Kompletní průvodce: Omega 3 v těhotenství

Kompletní průvodce: Omega 3 v těhotenství

PharmDr. Hana Chudobová

Jak vybrat ten nejlepší doplněk stravy s Omega 3 pro těhotné nebo kojící maminky? Poradí odborník.

Co jsou Omega 3 mastné kyseliny?

Omega 3 mastné kyseliny jsou esenciální mastné kyseliny. Znamená to, že je všichni potřebujeme ke správnému fungování organismu, od stavby buněk až po normální činnost nervové soustavy.

Dvě nejdůležitější Omega 3 mastné kyseliny jsou eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA) kyselina.

Proč jsou v těhotenství Omega 3 mastné kyseliny tak důležité?

EPA a DHA Omega 3 podporují správnou činnost srdce, mozku a zraku. V těhotenství DHA přispívá k normálnímu vývoji očí a mozku plodu a kojenců vyživovaných mateřským mlékem. 

Podle některých studií1,2,3,4 také snižuje riziko předčasného porodu a zmírňuje poporodní deprese. Více o těchto účincích se dočtete v článku Omega 3 v těhotenství a po porodu - 3 důvody, proč jsou zásadní.
 



Umí si je naše tělo vyrobit?

Omega 3 mastné kyseliny naše tělo neumí vyrobit, a tak je musíme přijímat stravou (hlavním zdrojem jsou tučné ryby) nebo doplňky stravy. V těhotenství jejich potřeba, stejně tak jako dalších živin, ještě více roste.

Kolik DHA Omega 3 je během těhotenství potřeba?

WHO (Světová zdravotnická organizace) doporučuje těhotným a kojícím ženám přijímat min. 300 mg DHA denně, a to buď formou stravy nebo doplňků stravy.

Některé studie dosahovaly pozitivních účinků s dávkováním vyšším a to 500 – 1000 mg DHA denně.

Mohu se Omega 3 předávkovat? 

Maximální hranice množství DHA denně není stanovena, FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) považuje přijímání DHA do 3000 mg denně za zcela bezpečné.

Mohu doporučený příjem DHA Omega 3 získat ze stravy?

Hlavním zdrojem Omega 3 jsou tučné ryby. Kromě Omega 3 obsahují i další živiny jako železo, jód nebo cholin. Problémem může být kontaminace ryb rtutí, proto doporučuji jíst ty s obecně nejnižší hladinou rtuti (viz tabulka v článku Omega 3 v těhotenství a po porodu). Měly by stačit 2 - 3 porce ryby týdně.


Mohu doporučený příjem DHA Omega 3 získat z doplňků stravy? 

Doplňky stravy oproti konzumaci ryb mají tu výhodu, že jsou očištěny od potenciálních toxinů z moře. Nejvíce je v tomto ohledu problematická rtuť - ta se ve studii ukázala jako možný rizikový faktor pro normální vývoj mozku dítěte v prenatálním stadiu.

Další výhodou je, že máme představu, kolik DHA Omega 3 do těla přijímáme.


Jak poznám kvalitní Omega 3 pro těhotné a kojící maminky?

Kvalitní doplněk stravy s Omega 3 by měl splňovat tato kritéria:

1. Minimum aditiv (např. konzervantů, aromat, sladidel)

Stejně tak jako vybíráme v supermarketu potraviny a kontrolujeme jejich etikety, měli bychom být důslední i u doplňků stravy, pokud nechceme naše tělo zatěžovat zbytečnými látkami jako jsou konzervanty, sladidla nebo aromata. Někdy tyto látky mohou tvořit až 50 % tablety. 

2. Vysoký podíl EPA + DHA Omega 3 mastných kyselin (> 50% kapsle)

EPA a DHA Omega 3 mastné kyseliny jsou jako "účinné látky" každého rybího oleje. Kapsle kvalitního rybího oleje by proto měla obsahovat min. 50% EPA a DHA Omega 3 dohromady. Kromě nich můžeme totiž narazit v doplňku stravy i na jiné mastné kyseliny, které však nejsou z pohledu zdraví tak zásadní.
 

omega 3   vs. omega 3

Ukázka: Oba rybí oleje obsahují 1000 mg rybího oleje na 1 kapsli. Oba jsou stejně drahé. Z těchto dvou olejů vám však doporučím rybí olej B, neboť obsahuje o poznání vyšší podíl EPA a DHA Omega 3 mastných kyselin. 

Tato metoda vám může pomoci snáze porovnat kvalitu a cenu jednotlivých produktů. Dražší rybí olej může být ve skutečnosti výhodnější, protože obsahuje až 4x více EPA a DHA Omega 3 mastných kyselin než ten levnější.

3. Očištěn od potenciálních toxinů z moře

Ryby v sobě mohou uchovávat toxiny jako rtuť, dioxiny a PCB, které mohou být škodlivé pro naše zdraví. U těhotných a kojících žen bych byla dvojnásobně opatrná, rtuť se totiž ukázala jako možný rizikový faktor pro normální vývoj mozku dítěte v prenatálním stadiu.

Proto doporučuji takové rybí oleje, které byly zkontrolovány na všechny kontaminující látky, ideálně třetí nezávislou stranou.

4. V dobře vstřebatelné formě pro naše tělo

Když je rybí olej v dobře vstřebatelné formě, tělo ho dokáže dobře absorbovat, a proto bude v našem těle působit efektivněji. Ideálně vstřebatelné formy jsou krill (5), triglyceridy (6,7) nebo volné mastné kyseliny.

Jak je poznat? Olej z krillu je vždy takto označen přímo v názvu. U triglyceridů to bývá horší - pokud není nikde uvedeno, že se jedná o triglycerid, bude to nejspíš ethyl ester (ty nedoporučuji). Výroba oleje s triglyceridem je mnohem dražší, proto se tím výrobce rád pochlubí. 
 

V naší nabídce doplňků stravy s Omega 3 jednoduše poznáte vysoce vstřebatelné nebo-li efektivní Omega 3. Stačí si ve filtraci v levém sloupci zaškrtnout "vysoká vstřebatelnost".

Jaké doplňky stravy s Omega 3 pro těhotné a kojící maminky doporučuji?

  • Viridian Pregnancy Omega oil - vegan, 88% složení v BIO kvalitě, 273 mg DHA v denní dávce, z přírodních zdrojů – netřeba se bát kontaminace těžkými kovy
  • Swiss Naturevia Omega 3  - výborný poměr výkon ku cena, 270 mg DHA v denní dávce, ryby z volného rybolovu z ekologicky čistých oblastí Peru, bez pachuti, testován na kovy a toxiny
     
omega 3 těhotné garden of lifegarden of life oceans těhotné
naturevia omega 3 viridian omega těhotné
 


V jakém období těhotenství užívat Omega 3?

Odborníci se shodují, že je vhodné užívat doplněk stravy s Omega 3 každý den od 12. týdne těhotenství. Obzvlášť důležitý je pak v období 3. trimestru, kdy mozek nenarozeného dítěte prodělává největší vývoj.

Dostatečný příjem Omega 3 mastných kyselin by měl být kvůli nesporným zdravotním benefitům naším cílem po celý zivot, nejen v období těhotenství. Proto doporučuji užívat Omega 3 i v období po porodu. O to spíš, když kojící maminka předává Omega 3 svému miminku skrz mateřské mléko. 


Co dělat, když už užívám multivitamín pro těhotné ženy?

Když už užíváte multivitamín, zkontrolujte si, kolik obsahuje DHA Omega 3 mastných kyselin v denní dávce. Pokud to bude méně než 300 mg denně, což je dle WHO doporučovaná denní dávka, zvážila bych užívat multivitamín a rybí olej dohromady.


Jak Omega 3 skladovat, aby kvalita vydržela co nejdéle? 

Podmínky optimálního skladování rybího oleje se dočtete v mém článku 3 tipy jak skladovat Omega 3 a předejít jejich zkažení.

 

Zdroje:

(1) https://www.cochrane.org/CD003402/PREG_omega-3-fatty-acid-addition-during-pregnancy

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23844041/

(3) https://today.uconn.edu/2011/06/fish-oil-may-reduce-postpartum-depression-symptoms/#

(4) https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-funded-study-finds-higher-dose-dha-associated-lower-early-preterm-birth-rate 

(5) https://www.longdom.org/open-access/evaluating-the-effects-of-prescription-fish-oil-supplemental-fish-oil-and-a-krill-oil-blend-on-serum-lipidslipoproteins-and-the-omega-index-a-pilot-study-2153-0637.1000121.pdf 

(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20638827/

(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21063431/

 

PharmDr. Hana Chudobová
autor článku

Vystudovala jsem klinickou farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zanedlouho poté jsem začala provozovat svoji vlastní lékárnu, kterou mám až do současnosti. Za tu dobu jsem si rozšířila odborný rozhled nejen řadou certifikovaných kurzů o poradenství ve farmacii, ale především denodenní prací s pacienty, kteří se za mnou vrací již přes 30 let. V praxi využívám své znalosti a zkušenosti s pacienty společně s poznatky současné medicíny. Farmacii mám ráda, přináší mi radost a dlouhodobé uspokojení.

poradna@vitalpoint.cz

Související články