Co se v článku dozvíte?
1. Jaké jsou účinky vitamínu C?
2. Jaká je doporučená denní dávka vitamínu C pro dospělé, děti, těhotné a kojící?
3. Jak získat vitamín C ze stravy?
4. Jak poznám kvalitní doplněk stravy s vitamínem C? (+ mé tipy)
5. Je možné se předávkovat vitamínem C?
6. Kdy je nejvhodnější užívat vitamín C?
7. Jak se může projevovat nedostatek vitamínu C v těle?
8. Jaké osoby jsou ohroženy nedostatkem vitamínu C?
9. Jsou nějaké léky, které mohou hladinu vitamínu C v těle snižovat?
10. Jsou nějaké léky/doplňky stravy, s kterými není vitamín C vhodné kombinovat?
11. Dochází k nějakým přirozeným ztrátám vitamínu C?
1. Jaké jsou účinky vitamínu C?
Vitamín C (tj. kyselina askorbová) je esenciální vitamín, který je nezastupitelný u řady funkcí našeho organismu. Tělo si ho neumí samo vytvořit, a tak jej musíme přijímat ve stravě.
Vitamín C přispívá zejména k:
- normální činnosti imunitního systému,
- tvorbě kolagenu nezbytného pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, kůže, dásní a zubů
- snížení míry únavy a vyčerpání,
- normální činnosti nervové soustavy a psychiky,
- podpoře činnosti vitamínu E,
- zvyšuje vstřebávání železa (i proto se velmi často přidává do doplňků stravy se železem).
Vitamín C je také antioxidant, který chrání lidské buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Je tak skvělým pomocníkem v boji proti oxidačnímu stresu, za jehož vznikem nejčastěji bývá znečištěné životní prostředí, nevyvážená strava, ale také cigaretový kouř.
Jak je to s vitamínem C a prevencí nachlazení?
2. Jaká je doporučená denní dávka vitamínu C?
A. Pro dospělé
Doporučený denní příjem vitamínu C u dospělého člověka je podle českých norem cca 80 mg. Při nachlazení se ale dávka může krátce zvýšit až na 500 mg 2–3 x denně.
Částečně zvýšené množství vitamínu C mohou užívat:
- nejen aktivní, ale i pasivní kuřáci,
- pacienti trpící poruchou vstřebávání potravy,
- pacienti trpící onemocněním ledvin vyžadující hemodialýzu.
B. Pro těhotné a kojící
Těhotné ženy mohou vitamín C užívat běžně v doporučených dávkách pro dospělé. Kojícím ženám doporučuje National Institutes of Health (USA) zvýšit denní příjem vitamínu C asi o ⅓, tj. na 115–120 mg.
B. Pro děti
Dostatečný příjem vitamínu C je nezbytný pro správný vývoj dítěte. Ohledně množství se lze orientovat například podle doporučení National Institutes of Health (USA) pro denní dávku vitamínu C, která je zčásti závislá na věku dítěte:
Věk dítěte | Doporučená denní dávka vitamínu C |
Novorozenci do 6 měsíců | 40 mg |
Novorozenci 7–12 měsíců | 50 mg |
Děti 1–3 roky | 15 mg |
Děti 4–8 let | 25 mg |
Děti 9–13 let | 45 mg |
Mladiství 14–18 let | 75 mg pro chlapce, 65 mg pro dívky |
3. Jak získat vitamín C ze stravy?
Vitamín C si lidské tělo neumí vytvořit, proto je důležitý jeho každodenní příjem.
K základním zdrojům vitamínu C v naší stravě patří:
- ovoce (šípky, černý rybíz, jahody, citrusy),
- zelenina (zelí, paprika, petržel kadeřavá, brambory).
V tabulce najdete potravinové zdroje vitamínu C i s množstvím na 100 g:
Zdroj vitamínu C | Obsah vitamínu C na 100 g |
šípky | 426 mg |
rakytník | 400 mg |
černý rybíz | 200 mg |
žlutá paprika | 183 mg |
červená paprika | 128 mg |
kapusta | 120 mg |
brokolice | 90 mg |
kiwi | 90 mg |
zelená paprika | 80 mg |
růžičková kapusta | 80 mg |
červený rybíz | 80 mg |
moruše | 60 mg |
jahody | 60 mg |
pomeranč | 53 mg |
citron | 53 mg |
ananas | 48 mg |
meloun žlutý | 40 mg |
maliny | 30 mg |
grep | 30 mg |
špenát | 30 mg |
4. Jak poznám kvalitní doplněk stravy s vitamínem C?
Na trhu najdete široké množství různých doplňků stravy, které se podstatně liší svou kvalitou. Před koupí vitamínu si přečtěte náš přehledný návod. Ve zkratce by měl ten nejlepší vitamín C splňovat 2 základní kritéria:
1. Minimum aditiv
Aditiva jsou přídatné látky jako konzervanty, plnidla, aromata. Do doplňků stravy se přidávají kvůli delší trvanlivosti, chuti nebo zabarvení. Člověku však nijak neprospívají. Kvalitní doplněk stravy by se bez nich měl obejít.
2. Vysoká vstřebatelnost vitamínu C
Vitamín C se může v doplňku stravy vyskytovat v různých formách, které se liší svou vstřebatelností. Pokud je vitamín ve vysoce vstřebatelné formě, znamená to, že ho tělo využije v nejvyšší možné míře (a díky tomu má i vysoký účinek).
Velmi dobře vstřebatelné jsou například:
- lipozomální vitamíny – zaručují až 90% vstřebatelnost vitamínu C do těla,
- vitamín C pocházející z přírodních výtažků – např. acerola, amalaki, švestky kakadu.


Na pomyslnou špičku mezi vitamíny C patří lipozomální vitamíny. Jejich vstřebatelnost se blíží až 100 %, což je oproti běžným „céčkům", ze kterých tělo vstřebá okolo 20 %, podstatný rozdíl.
Jaké vitamíny C doporučuji?
Doporučuji ty, které splňují obě výše uvedená kritéria (tedy mají minimum aditiv a vitamín C je ve vysoce vstřebatelné formě):
Pro dospělé:
- Lipo C Askor Forte Vitamín C s lipozomálním vstřebáváním 120 kapslí (k dostání také v tekuté podobě)
- Vitalpoint Premium Liposomal Vitamin C 500 mg 90 kapslí
- Natios Vitamín C Liposomální 500 mg 60 kapslí
- NaturLabs Vitamín C v lipozomální formě 60 kapslí (k dostání také ve větším balení)
- MycoMedica Acerola 90 kapslí
- Viridian Extra C 550 mg 150 kapslí (nebo v silnější formě)
- Garden of life Vitamin Code - RAW Vitamín C 60 kapslí (případně ve větším balení, ve spreji s příchutí třešní nebo ve spreji s příchutí pomeranče)
Pro děti:
- Garden of Life Organics Vitamín C ve spreji s příchutí pomeranče a mandarinky 58 ml
- Viridian Viridikid Vitamín C pro děti BIO 50 ml
- Lipo C Askor Junior Vitamín C s lipozomálním vstřebáváním 110 ml
- Adelle Davis Lipozomální vitamín C 200 ml
Tipy na další počtení
Ty nejprodávanější vitamíny C u nás srovnala biochemička Michaela Bebová ve svých nezávislých testech vitamínů C pro dospělé a pro děti. Přečtěte si, jaké mají výhody a nevýhody a které produkty patří k těm TOP.
5. Je možné se předávkovat vitamínem C?
Jen zcela výjimečně. Vitamín C patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě, a tak jakýkoliv přebytek vyloučíme močí.
Vitamínem C se dá předávkovat, jestliže jej užíváte v ohromných denních dávkách přesahujících 5 g. Toto nadměrné užívání pak může být spojeno s rizikem vzniku ledvinových kamenů, výskytem kožní vyrážky, průjmu a zvýšeného močení.
7. Jak se může projevovat nedostatek vitamínu C v těle?
Historicky nejznámějším projevem nedostatku vitamínu C je onemocnění nazývané kurděje. Příznaky tohoto onemocnění jsou zejména otoky a krvácení z dásní, vypadávání zubů, únava, slabost a špatné hojení ran.
Jak předcházet nedostatku vitamínu C?
Předcházet nedostatku vitaminu C lze velmi jednoduše – konzumací stravy bohaté na zeleninu a ovoce. Při zvýšené tělesné námaze nebo v období respiračních onemocnění pak zvýšenou potřebu vitamínu C doplňte vhodným doplňkem stravy. Pro zlepšení účinku vitamínu C ho můžete kombinovat s hořčíkem a vápníkem.
8. Jaké osoby jsou ohroženy nedostatkem vitamínu C?
Nedostatek vitamínu C bývá nejrozšířenější u těchto skupin?
- lidé žijící v rozvojových zemích,
- lidé se špatnými stravovacími návyky (v tomto případě s omezenou konzumací ovoce a zeleniny)
- kuřáci, pacienti s poruchou vstřebávání, aktivní sportovci a další osoby, které se pohybují v prostředí s vyššími nároky na spotřebu vitamínu C.
9. Jsou nějaké léky, které mohou hladinu vitamínu C v těle snižovat?
Uvádí se, že hladinu vitamínu C mohou snižovat:
- některá diuretika (tj. léky podporující tvorbu a vylučování moči),
- kortikosteroidy (prednison, hydrocortison, betamethason),
- přípravky na bázi opiátů (hydrocodon, oxycodon, morphin),
- nesteroidní antiflogistika (ibuprofen, diclofenac, kyselina acetylosalicylová).
Jde ale o velmi individuální proces, který závisí nejen na věku a tělesné konstituci jedince, ale i na jeho metabolických funkcích apod..
10. Jsou nějaké léky/doplňky stravy, s kterými není vitamín C vhodné kombinovat?
Vitamín C se nedoporučuje užívat v intervalu 2 hodiny před a 4 hodiny po antacidu s obsahem sloučenin hliníku (lék ke snížení překyselení žaludku).
Opatrnější přístup (nejlépe po konzultaci s lékařem) je vhodné volit například u pacientů, kteří mají pro léčbu předepsány statiny, warfarin, niacin, onkologické léky.
11. Dochází k nějakým přirozeným ztrátám vitamínu C?
Ano, k významným ztrátám vitamínu C v potravinách dochází nejčastěji při tepelných úpravách potravy, tedy např. při ohřívání a vaření nebo louhování do vody. Ke ztrátě vitamínu C může přispívat také nevhodné skladování v teplém prostředí. Ke ztrátám dochází také z důvodu oxidace způsobené kyslíkem nebo při kontaktu s kovy (při krájení, strouhání na struhadle…).
Jak zamezit ztrátám vitamínu C při vaření?
Nejlépe uděláte, pokud budete ovoce a zeleninu jíst čerstvé. Brokolici či jinou zeleninu vařte ideálně v páře. Pokud ji přece jen chcete vařit ve vodě, vodu s vyluhovaným vitamínem C použijte např. při přípravě vývaru či omáček.


Vitamín C není vůbec obtížné získat ze zeleniny a ovoce, nejlépe však uděláte, pokud si je dopřejete čerstvé.
Závěrem
Doufám, že jsem tímto článkem vyčerpala všechny vaše otázky, které se vitamínu C mohou týkat. Pokud ne, budu ráda, když mi napíšete, že jsem na nějakou zapomněla. Zjednám nápravu. :-)
Zveřejněno: 1. 2. 2022
Naposledy aktualizováno: 20. 12. 2024
Čerpáme z nezávislých a důvěryhodných zdrojů. Přesvědčte se:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8108031/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3249911/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10357726/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279544/
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-330
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3917362/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12771534/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/Vitamin%20C.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17644699/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10453176/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14752075/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6049644/