Maca peruánská – druhy, účinky, použití

Maca peruánská – druhy, účinky, použití

Bára Chajlazová

Maca peruánská je známá svými účinky pro podporu libida, paměti i energie. Poradíme, pro koho je a není maca vhodná, jak ji užívat i jak si z ní vytvořit lahodné „macaccino". :-)

Co jsou to adaptogeny?

Adaptogeny jsou léčivé rostliny, houby a řasy, jejichž historie sahá především do východních tradičních kultur (čínská medicína, ajurvéda). 

Název „adaptogen” získaly díky své hlavní vlastnosti – pomáhají našemu tělu přizpůsobit se (adaptovat se) různým stresovým situacím a lépe jim odolávat. Může se jednat např. o:

  • fyzický stres – nemoc, zranění, únava, fyzická námaha,
  • emociální stres – psychické problémy, každodenní stres, úzkost, poruchy spánku,
  • chemický stres – znečištěné ovzduší, vystavení těla toxinům, pasivní kouření.

Adaptogeny nám pomáhají se vyrovnat se stresovými situacemi tak, že našemu organismu navrací tělesnou rovnováhu (homeostázu). Necílí tedy na konkrétní symptom nebo část těla, ale podporují naše celkové zdraví a vitalitu.

Mezi nejznámější adaptogeny patří např. ashwagandha, maca, ženšen pravý nebo bazalka posvátná.

Co je maca peruánská?

Maca peruánská je kořenová zelenina, která roste ve vysokých nadmořských výškách v Peru (zejména v pohoří And). Již tisíciletí se užívá např. jakožto přírodní podpora celkového zdraví, plodnosti a sexuálních funkcí.

Setkat se můžete i s dalšími názvy – např. peruánský ženšen, maca horská, řeřicha peruánská nebo královna And. :-)

Macu v Evropě známe především jako prášek. Tradičně Peruánci kořen rostliny konzumují vařený nebo pečený a podávají jej jako součást pokrmů. Také se z ní vyrábí fermentovaný nápoj zvaný maca chicha.

Jaké má maca peruánská účinky?

Popularita macy roste, a to zejména z důvodu údajných blahodárných účinků na naše libido. Je však nutné zmínit, že prozatím neexistuje dostatek klinických studií, které by účinky macy jednoznačně potvrdily. Výsledky současných studií se často liší, další výzkum však probíhá.

Mezi nejznámější účinky kořene maca patří:

1. Podpora plodnosti a zvýšení libida

Maca se již od nepaměti užívá jako přírodní afrodiziakum a prostředek pro podporu plodnosti. Tento účinek kořene maca zkoumalo hned několik studií:

Tato studie na 20 pacientech (jednalo se především o ženy) trpících sexuálními dysfunkcemi tvrdí, že užívání macy může pozitivně ovlivnit sexuální funkce a zvýšit libido.

Další ze studií potvrdila zvýšení libida u zdravých mužů již během 8 týdnů užívání macy. U mužů může maca také přispívat ke zlepšení kvality spermatu, jak vyplývá z několika výzkumů. Může mít vliv jak na pohyblivost spermií, tak na jejich četnost.

Studie ukazují, že maca může pozitivně ovlivňovat reprodukční zdraví a libido u žen i mužů.

2. Úleva od příznaků menopauzy

Tato klinická studie trvající 2 měsíce prokázala, že maca může mírnit příznaky doprovázející menopauzu. Jednalo se zejména o:

  • návaly horka,
  • noční pocení,
  • únavu,
  • snížené libido,
  • výkyvy nálad,
  • stres a nervozitu,
  • časté probouzení během spánku.

Období menopauzy doprovází řada nepříjemných příznaků. Pokud od nich potřebujete ulevit, můžete zkusit macu peruánskou.

3. Podpora psychické pohody a dobré nálady

Výsledky této studie ukazují, že maca může pozitivně působit na naši náladu. U pacientů došlo také ke zvýšení energie a zlepšení celkového zdravotního stavu. Ve studii si lépe vedla maca červená, která byla podávána v dávce 3 g/den po dobu 12 týdnů.

K lepší náladě může přispět zejména maca červená. Pokud vás trápí časté splíny, zkuste na ně jít touto přírodní cestou.

4. Zvýšení energie a vytrvalosti

Maca je oblíbená i mezi sportovci pro zlepšení fyzického výkonu a zvýšení energie.

Tato studie se zaměřovala na možný vliv extraktu z macy u žen trpících každodenním vyčerpáním. Maca si v tomto ohledu vedla velmi dobře a míru únavy u pacientek výrazně snížila.

Studie z roku 2009 zkoumala vliv macy na fyzickou vytrvalost cyklistů. Ačkoliv u mužů užívajících macu došlo ke zlepšení vytrvalosti, ke zlepšení došlo i u kontrolní skupiny užívající placebo. V této chvíli je tedy potřeba dalších výzkumů, které by tento účinek macy potvrdily. 

Maca může mít vliv i na náš fyzický výkon a vytrvalost.

5. Podpora paměti a učení

Některé studie naznačují, že maca může mít vliv i na paměť a schopnost učení. Například tato studie z roku 2011 potvrdila, že extrakt z macy zlepšil paměť u myší. Další výzkumy tvrdí, že maca může přispět ke zlepšení schopnosti učení i paměti, a to zejména při léčbě nemocí, které tyto oblasti postihují (např. Alzheimerova choroba).

Veškeré prozatímní studie byly prováděny na zvířatech, není tedy možné potvrdit stejný účinek u lidí.

Maca peruánská nám může pomoci zlepšit učení a výkon paměti.

6. Podpora v boji proti oxidačnímu stresu

Jak jsme si již vysvětlili v tomto článku, antioxidanty, jako je právě maca, jsou klíčem v boji proti oxidačnímu stresu. Mezi jeho příznaky patří např.:

  • únava, skleslost,
  • bolest hlavy, svalů, kloubů,
  • předčasné vrásky a šedivění vlasů,
  • zapomnětlivost, neschopnost se soustředit a udržet myšlenku (tzv. mozková mlha),
  • zhoršení zraku.

Tato studie ukázala, že maca může fungovat jako podpora proti oxidačnímu stresu a zároveň zlepšovat energetický metabolismus.

Za vznikem oxidačního stresu může být např. znečištěné prostředí, nevyvážená strava, kouření nebo nadměrná fyzická zátěž. Studie nasvědčují tomu, že maca může proti jeho příznakům oxidačnímu stresu bojovat.

7. Zlepšení hormonálního akné

Maca se často užívá při hormonální nerovnováze a akné. Předpokládá se, že maca může zlepšit akné díky svým protizánětlivým vlastnostem a schopnosti regulovat hormony. Pravdou však je, že prozatím nemáme dostatek studií, abychom mohli tento účinek potvrdit. 

Jak vybrat kvalitní doplněk stravy s macou

Vybrat kvalitní macu nemusí být žádná věda. Ten nejlepší doplněk stravy vyberete podle následujících 2 kritérií:

1. Čistota složení

Sledovat čistotu složení a obsah přídatných látek je důležité nejen při výběru potravin, ale také doplňků stravy. Zvolte tedy takový doplněk, který ideálně obsahuje pouze účinnou látku a minimum aditiv (nebo žádná).

2. Správná barva kořene maca

Kořen maca najdeme v přírodě v několika barevných variacích, z nichž každá má své přednosti. Všechny druhy macy našemu zdraví mohou prospět, pokud však chceme cílit na určitý problém (např. podporu paměti), je dobré zvolit macu, která se s ním „popere" nejlépe. :-) 

Nejčastěji se setkáme s těmito odrůdami:

A. Žlutá maca

Žlutá maca je nejvíce rozšířenou odrůdou rostliny a je velmi vhodná pro každodenní užívání. Doporučuje se všem bez ohledu na pohlaví. Skvěle poslouží, pokud od macy očekáváte:

  • zvýšení energie,
  • podporu vitality,
  • podporu plodnosti.

Naše tipy:

B. Červená maca

Červená maca obsahuje nejvyšší množství antioxidantů. Doporučuje se především ženám. Může pomoci:

Naše tipy:

C. Černá maca

Černá maca se v prvé řadě doporučuje mužům. Často se užívá pro:

Náš tip:

Náš tip

Nevíte, jakou barvu macy vybrat, nebo chcete zacílit na co nejširší spektrum zdravotních problémů? Vyzkoušejte Goodie Maca 4x Power v prášku nebo kapslích. Obsahuje 4 druhy kořene maca, které se svými účinky navzájem podporují.

Jsou lepší kapsle nebo prášek?

Macu nejčastěji najdete ve formě prášku nebo kapslí. Jelikož výzkumy zatím z hlediska účinnosti nedělají mezi jednotlivými formami rozdíl, vyberte tu, která je vám příjemnější:

Kapsle Prášek
Výhody

- stejná dávka účinné látky v každé kapsli
- bez příchuti
- jednoduše si je vezmete s sebou na cesty, do práce… 

- možnost dávkování dle potřeby
- možnost zamíchat do různých pokrmů a nápojů
- rychlejší vstřebatelnost
Nevýhody - pomalejší vstřebatelnost - nutnost odměřování dávky
- některé odrůdy kořene maca mohou mít mírně nahořklou příchuť (zejména maca černá)

Náš tip

Macu (ať už v prášku nebo v kapslích) můžete najít i v želatinizované formě. Co to znamená? Želatinizovaná (gelatinizovaná) maca je zbavena škrobu, což z ní činí koncentrovanější produkt. Zároveň je lépe stravitelná a nenadýmá jako maca klasická. Hodí se tedy především pro osoby s citlivým žaludkem.

Želatinizovanou macu najdete např. v:

Jak užívat maca prášek?

Maca v prášku naštěstí nemá oproti stejně populární ašvagandě nepříjemnou hořkou chuť. :-) Její příchuť je spíše nasládlá a dala by se přirovnat k oříškům. Někomu také voní po karamelkách. Ale pozor, jednotlivé odrůdy se od sebe příchutí mohou mírně lišit. Maca černá je oproti té žluté či červené o poznání nahořklejší.

Prášek můžete jednoduše smíchat s vodou nebo mlékem. Pokud si ale chcete dopřát „něco extra”, zakomponujte ji do sladších pokrmů a nápojů, jako jsou např.:

  • smoothies,
  • domácí energetické tyčinky,
  • palačinky,
  • ovesná kaše,
  • jogurt,
  • macaccino.

Recept na macaccino

Pokud si chcete dopřát capuccino, které navíc prospěje vašemu zdraví, zkuste macaccino. :-) Na jeho přípravu bude potřeba:

1 lžička maca prášku
1 lžíce RAW nepraženého kakaa (třeba tohoto od Vitalvibe)
1 šálek plnotučného kravského mléka nebo rostlinné alternativy (ideálně zvolte variantu pro baristy, mléko lépe vyšleháte)

Maca prášek a kakao rozmícháme v trošce teplé vody. Mléko ohřejeme a vyšleháme do sametové pěny. Použít můžeme trysku na kávovaru, french press (návod na vyšlehání pěny najdete na YouTube) nebo ruční šlehač (pěnič) na mléko (jak na to, poradí tento videonávod). Vyšlehané mléko nakonec vlijte do směsi macy a kakaa. Na zdraví! :-)

Jaká je doporučená denní dávka macy peruánské?

Doporučená denní dávka macy zatím není oficiálně stanovena. Obvyklé dávkování je krátkodobějšího rázu a pohybuje se mezi 0,5 až 3 g/den po dobu až 4 měsíců

Je vhodné užívat macu dlouhodobě?

To zatím nelze s jistotou říci. Zatím neexistuje dostatek studií, které by bezpečnost dlouhodobého užívání kořene macy potvrdily.

Dle dostupných informací by mělo být bezpečné macu užívat v dávce do 3 g/den po dobu až 4 měsíců.

Pro koho není maca peruánská vhodná?

Ačkoliv je pro spoustu osob maca velmi lákavá, určitě není vhodné ji užívat bez rozmyslu. Její užívání se nedoporučuje, pokud:

  • jste těhotná nebo kojíte,
  • máte rakovinu prsu, dělohy, vaječníků,
  • trpíte endometriózou,
  • trpíte děložními myomy,
  • trpíte onemocněním štítné žlázy.

Extrakt z kořene maca může působit jako hormon estrogen, a tak není vhodný pro osoby s onemocněními způsobujícími zvýšenou hormonální citlivost.

Studie zatím neprokázaly, zda může maca ovlivnit vstřebávání některých léků či doplňků stravy. Pokud si nejste jistí, zda je pro vás užívání macy vhodné, poraďte se se svým lékařem.

Má maca nějaké vedlejší účinky?

Užívání kořene maca je povětšinou považováno za bezpečné, u některých osob se však mohou objevit vedlejší účinky:

  • náladovost,
  • křeče,
  • bolesti žaludku,
  • nespavost,
  • změny v menstruačním cyklu (změna délky cyklu, zhoršení příznaků premenstruačního syndromu).

Ačkoliv je užívání macy obecně považováno za bezpečné, u některých osob se mohou objevit nežádoucí účinky. Jedná se např. náladovost, nespavost nebo zhoršení příznaků PMS.

Závěrem

Ačkoliv se maca peruánská pyšní širokým spektrem účinků pro naše zdraví, zatím není dostatek studií, které by je spolehlivě potvrdily. Dostupné studie mají také určité nedostatky – ve spoustě případů byla maca testována pouze na zvířatech nebo na malém vzorku lidí.

Další výzkumy probíhají, a tak věříme, že o jejích účincích a bezpečnosti užívání budeme mít již zanedlouho více informací. Do té doby k užívání macy přistupujte s opatrností. :-)

 

Čerpáme z nezávislých důvěryhodných zdrojů. Přesvědčte se:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548552/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28811221/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6494062/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12472620/

https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(16)30175-X/fulltext

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmid/23675005/

https://www.mdpi.com/1424-8247/9/3/49

https://ffhdj.com/index.php/ffhd/article/view/912

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874109005728

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3096456/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115300162

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9608999/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16466876/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16174556/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmid/18955369/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10097151/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548552/

https://medlineplus.gov/druginfo/natural/555.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmid/25025070/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10135397/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614604/