Atopický ekzém – Na jaké lékaře se obrátit?

Atopický ekzém – Na jaké lékaře se obrátit?

Michaela Kavková

Narazit na dobrého odborníka může být časově i psychicky náročné. Chtěla jsem vám tuto cestu ulehčit, proto jsem dala dohromady seznam odborníků, které si pacienti obecně velmi chválí.

Atopický ekzém ovlivňuje mnoho faktorů. Pokud chceme zvýšit úspěšnost léčby, měli bychom k nemoci přistupovat holisticky. Kvalitní odborníci z řad různých specializací nám pomohou omezit spouštěče a zmírnit příznaky atopie. Zahrnuje to především kvalitního dermatologa, alergologa, gastroenterologa, nutričního terapeuta a případně další.

Připravila jsme pro Vás rozcestník s informacemi, které vám pomohou se zorientovat v základních možnostech dostupné léčby atopického ekzému:

 

1. Dermatologie

Atopický ekzém je kožní onemocnění, proto dává smysl, aby se léčba primárně opírala o dermatologa. Ten vám poradí, jak pečovat o pleť v různých fázích ekzému, pomůže vám zabránit vzplanutí a sníží jeho příznaky. 

Jak jsme si vysvětlili v článku 10 nejčastějších spouštěčů atopického ekzému, tak jedním z testů, který je možné podstoupit a provádí se na dermatologii, je Epikutánní náplasťový test. Tento typ testu odhalí dráždivé látky / alergeny, které nám ekzém zhoršují.

Někteří dermatologové mohou vyžadovat k vyšetření žádanku od praktického lékaře. Já jsem se s tím zatím ale nesetkala. Dosud jsem neměla problém s přijetím na dermatologii bez žádanky.

TOP 10 dermatologů na atopický ekzém

Níže je seznam klinik a specialistů z oboru dermatologie, kteří jsou ve veřejných diskuzích opěvováni jako ti nejlepší z nejlepších:

 

2. Alergologie

V článku Co je atopický ekzém a jak ho poznat, jsem poukazovala na to, že je atopický ekzém spojován s alergiemi a astmatem. Alergie mohou být hlavním spouštěčem atopie. Nechat se otestovat na alergeny je jedním z nejzákladnějších a nejdůležitějších kroků v léčbě.

Alergolog nejčastěji navrhuje dva typy testů na alergeny:

  • Krevní test (standardní odběr krve)
  • Prick kožní test (aplikace kapek alergenu na předloktí)

Standardně poskytuje žádanku k vyšetření na alergologii praktický lékař. V některých alergologických ordinacích vás mohou vzít i bez žádanky. Záleží na konkrétní ordinaci.

Ti nejlepší alergologové

Jaké odborníky hodnotí pacienti jako ty nejlepší?

 

3. Gastroenterologie

Jak jsme si vysvětlili v článku Strava jako spouštěč atopického ekzému, tak mnohdy léčení ekzému závisí i na gastroenterologovi, který dokáže nakouknout ,,pod pokličku’‘. Vyšetření sliznice střeva může být důležité při diagnostice různých intolerancí.

Na gastroenterologii je nutná žádanka od praktického či jiného lékaře. Gastroenterolog provede biopsii tenkého střeva, odebere vzorek sliznice a pošle do laboratoře k vyšetření.

2 nejlepší gastroenterologové, na které jsem narazila

Seznam nejlepších gastroenterologů vychází z hodnocení pacientů.

 

4. Nutriční poradenství

Jak víme z článku Strava jako spouštěč atopického ekzému, tak eliminační dieta je doslova zázrakem léčby. Není to ale jednoduchá záležitost, proto bychom ji měli podstupovat pod kvalitním odborníkem. Ve veřejných diskuzích jsem našla velmi pozitivní ohlasy na Ing. Věru Zíkovou, která léčí atopické ekzém právě pomocí eliminační diety.

 

5. Psychosomatika

Obecně se říká, že kůže je odrazem naší duše. Práce s psychikou by v léčbě neměla být opomenuta, i když se to bohužel děje. Duševní pohoda je ale pro léčbu klíčovou záležitostí. Na koho se můžete obrátit?

Inspirací může být portál terapie.cz, který sdružuje terapeuty zabývající se psychikou. Za portálem stojí nezisková organizace Dělám co můžu, která vznikla v první vlně koronaviru. Na webové stránce v chatu Vám ochotně pomůžou s výběrem vhodného terapeuta podle toho, co momentálně řešíte.

 

6. Lázně

Lázně jsou další možnou léčbou atopického ekzému, které byste měli zvážit.

Jak se do lázní dostanu?

Můžete tam jet jako samoplátce nebo vám pobyt může uhradit zdravotní pojišťovna přes obvodního lékaře. Záleží ale na tom, jak máte ekzém hodně ,,rozsáhlý’‘ a jaké léčebné postupy jste již absolvoval/a. Ne všem léčbu pojišťovna uhradí. Stojí to ale za zeptání? Určitě ano.

Lázně specializující se na atopický ekzém

 

7. Zdravotní pojišťovny

Pokud máte atopický ekzém (alergie, astma, případně jiné problémy s tím spojené) a ještě jste si nezjišťovali u své zdravotní pojišťovny, zda poskytuje nějaké výhody v této oblasti, nyní je čas to změnit.

Poptala jsem jednotlivé zdravotní pojišťovny, aby mi poskytly informace o příspěvcích pro atopiky (alergiky, astmatiky) a tady jsou výsledky:

 

Víte,že...

O atopickém ekzému jsme napsali již spousty článků s praktickými radami a informacemi, jak ho zvládnout bez úhony. Podívejte se.