Na trhu je doplňků stravy s vitamínem C spousta. V nabídce najdeme jak levnější varianty za pár desítek korun, tak dražší produkty, jejichž cena převyšuje i 1000 Kč. Zároveň se velmi často liší kvalitou a ne vždy platí, že čím dražší, tím lepší. Proto jsem pro vás sepsala pár zakladních bodů, podle kterých spolehlivě najdete kvalitní „céčko" – takové, ze kterého bude mít vaše tělo skutečný užitek.
Jak vybrat kvalitní vitamín C?
Doplňky stravy s vitamínem C najdete prakticky všude – i v supermarketech. Jednotlivé produkty se však liší nejen cenou, ale především kvalitou. Pokud tedy chcete vybrat opravdu účinný vitamín C, je třeba pečlivě pročíst složení a přesvědčit se, že splňuje kritéria kvality. Ty jsem pro vás sesumírovala v tomto šikovném taháčku, níže si o nich počtete podrobněji.
Ve zkratce: Co by měl splňovat kvalitní vitamín C
Hlavní kritéria kvality
- Minimum aditiv (přídatných látek) – čím čistší složení, tím lépe.
- Vysoká vstřebatelnost – tedy celková využitelnost látky tělem. Mezi nejlépe vstřebatelné formy vitamínu C patří:
- lipozomální forma,
- patentovaná forma PureWay-C™,
- vitamín C ve formě standardizovaného přírodního výtažku (např. z aceroly, amly).
Bonusové kritérium
Doplněk obsahuje také bioflavonoidy a/nebo extrakt ze šípků pro podporu účinků vitamínu C.
1) Minimum aditiv
Stejně jako bychom si měli vybírat čerstvé, co nejméně zpracované potraviny s minimem přídatných látek, i doplňky stravy si zaslouží stejnou pozornost. Vždy čtěte složení a okem zkontrolujte, jestli se v něm nenachází až moc složek (mimo účinných látek). Aditiva, jako jsou konzervanty, umělá barviva či aromata, našemu zdraví nijak neprospívají, proto by jich v doplňku mělo být co nejméně.
Více jsme toto téma rozebrali v tomto článku Jak poznat kvalitní doplněk stravy.
2) Vysoká vstřebatelnost
Vstřebatelnost představuje určitou využitelnost látky tělem. Když je vstřebatelnost vysoká, doplněk stravy bude mít vysokou účinnost (a obráceně).
V levnějších doplňcích stravy obvykle najdete čistou kyselinou askorbovou. Ta však nepatří mezi nejvhodnější formu – její kyselost způsobuje dráždění žaludku a navíc nemá tak vysokou vstřebatelnost (jen okolo 20 %). Absorpci brání řada faktorů v průběhu celého trávení (včetně trávicích enzymů, vlákniny apod.). Z toho důvodu se již u opravdu kvalitních doplňků stravy často setkáváme s lepšími alternativami.
Mezi nejlépe vstřebatelné formy vitamínu C patří:
A. Lipozomální forma
Lipozomální vitamín C má oproti jiným formám maximální vstřebatelnost. Látky jsou „uzavřeny" do speciální fosfolipidové kapsy, která je chrání před nežádoucími podmínkami trávicí soustavy. Dostávají se tak až k buňkám, aniž by po cestě jejich množství utrpělo na ztrátách. Celková vstřebatelnost tedy převyšuje 90 %.
B) Patentovaná forma PureWay-C™
V některých doplňcích stravy se můžete setkat s patentovanou formou vitamínu C PureWay-C™, jejíž účinnost potvrzují klinické studie. Jedná se o komplex kyseliny L-askorbové, citrusových bioflavonoidů a speciálních mastných kyselin, který se vyznačuje výbornou vstřebatelností.
BONUS
Pokud doplněk stravy navíc obsahuje bioflavonoidy a/nebo extrakt ze šípků, narazili jste na hotový klenot. Tyto látky totiž podporují účinky vitamínu C a jejich kombinace simuluje přírodní původ ze stravy.
C) Vitamín C ve formě standardizovaného přírodního výtažku (např. z aceroly či amly)
Přírodní výtažky s obsahem vitamínu C se vyrábí z rostlin na něj přirozeně bohatých – např. z aceroly či amly (indického angreštu). Jejich výhodou je, že jsou 100% přírodní a celkově představují nejpřirozenější zdroj vitamínu C. To samo o sobě přispívá k dobré vstřebatelnosti v těle.
Výtažky navíc obsahují další nutričně zajímavé látky (bioflavonoidy, které působí podpůrně).


Porovnání vstřebatelnosti běžného vitamínu C vs. lipozomálního vitamínu C. Jak je vidět z obrázku, lipozomální vitamíny jsou až 5x účinnější. I kdyby byl lipozomální vitamín 4x dražší než běžný, pořád se vám vyplatí.
Tipy na kvalitní vitamíny C
Jaké doplňky stravy s vitamínem C jsou z mého pohledu ty nejkvalitnější? Přidělila jsem jim medaile podle toho, kolik z výše zmíněných kritérií kvality splňují:
Zlatá medaile
Doplňky stravy splňující obě kritéria – neobsahují aditiva a jsou ve vysoce vstřebatelné formě:
Lipozomální vitamíny C:
- Lipo C Askor Forte Lipozomální vitamín C 520 mg 120 kapslí
- Vitalpoint Premium Liposomal Vitamin C 500 mg 90 kapslí
- Natios Vitamín C Liposomální 500 mg 60 veganských kapslí
- Jíme zdravě Lipozomální vitamín C 60 kapslí
- Verra Liposomální Vitamin C 60 kapslí
- NaturLabs Vitamín C v lipozomální formě 60 kapslí
- BrainMax Liposomal Vitamin C Upgrade 500 mg 60 rostlinných kapslí
Vitamín C v patentované formě PureWay-C™:
Vitamíny C přírodního původu (např. z aceroly či amly):
- MycoMedica Acerola 90 kapslí
- Woldohealth Vitamín C 120 kapslí
- Organic India Amalaki – Vitamín C BIO 60 kapslí
- Viridian Acerola Liquid C Organic – BIO Vitamín C tekutý 100 ml
- Terrapotheka Acerola – vitamín C prášek BIO 100 g
Stříbrná medaile
Doplněk stravy lipozomálního/přírodního původu, který však obsahuje určité množství aditiv:
Bronzová medaile
Doplněk stravy obsahující vitamín C ve formě kyseliny askorbové (a/nebo jiných forem askorbátu), který však neobsahuje aditiva a je doplněn o další benefity:
Nezávislé srovnání vitamínů C
Na základě složení, ceny a dalších parametrů jsem srovnala vitamíny C pro dospělé i děti. Omrkněte má nezávislá srovnání a inspirujte se mými tipy na TOP produkty.
Kolik vitamínu C užívat?
Denní doporučená dávka vitamínu C pro dospělého člověka je dle českých norem 80 mg. Je však pouhým minimem, které bychom denně měli ideálně ve stravě přijmout. Pravdou je, že převážná část lidí potřebuje příjem vyšší, a to zejména v období podzimu a zimy.
Kdy je vhodné denní dávku vitamínu C navýšit?
V případě vysokých nároků na imunitu, onemocnění, rekonvalescence nebo například pravidelného sportování se doporučuje přijímat dávky vyšší, a to okolo 500 mg denně.
Organismus si vezme tolik, kolik potřebuje – jednorázově maximálně však cca 200–250 mg. Proto je dobré zdroje vitamínu C (jak potraviny, doplňky stravy) rozdělit na několik menších dávek a užívat je vícekrát během dne.
Zveřejněno: 23. 12. 2021
Naposledy aktualizováno: 22. 10. 2025
Čerpáme z nezávislých a důvěryhodných zdrojů. Přesvědčte se:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16556538/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17325628/
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-330
Autor článku
RNDr. Michaela BebováVystudovala jsem na UK v Praze obor Biochemie. Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již přes 15 let. Studium biochemie mi umožňuje nahlížet do problematiky zdravé stravy z té nejzákladnější úrovně – z úrovně metabolismu. Bojuji proti mediálním bublinám, trendům a dezinformacím a snažím se jít cestou zdravého selského rozumu. Lektoruji, přednáším, píši na www.biochemicka.cz.