2 jednoduché tipy, jak poznat kvalitní vitamín C

RNDr. Michaela Bebová
RNDr. Michaela Bebová

Publikováno

Jak zjistit, který vitamín C je ten nejlepší? Podle mého návodu si vždy vyberete kvalitní vitamín C pro efektivní podporu imunity.

Na trhu je doplňků stravy s vitamínem C spousta. V nabídce najdeme jak levnější varianty za pár desítek korun, tak dražší produkty, jejichž cena převyšuje i 1000 Kč. Zároveň se velmi často liší kvalitou a ne vždy platí, že čím dražší, tím lepší. Proto jsem pro vás sepsala pár zakladních bodů, podle kterých spolehlivě najdete kvalitní „céčko" – takové, ze kterého bude mít vaše tělo skutečný užitek.

Jak vybrat kvalitní vitamín C?

Doplňky stravy s vitamínem C najdete prakticky všude – i v supermarketech. Jednotlivé produkty se však liší nejen cenou, ale především kvalitou. Pokud tedy chcete vybrat opravdu účinný vitamín C, je třeba pečlivě pročíst složení a přesvědčit se, že splňuje kritéria kvality. Ty jsem pro vás sesumírovala v tomto šikovném taháčku, níže si o nich počtete podrobněji.

Ve zkratce: Co by měl splňovat kvalitní vitamín C

Hlavní kritéria kvality

  1. Minimum aditiv (přídatných látek) – čím čistší složení, tím lépe.

  2. Vysoká vstřebatelnost – tedy celková využitelnost látky tělem. Mezi nejlépe vstřebatelné formy vitamínu C patří:

    1. lipozomální forma,
    2. patentovaná forma PureWay-C™,
    3. vitamín C ve formě standardizovaného přírodního výtažku (např. z aceroly, amly).

Bonusové kritérium

Doplněk obsahuje také bioflavonoidy a/nebo extrakt ze šípků pro podporu účinků vitamínu C.

1) Minimum aditiv

Stejně jako bychom si měli vybírat čerstvé, co nejméně zpracované potraviny s minimem přídatných látek, i doplňky stravy si zaslouží stejnou pozornost. Vždy čtěte složení a okem zkontrolujte, jestli se v něm nenachází až moc složek (mimo účinných látek). Aditiva, jako jsou konzervanty, umělá barviva či aromata, našemu zdraví nijak neprospívají, proto by jich v doplňku mělo být co nejméně.

Více jsme toto téma rozebrali v tomto článku Jak poznat kvalitní doplněk stravy.

2) Vysoká vstřebatelnost

Vstřebatelnost představuje určitou využitelnost látky tělem. Když je vstřebatelnost vysoká, doplněk stravy bude mít vysokou účinnost (a obráceně).

V levnějších doplňcích stravy obvykle najdete čistou kyselinou askorbovou. Ta však nepatří mezi nejvhodnější formu – její kyselost způsobuje dráždění žaludku a navíc nemá tak vysokou vstřebatelnost (jen okolo 20 %). Absorpci brání řada faktorů v průběhu celého trávení (včetně trávicích enzymů, vlákniny apod.). Z toho důvodu se již u opravdu kvalitních doplňků stravy často setkáváme s lepšími alternativami.

Mezi nejlépe vstřebatelné formy vitamínu C patří:

A. Lipozomální forma 

Lipozomální vitamín C má oproti jiným formám maximální vstřebatelnost. Látky jsou „uzavřeny" do speciální fosfolipidové kapsy, která je chrání před nežádoucími podmínkami trávicí soustavy. Dostávají se tak až k buňkám, aniž by po cestě jejich množství utrpělo na ztrátách. Celková vstřebatelnost tedy převyšuje 90 %.

B) Patentovaná forma PureWay-C™

V některých doplňcích stravy se můžete setkat s patentovanou formou vitamínu C PureWay-C™, jejíž účinnost potvrzují klinické studie. Jedná se o komplex kyseliny L-askorbové, citrusových bioflavonoidů a speciálních mastných kyselin, který se vyznačuje výbornou vstřebatelností.

BONUS

Pokud doplněk stravy navíc obsahuje bioflavonoidy a/nebo extrakt ze šípků, narazili jste na hotový klenot. Tyto látky totiž podporují účinky vitamínu C a jejich kombinace simuluje přírodní původ ze stravy.

C) Vitamín C ve formě standardizovaného přírodního výtažku (např. z aceroly či amly)

Přírodní výtažky s obsahem vitamínu C se vyrábí z rostlin na něj přirozeně bohatých – např. z aceroly či amly (indického angreštu). Jejich výhodou je, že jsou 100% přírodní a celkově představují nejpřirozenější zdroj vitamínu C. To samo o sobě přispívá k dobré vstřebatelnosti v těle.

Výtažky navíc obsahují další nutričně zajímavé látky (bioflavonoidy, které působí podpůrně).

Porovnání vstřebatelnosti běžného vitamínu C vs. lipozomálního vitamínu C. Jak je vidět z obrázku, lipozomální vitamíny jsou až 5x účinnější. I kdyby byl lipozomální vitamín 4x dražší než běžný, pořád se vám vyplatí.

Tipy na kvalitní vitamíny C

Jaké doplňky stravy s vitamínem C jsou z mého pohledu ty nejkvalitnější? Přidělila jsem jim medaile podle toho, kolik z výše zmíněných kritérií kvality splňují:

Zlatá medaile

Doplňky stravy splňující obě kritéria – neobsahují aditiva a jsou ve vysoce vstřebatelné formě:

Lipozomální vitamíny C:

Vitamín C v patentované formě PureWay-C™:

Vitamíny C přírodního původu (např. z aceroly či amly):

Stříbrná medaile

Doplněk stravy lipozomálního/přírodního původu, který však obsahuje určité množství aditiv:

Bronzová medaile

Doplněk stravy obsahující vitamín C ve formě kyseliny askorbové (a/nebo jiných forem askorbátu), který však neobsahuje aditiva a je doplněn o další benefity:

Nezávislé srovnání vitamínů C

Na základě složení, ceny a dalších parametrů jsem srovnala vitamíny C pro dospělé i děti. Omrkněte má nezávislá srovnání a inspirujte se mými tipy na TOP produkty.

Kolik vitamínu C užívat?

Denní doporučená dávka vitamínu C pro dospělého člověka je dle českých norem 80 mg. Je však pouhým minimem, které bychom denně měli ideálně ve stravě přijmout. Pravdou je, že převážná část lidí potřebuje příjem vyšší, a to zejména v období podzimu a zimy.

Kdy je vhodné denní dávku vitamínu C navýšit?

V případě vysokých nároků na imunitu, onemocnění, rekonvalescence nebo například pravidelného sportování se doporučuje přijímat dávky vyšší, a to okolo 500 mg denně.

Organismus si vezme tolik, kolik potřebuje – jednorázově maximálně však cca 200–250 mg. Proto je dobré zdroje vitamínu C (jak potraviny, doplňky stravy) rozdělit na několik menších dávek a užívat je vícekrát během dne.

Zveřejněno: 23. 12. 2021
Naposledy aktualizováno: 22. 10. 2025

Čerpáme z nezávislých a důvěryhodných zdrojů. Přesvědčte se:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16556538/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17325628/

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-330

 

Autor článku

RNDr. Michaela Bebová

Vystudovala jsem na UK v Praze obor Biochemie. Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již přes 15 let. Studium biochemie mi umožňuje nahlížet do problematiky zdravé stravy z té nejzákladnější úrovně – z úrovně metabolismu. Bojuji proti mediálním bublinám, trendům a dezinformacím a snažím se jít cestou zdravého selského rozumu. Lektoruji, přednáším, píši na www.biochemicka.cz.