Málokteré slovo vzbuzuje na poli zdravého životního stylu tak rozporuplné emoce jako detoxikace, chcete-li detox. Jedni mu nemohou přijít na jméno, druzí ho vynášejí do nebes. Z detoxikace se stal pojem, který se každý rok – zejména v období jara – stává jedním z nejvyhledávanějších výrazů.
Co vás v článku čeká?
1. Odkud se detox vzal? Očista těla má svou tradici
2. Je detox pro tělo opravdu potřebný, nebo jde jen o marketing?
3. Co je to ta „detoxikace“ a jak v těle probíhá?
4. Jak přirozeně podpořit zdravou detoxikaci těla?
5. Doplňky stravy na detox – jak je vybrat a co o nich říkají studie?
6. Závěrem: Na co myslet, než začnete používat doplňky stravy na detoxikaci
Odkud se detox vzal? Očista těla má svou tradici
Na začátku všeho většinou stojí dobrý úmysl. Jarní očista, celkové odlehčení jídelníčku a půst má minimálně v české kotlině velkou tradici. Jelikož máme čtyři roční období a vždy se u nás cyklicky střídala období hojnosti a období ladu, i náš organismus zcela přirozeně vyžaduje různé přístupy k jídelníčku, pohybu a k péči o tělo. Svou roli hrají i křesťanské svátky, kterým půst předchází.


Jaro a léto je zcela přirozeně a oprávněně obdobím, kdy je potřeba trochu „poklidit“ ve svém těle po zimě, obnovit vitalitu a dynamiku metabolismu.
Je detox pro tělo opravdu potřebný, nebo jde jen o marketing?
Pokud by podpora detoxikace a očisty těla probíhala správně, přirozeně a nenásilně, nikdo z odborníků by nic nenamítal. Problémem se ale stávají striktní protokoly, nezdravé a jednostranné detoxikační diety a laiky doporučované metody, které tělu naopak mohou uškodit.
Jak je to s detoxikačními dietami doopravdy?

Pít 30 dní každé ráno půl litru džusu z řapíkatého celeru je v zásadě jednodušší než dbát na racionální jídelníček založený na kvalitních potravinách. Právě ten je ale klíčem k „opravdovému“ detoxu.
Stejně jako u jiných stránek našeho zdraví, platí pořád ty samé osvědčené a obyčejné kroky:
- dostatečný pitný režim,
- spánek,
- nízká míra stresu,
- pravidelný pohyb (aerobní i silový)
- a chemicky nezatížená, zdravá strava.
Co je to ta „detoxikace“ a jak v těle probíhá?
Asi každý tuší, že za slovem detoxikace se skrývá nějaké odstranění nežádoucích látek z těla. Ne vždy se však jedná o nebezpečné toxiny, kterých je potřeba se zbavit. Tělo se procesem detoxikace zbavuje celkem široké škály látek včetně nejrůznějších, celkem nevinných metabolitů a vnitřních odpadních látek (např. různých hormonů).
Které orgány jsou zodpovědné za očistu organismu?
Detoxikační procesy probíhají v podstatě neustále a bez přerušení prostřednictvím 5 důležitých orgánů:
- jater,
- ledvin,
- plic,
- střev
- a kůže.


Naše tělo se dnes a denně vypořádává s látkami, kterým spousta z nás nevěnuje větší pozornost – třeba s kofeinem v kávě, alkoholem ve víně či přídatnými látkami v potravinách.
Jak přirozeně podpořit zdravou detoxikaci těla?
Jak tedy vypadá správná podpora detoxikačních reakcí organismu? Žádné zázračné šťávy, hladovky ani 3denní extrémní diety. :-) Je to dlouhodobý vědomý přístup k vlastnímu tělu a péči o všechny důležité aspekty, jako je:
- strava,
- pohyb,
- spánek,
- vyrovnaná hladina stresových hormonů,
- vnímavost k prostředí, ve kterém žijeme (např. domácí drogerie)
- a další.

Každý detoxikační orgán můžeme podpořit specifickým způsobem:
1. Játra
Játrům prospívá zařazení potravin a bylin na podporu jejich funkce:
-
Brokolice, květák, kapusta – obsahují glukosinoláty, které podporují jaterní enzymy.
-
Česnek a cibule – obsahují sirné sloučeniny, které zvyšují produkci glutathionu (hlavní antioxidant jater).
-
Zelený čaj – bohatý na katechiny, silné antioxidanty, které podporují činnost jater.
-
Artyčok, ostropestřec mariánský – podporují regeneraci jaterních buněk.
2. Ledviny
Detoxikační funkci ledvin lze podpořit těmito způsoby:
-
Dostatek čisté vody – základ pro vylučování odpadních látek je dostatek tekutin, hlavně čisté vody.
-
Petržel, celer, okurka – jsou mírně diuretické (močopudné), pomáhají „proplachovat“ ledviny.
-
Brusinky, borůvky – chrání močové cesty před infekcemi.
3. Střeva
Střevům prospívá zařazení potravin bohatých na vlákninu, probiotika a prebiotika:
-
Nerozpustná vláknina (mletá lněná semínka, oves, luštěniny) – pomáhají „vymést“ škodlivé látky z trávicího traktu.
-
Probiotika (kysané zelí, kefír, jogurt) – podpora zdravé mikroflóry.
-
Prebiotika (česnek, cibule, pórek, čekanka) – „potrava“ pro prospěšné bakterie.
4. Kůže
Náš největší orgán – kůži – v detoxikačních procesech podpoříte zejména konzumací vhodných potravin:
-
Zelenina a ovoce bohaté na vitamín C (paprika, brokolice, jahody, citrusy aj.) – podpora tvorby kolagenu a regenerace kůže.
-
Zázvor a kurkuma – podporují krevní oběh a pocení.


Přirozený detox můžete podpořit vhodnou stravou, dostatečným pitným režimem, zdravým pohybem i kvalitním spánkem.
Doplňky stravy na detox
Tzv. zelené (super)potraviny (např. chlorella, spirulina, zelený ječmen) se v posledních letech staly doslova hitem na poli doplňků stravy. Jejich účinky byly prokázány studiemi a mnoho lidí si je nemůže vynachválit pro jejich očistné a detoxikační vlastnosti. Pokud nad těmito doplňky stravy přemýšlíte, pamatujte, že na prvním místě je vždy strava, pitný režim, pohyb a relaxace. Doplňky stravy by měly zdravý životní styl jen „obohatit“.


Chlorella, spirulina, mladý ječmen a další doplňky stravy pro podporu očisty těla se těší velké oblibě. Nikdy však nenahradí zdravý životní styl.
Jak vybrat opravdu kvalitní doplněk stravy na detox?
Zelené potraviny (hlavně řasy jako chlorella a spirulina) mohou být kontaminované těžkými kovy, pesticidy nebo toxiny, pokud nejsou pěstovány v kontrolovaném prostředí. Proto vybírejte vždy certifikované produkty.
Tyto řasy mají schopnost na sebe vázat škodlivé látky. Funguje to ale i opačně – tělu tyto škodliviny mohou také poskytovat. Proto i zde je důležité nevybírat jen podle nízké ceny, ale opravdu podle kvality.
1. Chlorella
Chlorella je jednobuněčná sladkovodní řasa s intenzivně zelenou barvou, která patří mezi tzv. „superpotraviny“ i do skupiny „zelených potravin“. Je bohatá na:
- chlorofyl,
- bílkoviny,
- vitamíny (zejména B12),
- minerály (železo, zinek, hořčík)
- a antioxidanty.
Pro detoxikaci je ceněná hlavně proto, že její buněčná stěna obsahuje unikátní struktury, které dokážou vázat toxiny, zejména těžké kovy (např. rtuť, olovo) a pesticidy. Kromě toho podporuje činnost jater, střev a imunitního systému, čímž přirozeně zvyšuje schopnost těla zbavovat se škodlivých a odpadních látek.
Pokud chcete chlorellu vyzkoušet, můžete sáhnout po těchto doplňcích stravy, které řadím k velmi kvalitním:
2. Spirulina
Spirulina je modrozelená sladkovodní řasa, která svým velmi bohatým nutričním profilem patří mezi nejvýživnější potraviny na světě. Obsahuje:
- více než 60 % rostlinných bílkovin,
- velké množství vitamínů skupiny B,
- železa,
- vápníku,
- hořčíku
- a silné antioxidanty, jako je např. fykocyanin.
Pro detoxikaci je spirulina ceněná díky své schopnosti vázat těžké kovy, podporovat činnost jater a ledvin, a zároveň posilovat imunitní systém. Její vysoký obsah chlorofylu a enzymů pomáhá tělu efektivněji odbourávat škodlivé látky a chránit buňky před oxidačním stresem. Spirulina navíc přispívá k obnově střevní mikroflóry a má silné protiplísňové účinky.
3. Zelený (mladý) ječmen
Zelený ječmen (také mladý ječmen) je prášek nebo sušená šťáva získaná z mladých výhonků ječmene (Hordeum vulgare), který se sklízí v rané fázi růstu, kdy má nejvyšší obsah živin. Je bohatý na:
- chlorofyl,
- vitamíny (A, C, E, K, B-komplex),
- minerály (zejména vápník, železo, hořčík),
- enzymy
- a antioxidanty.
Pro detoxikaci je zelený ječmen cenný především svou schopností čistit krev, podporovat činnost jater a ledvin, zlepšovat trávení a peristaltiku (pohyb) střev, a také posilovat imunitní systém.
Mezi kvalitní prášky z mladého ječmene řadím například tyto produkty:
Mladý ječmen vs. mladá pšenice – jaký je mezi nimi rozdíl?
Mladý ječmen i mladá pšenice jsou si velmi podobné – získávají se z mladých výhonků obilovin sklizených ve fázi, kdy jsou ještě zelené. Přesto mezi nimi existují drobné rozdíly ve složení, chuti i účincích:-
Mladý ječmen je o něco silnější ve smyslu podpory detoxikace.
-
Mladá pšenice má jemnější chuť a může být vhodnější pro „začátečníky“.
Oba dva neobsahují lepek (pokud jsou sklizeny opravdu mladé, než se vytvoří klas), takže jsou vhodné i při bezlepkové dietě.
4. Moringa
Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je tropický strom původem z Indie, známý jako „strom života“ díky svému mimořádně bohatému nutričnímu složení. Listy moringy obsahují:
- vysoké množství vitamínů (A, C, E, B-komplex),
- minerálů (železo, hořčík, vápník),
- bílkovin,
- antioxidantů
- a chlorofylu.
Ačkoliv moringa obvykle nepatří mezi nejvyhledávanější zelené potraviny, i ona může nepřímo podpořit detoxikační účinky organismu podporou hlavních detoxikačních orgánů:
-
Díky obsahu širokého spektra nutrientů vyživuje a chrání játra.
-
Má silné antioxidační a protizánětlivé účinky, čímž pomáhá neutralizovat volné radikály a snižovat zánětlivé procesy, které detoxikaci zpomalují.
-
Obsah vlákniny navíc podporuje pravidelné vylučování a očistu střev.

Pokud chcete moringu vyzkoušet sami, mohu vám doporučit tyto doplňky stravy:
5. Ostropestřec
Ostropestřec mariánský je velmi známou bylinou i mezi staršími generacemi, kterých se trend zelených potravin tolik nedotkl. Je známý hlavně svou silnou schopností chránit a regenerovat játra, což z něj činí jeden z nejúčinnějších přírodních prostředků pro detoxikaci.
Obsahuje účinnou látku silymarin, která podporuje obnovu jaterních buněk, zvyšuje produkci glutathionu (hlavního jaterního antioxidantu), má antioxidační účinky a dle studií dokáže i vázat těžké kovy. Díky tomu ostropestřec pomáhá tělu lépe zpracovávat látky jako alkohol, léky nebo pesticidy. Je ideální volbou při dlouhodobé zátěži jater nebo očistných kúrách.
Pokud chcete ostropestřec vyzkoušet, můžete zvolit tyto velice kvalitní doplňky stravy:
6. Super greens
Termín „super greens“ se v angličtině vžil pro označení zelených potravin, zejména pak pro směsi těchto potravin v doplňcích stravy. Velmi často v nich potkáte silnou trojku zelený ječmen, chlorella a spirulina. Výjimkou ale rozhodně nejsou ani kombinace např. 7 zelených superpotravin. V posledních letech se tato kategorie velmi rozrostla a super greens se staly velmi populárním a vyhledávaným doplňkem stravy.
Které superpotraviny nejčastěji najdete v super greens směsích?
- Zelené řasy: chlorella, spirulina
- Zelené trávy: mladý ječmen, mladá pšenice, vojtěška (alfalfa)
- Listová zelenina: špenát, kapusta, rukola (méně časté)
- Byliny, stromy: moringa, máta
- Další: matcha, kelp, mořské chaluhy
Pokud chcete nějaký super greens mix vyzkoušet, vsaďte třeba na tyto kvalitní produkty:
Závěrem: Na co myslet, než začnete používat doplňky stravy na detoxikaci
-
Žádný doplněk stravy není samospásný, a pokud budete denně jíst fast food a ležet u toho na gauči, ani celá polička detoxikačních doplňků stravy vás nezachrání. :-)
-
Pravidelnost a řád ovoce přináší – doplňky stravy opravdu mohou přinést výsledky, jen je třeba jej užívat pravidelně, ne jen když si vzpomenete.
-
Nečekejte změny hned druhý den. Povětšinou je potřeba pozvolná komplexní podpora, která jde navíc ruku v ruce s dalšími změnami ve vašem jídelníčku, které mají mnohem často ještě větší efekt. Mnohdy stačí jen navýšit příjem tekutin třeba o 50 % nebo dát jídlu řád a určitou pravidelnost či vyhnout se alkoholu.
Pročtěte se ke zdraví
Čerpáme z nezávislých a důvěryhodných zdrojů. Přesvědčte se:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969723073400
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5904770/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666154323001849
https://iwaponline.com/jwcc/article/13/7/2747/89290/Removal-of-lead-cadmium-and-copper-from-water
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9706165/
Autor článku
RNDr. Michaela BebováVystudovala jsem na UK v Praze obor Biochemie. Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již přes 15 let. Studium biochemie mi umožňuje nahlížet do problematiky zdravé stravy z té nejzákladnější úrovně – z úrovně metabolismu. Bojuji proti mediálním bublinám, trendům a dezinformacím a snažím se jít cestou zdravého selského rozumu. Lektoruji, přednáším, píši na www.biochemicka.cz.