Vitamín M (Kyselina listová)

Vitamín M (Kyselina listová) a co je dobré o ní vědět

Kyselina listová známá též jako folát, vitamin B9 či acidum folicum je ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny vitamínů B. Je potřebná zejména při tvorbě červených krvinek a účastní se na metabolismu bílkovin. Proto je doporučováno její zvýšené množství užívat před otěhotněním a během těhotenství, neboť také napomáhá dělení buněk, podporuje růst plodu a diferenciaci tkání.

Čemu prospívá Kyselina listová

Podle schválených zdravotních tvrzení přispívá zejména k normální funkci:

  • nervové soustavy
  • růstu zárodečných tkání během těhotenství
  • syntéze aminokyselin
  • krvetvorbě
  • metabolizmu homocysteinu
  • psychické činnosti
  • imunitního systému
  • ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • podílí se na procesu dělení buněk.

Jak se může projevovat nedostatek kyseliny listové

Nedostatek se může projevit sníženou tvorbou červených krvinek, zvýšenou únavou, nechutenstvím, poruchou metabolismu bílkovin a neplodností.

V jakých potravinách je kyselina listová

Bohatým zdrojem kyseliny listové jsou tmavě zelené listy zeleniny, mrkev, kvasnice, celozrnné obiloviny, luštěniny a z živočišných produktů játra.

Dávkování kyseliny listové

Denní referenční hodnota pro dospělého je 0,2 mg, pro ženy plánující těhotenství a těhotné je doporučeno užívat 0,4 – 0,8mg za den.

Co je dobré vědět

K velké ztrátě kyseliny listové dochází při tepelné úpravě potravin, vlivem slunečního záření a vodou. Vstřebatelnost kyseliny listové přijímané v potravinách je asi 50%. Proto odborníci doporučují užívat doplňky stravy.

Dostávejte ty nejlepší tipy o zdraví zdarma

Newsletter background