Omega 3 a srdce: Může rybí olej snížit riziko úmrtí na infarkt?

Omega 3 a srdce: Může rybí olej snížit riziko úmrtí na infarkt?

PharmDr. Hana Chudobová

Omega 3 mastné kyseliny mohou snížit riziko srdečních onemocnění a úmrtí z těchto příčin až o 35 %, tvrdí studie. Prozradíme, jaké množství rybího oleje je třeba přijmout, abychom udrželi naše srdce zdravé.

Omega 3 mastné kyseliny jsme již probrali skrz naskrz v našich dalších článcích. :-) Pokud jste nějaký z nich prolétli, nejspíše jste se již dočetli, že omega 3 jsou klíčové pro náš kardiovaskulární systém a činnost srdce. Dokonce se také tvrdí, že rybí tuk dokáže snížit riziko onemocnění srdce. Co je na tom pravdy? Na to si posvítíme v tomto článku.

Mohou omega 3 snížit riziko onemocnění srdce?

Na kardiovaskulární choroby umírá po celém světě každý rok více než 7 milionů lidí. Ačkoliv se vždy jedná o souhru mnoha faktorů, některé studie naznačují, že dostatečný příjem omega 3 mastných kyselin (z nich zejména EPA  a DHA) může snížit riziko různých typů kardiovaskulárních onemocnění. Ta nejnovější tvrdí, že dokonce až o 35%.

DHA a EPA (kyseliny dokosahexaenová a eikosapentaenová) jsou omega 3 mastné kyseliny, které jsou v biologicky aktivní formě, naše tělo s nimi tedy dokáže přímo pracovat. Poslední kyselinou je ALA (kyselina alfa-linolenová), kterou ale naše tělo musí nejdříve přeměnit na DHA a EPA, aby ji mohlo využít. Studie však udávají, že jde o velmi limitovaný proces a na přeměnu nelze 100% spoléhat. Proto se doporučuje dostatečný příjem zejména kyselin EPA a DHA.

Co bylo vědci zatím zjištěno?

Pokud si důležitostí rybího tuku nejste úplně jistí, možná vás přesvědčí řada studií, které zkoumaly spojitost mezi omega 3 mastnými kyselinami a sníženým rizikem onemocnění srdce:

2020 – Meta-analýza uveřejněná v Mayo Clinic Proceedings

Zatím nejrozsáhlejší studie na toto téma byla zveřejněna v roce 2020 v Mayo Clinic Proceedings. Výzkum potvrdil, že vyšší příjem EPA a DHA (tj. Omega 3) snižuje risk: 

  • fatálního infarktu myokardu (o 35 %),
  • infarktu myokardu (o 13 %),
  • ischemické choroby srdeční (o 10 %),
  • úmrtnosti na ischemickou chorobu srdeční (o 9 %).

Snížení rizika kardiovaskulárního onemocnění se také potvrdilo u rizikových skupin obyvatel: 

  • s vysokou hladinou triglyceridů (o 16%),
  • s vysokým LDL cholesterolem (o 14%).

S vyšším příjmem EPA a DHA omega 3 se zlepšovaly i výsledky. Po přidání dalších 1000 mg těchto mastných kyselin se totiž snížilo riziko kardiovaskulárního onemocnění o dalších 5,8 % a riziko infarktu myokardu o dalších 9 %.

Závěr studie

„Každý by měl zvážit užívání doplňků stravy s omega 3 mastnými kyselinami (EPA a DHA) v dávkách 1000 až 2000 mg EPA a DHA denně, neboť takové množství je zřídkakdy pokryto naší [...] stravou, a to i když jíme pravidelně ryby.”

2019 – Meta analýza provedená univerzitou Harvard T.H. Chan School of Public Health

Instituce Harvard T.H. Chan School of Public Health zkoumala vztah mezi doplňky stravy s omega 3 mastnými kyselinami a rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Součástí výzkumu bylo více než 120 000 dospělých z 13 randomizovaných studií.

Závěr studie

Lidé užívající denně doplňky stravy s omega 3 měli oproti kontrolním skupinám, kterým bylo podáváno placebo, až o 8 % nižší riziko infarktu a úmrtí z důvodu aterosklerózy či jiného kardiovaskulárního onemocnění (to samé však nebylo prokázáno pro mrtvici). Denní dávka omega 3 se pohybovala kolem 840 mg/den, autoři studie však dodávají, že vyšší dávky byly spojované ještě s lepšími výsledky.

2018 – Studie zveřejněná v The New England Journal of Medicine

The New England Journal of Medicine zveřejnila studii, která po dobu 5 let zkoumala vztah doplňků stravy s vitamínem D a omega 3 mastnými kyselinami a rizikem kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny. Studie se zúčastnilo 26 000 dospělých nad 50 let, kteří neprodělali žádnou kardiovaskulární chorobu ani rakovinu

Závěr studie

Lidé ve skupině, které byl denně podáván doplněk stravy s obsahem 840 mg omega 3 mastných kyselin, měli o 28 % nižší riziko infarktu v porovnání se skupinou užívající placebo.

Trpíte nedostatkem omega 3 mastných kyselin?

Deficitem omega 3 mastných kyselin trpí velká spousta lidí po celém světě. Jak vidíme na barevné mapě, obyvatelé České republiky bohužel patří mezi ně (částečně to bude i tím, že jsme vnitrozemským státem, konzumace ryb je tedy v naší zemi velmi nízká).

Pokud si budete chtít rychle zjistit, jak jste na tom zrovny vy, doporučuji si udělat domácí test, který již lze koupit kdekoliv na internetu, příp. krevní rozbor. 

Jak je vidět z mapy, Česká republika patří mezi oblasti s nízkou hladinou omega 3 mastných kyselin v krvi. Abychom se dostali na doporučené hodnoty, dle WHO (Světové zdravotnické organizace) bychom potřebovali přijímat 250–500 mg EPA a DHA denně. Podle výše uvedených studií bychom jich měli přijmout dokonce až 4x více. (Zdroj obrázku: Nutri-facts.org)

Jak doplnit omega 3 mastné kyseliny?

Hlavním zdrojem omega 3 jsou tučné mořské ryby. Pokud je nemáte ve svém jídelníčku 2–3x týdně, doporučuji stravu doplnit rybím tukem či veganskými doplňky stravy s omega 3.

 Tipy na další počtení

Jak najít ten nejkvalitnější rybí olej jsem poradila v článku Jak vybrat nejlepší doplněk stravy s omega 3, speciální návod mám i pro těhotné.
Jak rybí olej skladovat, aby se nezkazil, jsem popsala v článku 3 tipy jak skladovat omega 3.

Shrnutí

 

Závěrem

Současné objevy vědy jsou opravdu přelomové. Představme si, že se můžeme alespoň částečně chránit před různými onemocněními srdce, které mohou vést až k úmrtí. Můžeme chránit sebe, ale i své nejbližší – zejména rizikové skupiny jako babičky a dědečky či osoby s vyšším cholesterolem. Nemusíme tak činit ani žádným lékem, ale přírodním rybím olejem a zdravým životním stylem, který je vždy důležitou součástí prevence. 

 

Čerpáme z nezávislých důvěryhodných zdrojů. Přesvědčte se:

https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(20)30985-X/fulltext

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18408140/

https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/in-major-meta-analysis-of-clinical-trials-omega-3-fish-oil-supplements-linked-with-lower-cardiovascular-disease-risk/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/fish-oil-and-vitamin-d-supplements-might-offer-some-health-benefits

https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/01/AHEM_2_2021.pdf

 

Datum zveřejnění: 22. 4. 2021
Naposledy upraveno dne: 19. 3. 2024