2 jednoduché tipy, jak poznat kvalitní vitamín C

2 jednoduché tipy, jak poznat kvalitní vitamín C

RNDr. Michaela Bebová

Jak zjistit, který vitamín C je ten nejlepší? Podle mého návodu si vždy vyberete kvalitní vitamín C pro efektivní podporu imunity.

Doplňky s vitamínem C nejsou rozhodně levná záležitost. Níže je seznam bodů, na které bychom se měli při koupi zaměřit, aby naše tělo z doplňku vytěžilo maximum.

Jak poznat kvalitní vitamín C?

1) Minimum aditiv

Stejně jako bychom si měli vybírat čerstvé, co nejméně zpracované potraviny s minimem přídatných látek, i doplňky stravy si zaslouží stejnou pozornost. Vždy čtete složení a okem zkontrolujte, jestli se ve složení nenachází až moc složek mimo účinných látek. Více jsme toto téma rozebrali v tomto článku Jak poznat kvalitní doplněk stravy.

2) Vitamín C má vysokou vstřebatelnost (tedy naše tělo ho umí absorbovat a efektivně využít)

a) Vitamín C je v patentované formě Pure-Way CTW (1) nebo se nachází v lipozomální formě

Vitamín C je nutné stejně jako jiné vitamíny rozpustné ve vodě doplňovat denně, protože přebytečné, nevstřebané množství je vyloučeno z organismu. Vstřebatelnost kyseliny askorbové (látka používána ve většině levnějších vitamínech C) v nechráněné podobě je velmi nízká a pohybuje se do 20 %. Vstřebatelnosti brání řada faktorů v průběhu celého trávení včetně trávicích enzymů, vlákniny apod. Vědci proto hledali jinou formu vitamínu C, která zajistí vyšší biologickou dostupnost a lepší stravitelnost. A naštěstí našli.

Vstřebatelnost vitamínu C ve speciálním fosfolipidovém obalu, který vitamín chrání, převyšuje 90 %. Proto jsou lipozomální vitamíny jednou z nejefektivnějších cest, jak doplnit vitamín C. (2, 3)

Bonus: V doplňku stravy jsou navíc obsaženy bioflavonoidy a/nebo extrakt ze šípků pro podporu účinků vitamínu C. Tato kombinace simuluje přírodní původ ze stravy.

b) Vitamín C je formě standardizovaného přírodního výtažku

Přírodní výtažky s obsahem vitamínu C se vyrábí z rostlin na něj přirozeně bohatých jako je například acerola. Jejich výhodou je, že jsou 100 % přírodní a celkově představují nejpřirozenější zdroj vitamínu C. To samo o sobě přispívá k dobré vstřebatelnosti v těle. Výtažky navíc obsahují další nutričně zajímavé látky (bioflavonoidy, které působí podpůrně).

Jaké vitamíny C jsou za mě nejkvalitnější? Rozdělila jsem je do 3 kategorií:

Pro náročné: vitamíny C splňující všechna kritéria

Zlatá střední cesta: vitamíny C splňující většinu kritérií

Lidovka: Dobrá kvalita za rozumnou cenu

 

Jaká je doporučená denní dávka? Stačí na pokrytí našich potřeb?

Denní doporučená dávka vitamínu C pro dospělého člověka je 80 mcg. Je však pouhým minimem, které bychom denně měli ideálně ve stravě přijmout. Pravdou je, že převážná část lidí potřebuje příjem vyšší a to zejména v období podzimu a zimy.

V případě vysokých nároků na imunitu, onemocnění, rekonvalescence nebo například pravidelného sportování se doporučuje přijímat dávky vyšší a to okolo 500 mg – organismus si vezme tolik, kolik potřebuje (jednorázově maximálně však cca 200–250 mg).


Zdroje: 

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17325628/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16556538/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16011461/