální vody Avene.
  2. Jemná čisticí pěna od Weledy – pěna s výtažkem bylin v BIO kvalitě do hloubky čistí pleť a udržuje její hydrataci v rovnováze. Veganské složení.
  3. Hloubkový čisticí krém od Institut Esthederm – čisticí krém s účinky 3 v 1 – vysává nečistoty, rozjasňuje a aktivuje přirozené obranné systémy pokožky.

Pro citlivou pokožku:

  1. Eau Thermale Jonzac Rehydrate Dermo čisticí gel BIO – odličuje a odstraňuje nečistoty z pleti. Bez obsahu pěnivých přísad.
  2. Bioderma Sensibio Gel Moussant – pohodlně odstraní make-up bez podráždění citlivé pleti. Zklidní a zároveň důkladně očistí pleť od nečistot.
  3. La Roche-Posay Toleriane Jemný čisticí krém – čistí, udržuje přirozeně vyživenou pleť a chrání kožní bariéru. Aktivní složení proti vysušení, bez mýdla, parfému či konzervantů.

 

3. Pleť si čistěte konečky prstů

Ten nejlepší a nejšetrnější pomocník pro čištění pleti nestojí vůbec nic. :-) Konečky prstů k aplikaci čisticího přípravku a důkladnému vyčištění rozhodně stačí. Různé žínky, houbičky nebo kartáčky mohou být k pleti příliš drsné a narušit její přirozenou bariéru.

Jak na důkladné vyčištění pleti, poradí toto instruktážní video od Avène. Produkt jednoduše napěňte v ruce a konečky prstů vmasírujte do pokožky.

 

4. Dodržujte pravidlo 60 sekund

Čisticí přípravek do pleti masírujte rukama po dobu 60 sekund k zajištění důkladného vmasírování a vyčištění pleti. Toto pravidlo dodržujte, zejména pokud neprovádíte tzv. dvojí čištění neboli double cleansing (tedy nepoužíváte 2 čisticí prostředky po sobě – např. čisticí přípravek na bázi olej i vody).

 

5. Pleť čistěte vlažnou vodou

K čištění pleti nepoužívejte studenou nebo horkou vodu. Studená voda není efektivní pro odstranění přípravků na bázi olejů a horká voda zase zanechá pokožku vysušenou a podrážděnou. Vlažná voda je proto ideální. 

 

6. Používejte měkký, bavlněný a čistý ručník

Po vyčištění obličej jemně osušte měkkým a čistým ručníkem. Ručník je dobré měnit co nejčastěji, ideálně každý den, zabráníte tak přenosu bakterií.

Čistý ručník je základ, při praní se však vyhněte avivážím a jiným dráždivým prostředkům.

 

7. Pleť dočistěte pomocí tonika, mléka nebo micelární vody

Tzv. dvojí čištění (neboli double cleansing) je velkým trendem poslední doby a doporučují ho přední dermatologové. Podstatou je použití 2 čisticích přípravků po sobě tak, aby bylo zaručeno, že se vaše pokožka zbaví nánosu všech nečistot (zvlášť pokud máte celý den make-up a/nebo opalovací krém).

Jak dvojí čištění (double cleansing) funguje?

  • 1. přípravek odstraní make-up a/nebo opalovací krém s SPF,
  • 2. přípravek vyčistí pleť jako takovou a připraví ji na absorpci následné péče.

Tento způsob čištění je vhodný spíše na večer a využít bychom ho měli tehdy, pokud jsme přes den měli na pleti make-up či opalovací krém. Právě tyto produkty je totiž obtížnější z pleti odstranit a jejich nedostatečné odlíčení se může ráno projevit třeba pupínky.

Pokud jste celý den doma bez make-upu, dvojí čištění není nezbytné. :-) Nedoporučila bych ho ani velmi citlivé nebo suché pleti – mohlo by dojít k "přesušení pokožky" a jejímu podráždění.

micelární voda Biodermamicelární voda Bioderma

Použít můžete například velmi oblíbenou micelární vodu Sensibio od Biodermy. Studiemi je prokázáno, že účinně vyčistí až 99 % pleti a přitom je ohleduplná ke kožnímu mikrobiomu.

 

8. Aplikujte celulární vodu pro zvýšení účinku následné péče

Celulární voda Institut Esthederm má takové unikátní složení, které nejenže pleť hydratuje a potlačuje volné radikály, ale také zvyšuje účinek následně aplikované péče. 

Ukázka toho, jak buňky ponořené v celulární vodě Institut Esthederm mají podobný tvar jako buňky v ideálním kultivačním médiu, což je známkou buněčné prosperity.

 

9. Poslední krok – naneste sérum a krém

Nezapomínejte aplikovat po vyčištění pleti sérum a následně krém. Pro nejlepší absorpci naneste přípravky ještě na lehce vlhkou pokožku.


Při aplikaci séra pipetku nepřikládejte přímo na obličej, namísto toho sérum nakapejte do dlaně a aplikujte konečky prstů. Zabráníte tak kumulaci bakterií na pipetě, které by mohly v budoucnu způsobit akné.

 

Datum zveřejnění: 13. 5. 2021

Naposledy upraveno dne: 5. 3. 2024