10 nejčastějších spouštěčů atopického ekzému. Čemu se vyhnout?

10 nejčastějších spouštěčů atopického ekzému. Čemu se vyhnout?

Michaela Kavková

Vyhnout se těmto spouštěčům může znamenat velké zlepšení atopického ekzému. Poradíme vám jak.

Jedním z velkých spouštěčů atopického ekzému může být nevhodná strava, o tom jsem se rozepsala v článku Strava jako spouštěč atopického ekzému. Kromě ní však existují i další. Na 10 těch nejčastějších jsem si posvítila v tomto článku.

 

1. Dráždivé látky/alergeny

Spouštěčem atopického ekzému může být přecitlivělost na určité alergeny nebo látky z okolí (např. prací prostředek, krém, dekorativní kosmetika, roztoči, pyl). Každý reaguje na něco jiného, proto nelze obecně doporučit, čemu se vyhýbat. Pokud si nejsme jisti, jaká látka nám způsobuje alergické reakce, je možné podstoupit tyto testy:

  • Krevní test

  • Prick kožní test - Na předloktí jsou aplikovány kapky alergenu, v místě kapek se kůže propíchne tenkou jehlou a sleduje se reakce (červené svědivé ložisko).

  • Epikutánní náplasťový test - Na záda se nalepí náplast s alergeny, která na pokožce zůstává 48 hodin. Po sejmutí docházíme k lékaři po 24 a 48 hodinách. Lékař kontroluje, zda v místě vznikla reakce (červené ložisko) nebo ne.

Zde jsem sepsala seznam alergologů, s kterými mají pacienti nejlepší zkušenosti. 

Epikutánní test, Náplasťový test

Epikutánní testy na zádech pacienta. Po sejmutí náplastí se kontroluje, zda v místě vznikla reakce nebo ne.

2. Teplo a sucho

Velké teplo v místnosti atopikům nedělá dobře. Ideální je snížená teplota na 18 ºC a časté větrání, a to i v zimních měsících. Nedostatek větrání může zapříčinit rozmnožení plísní a roztočů. A právě trus roztočů je běžným spouštěčem atopie u mnoha lidí.

Vysoké teploty v místnosti odstraňují navíc vlhkost ve vzduchu. Suchost ve vzduchu je dalším nepřítelem už tak suché atopické pokožky.

Náš tip

Velkým pomocníkem může být zvlhčovač vzduchu, který si můžeme pustit ve dne, i v noci při spánku.

 

3. Horká voda

Horkou vodu nemá atopický ekzém vůbec rád, protože vysušuje pokožku. Měli bychom si dávat vlažnou sprchu max. 5 - 10 min. Stejná délka platí i pro koupání.

Do koupelí se vyplatí kápnout trochu oleje, který krásně zvlhčí pokožku. Nesmí však obsahovat vonné nebo jinak dráždivé látky.

Další oblíbené přísady do koupele, které pomohou se svěděním pokožky, jsou:

  • oves
  • epsomská sůl
  • jedlá soda

Po koupeli se hned natřete hydratačním krémem, abyste "uzamkli" vodu v pokožce. 

 

4. Kvalita vody

Kvalita vody, která nám teče z kohoutku, musí být neškodná. Na pokožku zdravého člověka nemá kvalita vody až takový vliv. Atopika stejná voda může vysušovat, příp. způsobovat alergické reakce (tzv. tvrdá voda, chlor). Mnoho atopiků tento problém řeší filtrací vody.

Náš tip

Pokud si nejste jisti, zda vám z kohoutku teče kvalitní voda, dodavatelé vody vám musí na vyžádání zdarma poskytnout informaci o jejím složení.

 

5. Drsná mýdla

Nepoužívejme klasická mýdla s parfemací a barvami, ale speciální jemné čistící prostředky pro suchou a atopickou pokožku, které mají fyziologické pH (4,5 - 5,5). Pokud si nejsme jistí, jaký produkt koupit, sáhněte po speciálních sprchových gelech pro atopickou pokožku, které jsou navrženy tak, aby nevysušovaly.

pH škála, fyziologické pH

Ukázka škály pH. Pokožka by měla mít mírně kyselé pH. Se stejným fyziologickým pH jsou vyráběny mycí prostředky a krémy. Pokud nemají pH v tomto rozmezí, přípravky mohou pokožku vysušovat.

6. Prací prostředky

Prací prostředek je první diskutované téma, které atopici řeší, když se snaží najít příčinu ekzému. A právem, neboť pokud zvolíme špatný prací prostředek, může dojít k velkému zhoršení ekzému.

Na co si dát konkrétně pozor?

  • Aviváže

  • Prací prostředky, které voní a jsou parfemované

  • Přírodní prací prostředky a aviváže – I když jsou organického původu, mohou vyvolat nežádoucí reakci.

  • Přeplněnou pračku - Může dojít k neúplnému vyprání a k zanechání zbytku pracího prostředku na oblečení.

  • Máchání - Někdy pomůže dvojité máchání, aby se odstranily veškeré zbytky pracího prostředku. A to i když perete nové oblečení. Nikdy nevíte, jaké pozůstatky na něm jsou. (1)

Po jakém pracím prostředku sáhnout?

Náš tip

,,Výroba’‘ pracího prostředku: 1 kg prací sody smícháme se 100 g strouhaného mýdla na praní (kokosové, olivové,...). Používáme jako standardní prací prostředek. Pozor na tmavé prádlo, mohou na něm zůstat bílé skvrny. Prádlo je lepší máchat dvakrát.

 

7. Nevhodné oblečení

Při výběru vhodného oblečení je důležité zaměřit se na barvu, střih a látku.

Barvy volíme takové, které jsou méně výrazné a je tak menší riziko alergické reakce na syntetické barvy (pozor i na bílou barvu, která může být bělená bělidlem).

Střih je také velmi důležitý. Oblečení nás nesmí dřít, být těsné a omezovat nás v pohybu. Lepší volbou jsou vzdušnější a volnější střihy.

Poslední, neméně důležité, jsou látky, ze kterých je oblečení vyrobeno. Měli bychom se vyhnout syntetickým tkaninám a dát přednost:

  • Bavlně (pozor na froté a flanel)

  • Bambusovému vláknu

  • Lněné přízi

  • Hedvábí

  • CleverTexu

  • Merinu - vlně (2)

CleverTex

 Technologie oblečení CleverTex byla vyvinuta v Čechách pro děti s atopickým ekzémem. Látka obsahuje 50% organické bavlny a 50% celulózy s aktivním chitosanem, který je schopen omezovat rozšíření bakterií, které zhoršují atopický ekzém.

8. Povlečení

Stejně důležitá jako látka, kterou si oblékáme, je i látka, ve které spíme. Ideální volbou je 100% bavlněné povlečení, které je prodyšné, absorbuje pot a je méně pravděpodobné, že způsobí přehřátí pokožky.

Povlečení je důležité často měnit. Roztoči se totiž živí šupinami naší kůže a v posteli jich je samozřejmě nejvíce. U nás atopiků mají roztoči obzvlášť velkou hostinu. Důležité je tedy zaměřit se na časté vyměňování ložního prádla (čím rozsáhlejší ekzém, tím častěji).

Náš tip

Teplota při praní povlečení by měla být 60 ºC, abychom se roztočů zbavili.

 

9. Pocení a velká fyzická námaha

Obecně je sport pro tělo velmi důležitý. Pocení a přehřátí s ním spojené však může zhoršovat atopický ekzém.

Přináším pár osvědčených tipů, jak tomu předejít:

  • Nošení volného oblečení z bavlny nebo specifického sportovní oblečení, které usnadňuje odpařování.

  • Pozor na přehřátí. Vyhnout se sportu na přímém slunci a pít dostatek tekutin. Jakmile začneme pociťovat velké teplo, použijme termální vodu, která sníží teplotu pokožky.

  • Nepoužívat antiperspiranty, které obsahují soli hliníku. Lepší variantou je deodorant bez alkoholu a hliníkových solí. Opatrně s parfemacemi.

  • Sprchovat se bezprostředně po sportu vlažnou nebo studenou vodou. Ideálně hned poté nanést pečující krém.

  • Vyhnout se intenzivním sportům v období vzplanutí ekzému. (3)

Pocení atopický ekzém, sport atopický ekzém

Velké pocení může zhoršovat atopický ekzém. Zabraňte tomu jednoduchými kroky výše.

10. Suchá pokožka

Suchá pokožka atopický ekzém zhoršuje. Důležité je zaměřit se na hydratační krém, který pokožku zvláční, zklidní a pomůže zmírnit svědění. Hydratace pokožky také může zabránit tomu, aby se vzplanutí ekzému stalo obtížně léčitelným.

Co by neměl krém pro atopiky obsahovat?

  • Parfemace (i skryté)

  • Dráždivé látky (močovinu, retinoidy, alkohol)

Jaké jsou nejlepší krémy pro léčbu atopie?

Obecně ty přímo určeny na atopický ekzém. Můžeme si vybrat z velké škály. Každá firma, která vyvíjí krémy pro atopický ekzém funguje na trochu jiném principu, má jiné patenty a účinné látky v produktech. To, co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému.

Víte, že...

Krémy, které doporučuji vyzkoušet na atopický ekzém, naleznete v článku TOP 9: Nejlepší krémy na atopický ekzém.

Jak pracovat s kortikoidy, abyste předešli nežádoucím účinkům? Najdete v článku Jak správně používat masti s kortikoidy

O tom, jak hydratovat pokožku, píši v článku Jak efektivně léčit pokožku s atopickým ekzémem.

atopický ekzém, hydratace pokožky

Hydratace atopické pokožky je klíčová v léčbě ekzému.

 

Zdroje:

[1] https://www.everydayhealth.com/news/are-your-clean-clothes-drying-your-skin/

[2] https://www.pravdyoatopii.cz/clanek/148-vhodne-a-nevhodne-obleceni-pro-ekzematika

[3] https://www.fondationeczema.org/en/support/useful-advice/eczema-and-sports