Jak poznat kvalitní doplněk stravy? Podle těchto 2 vlastností

Jak poznat kvalitní doplněk stravy? Podle těchto 2 vlastností

RNDr. Michaela Bebová

Doplňků stravy je moře. Pokud nejste odborníkem, můžete se mezi nimi snadno utopit. Naštěstí máme záchranný kruh.

Poznat kvalitu doplňku stravy není lehké, protože je potřeba hodnotit širokou škálu kritérií. A ruku na srdce, když to zrovna není váš koníček či profese, je to pěkný oříšek. Vždy byste si měli najít čas pro přečtení etikety nebo aspoň pro porovnání vícera podobných produktů. Níže vám prozradíme, jaké 2 zásadní vlastnosti jsou u kvalitního preparátu nejdůležitější.

1. Vysoká vstřebatelnost nebo-li efektivita

Proč je důležitá?

Důležitým faktorem, který by nás při výběru doplňků stravy vždy měl zajímat, je vstřebatelnost – tedy určitá využitelnost tělem. K čemu vám je tabletka s obsahem účinné látky 1000 mg, když vaše tělo využije třeba pouhých 5 %. Když je vstřebatelnost vysoká, doplněk stravy bude mít vysoký efekt a obráceně.

Jak dochází ke vstřebání vitamínů a minerálů tělem?

Ke vstřebávání látek do krevního řečiště dochází v základní malé míře už v žaludku, největší roli však hraje tenké střevo, které svou plochou zaujímá o něco větší plochu, než je plocha tenisového hřiště na čtyřhru.

Stěnou tenkého střeva však projdou jen některé ionty a látky, které mají „povolení". To, v jakých formách ke svému střevu posíláme vitamíny a minerály, ovlivňuje jejich využitelnost našich tělem. 

Mohu vstřebatelnost nějak ovlivnit?

Vstřebatelnost můžete ovlivnit některými návyky – např. že nebudete tabletku s vápníkem zapíjet kávou nebo černým čajem, nebo že budete vitamíny rozpustné v tucích konzumovat vždy s jídlem, které obsahuje tuky. To jsou všechno pomocné berličky, které můžete ovlivnit. Ve velké míře ale také závisí na formě toho a toho minerálu a vitamínu, v jaké se nachází již přímo v doplňku stravy.

Jaké doplňky stravy jsou vysoce vstřebatelné?

1. Tzv. lipozomální vitamíny a bioaktivní látky

Lipozomální vitamíny a bioaktivní látky mají oproti jiným formám maximální vstřebatelnost. Látky jsou „uzavřeny" do speciální kapsy, která je chrání před nežádoucími podmínkami trávicí soustavy. Látky se tak dostávají až k buňkám, aniž by po cestě jejich množství utrpělo na ztrátách. Celková vstřebatelnost se tedy blíží 100 %.

2. Preparáty obsahující minerální látky usazené ve sloučeninách s vysokou vstřebatelnosti

Vezmeme si jako příklad hořčík. Ideálně vstřebatelný je ve formě organické sloučeniny - např. magnésium citrátuchelátukoloidního minerálu apod.)

3. Preparáty se speciální technologií podporující vstřebatelnost - postupné uvolňování či speciální vlastnosti kapsle

Jedná se o přípravky s prodlouženým uvolňováním, které dobře známe u vitamínu C nebo speciální kapsle se zpožděným rozpuštěním hojně využívané u probiotik, které umožňují efektivně dopravit obsah kapsle až do tenkého střeva.

4. Doplňky stravy na bázi podpory pojivových a chrupavčitých tkání obsahující synergicky působící doprovodné látky a kolageny

Ideálně ve formě kolagenních peptidů či hydrolyzovaného kolagenu. Pěkným příkladem jsou Geladrinky od značky Orling s bioaktivními kolegenními peptidy. 

5. Preparáty obsahující komplexy vysoce kvalitních přírodních výtažků, v synergickém působení, vyrobeny šetrnými způsoby

Tak jako všechny doplňky stravy od Garden of Life, které obsahují pouze extrakty z ovoce a zeleniny (mnohdy v BIO kvalitě).

6. Komplexy vitamínů a/nebo minerálů, které jsou všechny v dobře/výborně vstřebatelných formách (např.Venira nebo Viridian)

Jak poznám vysoce vstřebatelný doplněk stravy, i když nejsem odborník? 

Při výběru vitamínů u nás si můžete v levém sloupečku zaškrtnout políčko "Vysoká vstřebatelnost" a zobrazí se vám pouze doplňky stravy, které se vyznačují výbornou vstřebatelností, tedy jsou vysoce efektivní. 


Porovnání vstřebatelnosti běžného vitamínu C vs. lipozomálního vitamínu C. Jak je vidět z obrázku, lipozomální vitamíny jsou až 5x účinnější. I kdyby byl lipozomální vitamín 4x dražší než běžný, pořád se vám  vyplatí. 


2. Čistota složení

Proč je důležitá?

Je důležité si uvědomit, že ačkoli jsou doplňky stravy bezpečné, můžeme s nimi konzumovat mnoho látek, které nám konkrétně nijak neprospívají (někdy tyto látky tvoří dokonce až 50 % tablety).

Přesto tyto látky hrají ale v doplňcích důležitou roli – pomáhají držet konzistenci a tvar, chrání doplněk před zkažením, dodávají mu barvu nebo chuť a v některých případech také žádanou sladkou chuť nebo aroma.

Často pak ale bývá otázkou, co všechno v doplňku být opravdu musí a co je tam opravdu navíc jen pro uspokojení zákazníka. To rozeberu níže.

Jaká máme aditiva (přídavné látky)?

Aditiv může být celá řada, ty nejznámější jsou: 

Konzervanty - stabilizují doplněk stravy, aby se nezkazil a vydržel delší dobu. Patří mezi ně např. sorban draselný, benzoan sodný nebo kyselina benzoová. Ty nejkvalitnější doplňky stravy se bez konzervantů obejdou (výjimkou jsou pouze lipozomální vitamíny).

Umělá barviva - dodávají produktu specifickou barvu, aby byl snadno odlišitelný od ostatních. Každý známe např. růžovou tabletu Ibuprofen. Jelikož jejich účel je hlavně estetický, kvalitní doplněk stravy by se bez nich měl obejít.

Umělá aromata - jsou přidané vůně, které mají zpříjemnit konzumaci výrobku (např. pro děti). Často bývají doplněna o barviva či sladidla. Opravdu kvalitní doplňky stravy se bez nich obejdou.

Umělá sladidla - přidávají se za účelem doslazení produktu. Mohou je i osoby, které si musí hlídat příjem cukru. Dělí se na umělá sladidla tzv. nové éry (např. stévie, sukralóza nebo erythritol) a staré (sacharin, cyklamáty, aspartam nebo acesulfam K). Pokud jsou vám slazené preparáty příjemné, volte sladidla z 1. skupiny (neobsahují tolik kalorií, nekazí zuby atp.).

A další - různé protispékavé látky, plnidla, stabilizátory nebo látky potahové jako je například oxid titaničitý


Mohou i kvalitní doplňky stravy obsahovat aditiva? 

Všechna aditiva jsou samozřejmě nějaká chemie navíc. Ty opravdu nejkvalitnější doplňky stravy se snaží přídatné látky eliminovat na ty nejnutnější. Naopak levné doplňky stravy obsahují mnohem více chemie okolo navíc. Tak jako tak jde často o velmi malá množství, která by vám nikdy neměla nějakým způsobem ublížit.

Velikou výjimkou jsou lipozomální vitamíny. Jedná se o ty nejúčinnější a nejkvalitnější doplňky stravy. Jelikož jsou v tekuté podobě, bez konzervantů by se do několika dnů až týdnů zkazily. V tomto případě doporučujeme "přimhouřit oko". Jinak byste se připravili o to nejkvalitnější preparáty, co se v současnosti na poli doplňků stravy nabízí.

 

Jak poznám aditiva, i když nejsem odborník?

Aditiva nejdeme uvedena v úplném složení doplňku stravy (tzv. INCI složení). Někdy ale může být těžké je odhalit, pokud není výslovně uvedeno, že se o ně jedná (např. konzervant sorban draselný). V takovém případě můžete opět využít naší filtraci a jednoduchým zaklinutím políček si vybrat doplňky stravy bez aditiv.



V 1. sloupci běžné doplňky stravy ze supermarketu a jejich aditiva, v 2. sloupci čisté doplňky stravy Viridian bez aditiv. Značka Viridian se vyznačuje tím, že neobsahuje žádná aditiva, příp. je nahrazuje pro tělo prospěšnými superfoods. 


3. Bonus - Certifikace a Ekologie

Dalším aspektem, kterým se my v lékárně zabýváme, je certifikace a ekologie, i když ne vždy to jde v ruku v ruce s tím, jak kvalitní je samotný doplněk stravy. Právě proto jsme je zařadili jako bonusová kritéria. Mohou pomoci při porovnání 2 produktů, ale nejsou pro výběr zcela zásadní.

Certifikace

Certifikáty nám poskytují různorodé záruky ohledně výroby či zpracování doplňku stravy. Jsou udělovány a dále ověřovány nezávislými organizacemi, což zvyšuje jejich důvěryhodnost.

Mezi ty nejznámější certifikáty patří: 

  • certifikát BIO - znamená, že produkt byl získán z ekologického zemědělství. Zde se hospodaří šetrným způsobem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě vůbec. Nepoužívají se pesticidy, umělá hnojiva či GMO. (vysoký podíl BIO doplňků stravy má značka Garden of Life nebo Viridian)
  • certifikát NON-GMO - znamená, že produkt byl vyroben bez složek pocházejících z geneticky modifikovaných organismů. 
  • certifikát HACCP - znamená, že byla dodržena preventivní opatření sloužící k zajištění zdravotní nezávadnosti produktu během všech činností související s jeho výrobou např. Zpracováním, skladováním, přepravou a prodejem konečnému spotřebiteli. 

Někdy narazíte na doplněk stravy, který nemá žádný certifikát, přesto od výrobců víme, že je vyrábějí z nejlepších surovin. Certifikace totiž stojí výrobce nemalé peníze, proto ji zejména malí výrobci nemají.

Ekologie

Co ovlivňuje udržitelnost balení? 

  • Velikost balení - Čím více obsahuje balení tablet, tím lépe pro vás i planetu. I to má vliv na ekologii. Např. značka Trime zjistila, že mezi balením o obsahu 30 nebo 90 kapslí je obrovský rozdíl. Nevěřili byste, ale diference je až 33%! Úsporu můžeme přirovnat ke svícení po dobu 15 minut nebo ke 3 hodinám.
  • Použitý materiál - nejekologičtější jsou recyklované PET nebo skleněné lahvičky. Pozor, ne vždy jsou plastové lahvičky méně ekologické než ty skleněné. Záleží na spoustě kritérií, jak zjistila VŠCHT. V případě značky Trime zjistili, že nejvhodnějším obalovým materiálem je právě plast. Je až o 49 % šetrnější k životnímu prostředí než skleněné lahvičky.

 

Zdroj: 

RNDr. Michaela Bebová
autor článku

Vystudovala jsem na UK v Praze obor Biochemie. Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již přes 15 let. Studium biochemie mi umožňuje nahlížet do problematiky zdravé stravy z té nejzákladnější úrovně – z úrovně metabolismu. Bojuji proti mediálním bublinám, trendům a dezinformacím a snažím se jít cestou zdravého selského rozumu. Lektoruji, přednáším, píši na www.biochemicka.cz.

Související články