Jak poznat kvalitní doplněk stravy?

24. 9. 2020

Jak poznat kvalitní doplněk stravy?

Poznat kvalitu doplňku stravy není lehké, protože je potřeba hodnotit širokou škálu kritérií. A ruku na srdce, když to zrovna není váš koníček či profese, je to pěkný oříšek. Vždy byste si měli najít čas pro přečtení etikety nebo aspoň pro porovnání vícera podobných produktů. Jedna věc ale platí téměř vždy – kvalitní doplněk stravy nikdy nebude levný, vždy si za něj musíte „připlatit". Levné doplňky stravy mají nízkou vstřebatelnost a využitelnost a kupovat je prakticky nemá žádný význam. Cena tedy bývá kritériem číslo jedna. Přece jen, jedná se o vaše zdraví. Pojďme si tedy vysvětlit, jak na to: 

1. Vysoká vstřebatelnost

Proč je důležitá?

Důležitým faktorem, který by nás při výběru doplňků stravy vždy měl zajímat, je vstřebatelnost – tedy určitá využitelnost tělem. K čemu vám je tabletka s obsahem účinné látky 1000 mg, když vaše tělo využije třeba pouhých 5 %.

Jak dochází ke vstřebání vitamínů a minerálů tělem?

Ke vstřebávání látek do krevního řečiště dochází v základní malé míře už v žaludku, největší roli však hraje tenké střevo, které svou plochou zaujímá o něco větší plochu, než je plocha tenisového hřiště na čtyřhru. Stěnou tenkého střeva však projdou jen některé ionty a látky, které mají „povolení". To, v jakých formách ke svému střevu vitamíny, minerály a další látky posíláme, ovlivňuje celkový metabolismus a využitelnost. Vstřebatelnost můžete ovlivnit některými návyky – např. že nebudete tabletku s vápníkem zapíjet kávou nebo černým čajem, nebo že budete vitamíny rozpustné v tucích konzumovat vždy s jídlem, které obsahuje tuky. To jsou všechno pomocné berličky, které můžete ovlivnit. Ve velké míře ale také závisí na formě toho a toho minerálu a vitamínu, v jaké se nachází již přímo v doplňku stravy.

Jaké doplňky stravy jsou vysoce vstřebatelné?

1. Tzv. lipozomální vitamíny a bioaktivní látky

Lipozomální vitamíny a bioaktivní látky mají oproti jiným formám maximální vstřebatelnost. Látky jsou „uzavřeny" do speciální kapsy, která je chrání před nežádoucími podmínkami trávicí soustavy. Látky se tak dostávají až k buňkám, aniž by po cestě jejich množství utrpělo na ztrátách. Celková vstřebatelnost se tedy blíží 100 %.

2. Preparáty obsahující minerální látky usazené ve sloučeninách s vysokou vstřebatelnosti

Vezmeme si jako příklad hořčík. Ideálně vstřebatelný je ve formě organické sloučeniny - např. magnésium citrátuchelátukoloidního minerálu apod.)

3. Preparáty se speciální technologií podporující vstřebatelnost - postupné uvolňování či speciální vlastnosti kapsle

Jedná se o přípravky s prodlouženým uvolňováním, které dobře známe u Vitamínu C nebo speciální kapsle se zpožděným rozpuštěním hojně využívané u probiotik, které umožňují efektivně dopravit obsah kapsle až do tenkého střeva.

4. Doplňky stravy na bázi podpory pojivových a chrupavčitých tkání obsahující synergicky působící doprovodné látky a kolageny

Ideálně ve formě kolagenních peptidů či hydrolyzovaného kolagenu. Pěkným příkladem jsou Geladrinky od značky Orling s bioaktivními kolegenními peptidy. 

5. Preparáty obsahující komplexy vysoce kvalitních přírodních výtažků, v synergickém působení, vyrobeny šetrnými způsoby

Tak jako všechny doplňky stravy od Garden of Life, které obsahují pouze extrakty z ovoce a zeleniny (mnohdy v BIO kvalitě).

6. Komplexy vitamínů a/nebo minerálů, které jsou všechny v dobře/výborně vstřebatelných formách (např. Venira)

7. Preparáty, které splňují jak dobrou vstřebatelnost, tak vysokou kvalitu výrobku (např. Viridian)

Pořád si netroufáte na výběr? Pomůžeme vám!

Nevadí, máme pro vás berličku. Při výběru vitamínů u nás si můžete v levém sloupečku zaškrtnout políčko "Vysoká vstřebatelnost" a zobrazí se vám pouze doplňky stravy, které se vyznačují výbornou vstřebatelností, tedy obsahují účinné látky pro vaše tělo ve velmi dobře vstřebatelné formě. Toto kouzelné tlačítko najdete zde:


2. Čistota složení

Proč je důležitá?

Je důležité si uvědomit, že ačkoli jsou doplňky stravy bezpečné (pokud se dodržuje jejich doporučené denní užívané množství), můžeme s nimi konzumovat mnoho látek, které nám konkrétně nijak neprospívají. Přesto tyto látky hrají ale v doplňcích důležitou roli – pomáhají držet konzistenci a tvar, chrání doplněk před zkažením, dodávají mu barvu nebo chuť a v některých případech také žádanou sladkou chuť nebo aroma. Často pak ale bývá otázkou, co všechno v doplňku být opravdu musí a co je tam opravdu navíc jen pro uspokojení zákazníka.

Buďte nároční a zajímejte se

Při výběru a nákupu doplňků stravy je potřeba být náročný, zajímat se a co je nejdůležitější – číst si složení a zajímat se, co všechno je v doplňku obsaženo. Zároveň je ale důležité nebýt přehnaně kategorický, protože tím byste si mohli nechat ujít zajímavé a kvalitní doplňky.

Jaká máme aditiva

Abychom vám pomohli při výběru, je pro vás připravena filtrace doplňků stravy na jednotlivé skupiny aditiv, která se v nich mohou nacházet. Pojďme si jednotlivé kategorie projít.

Konzervanty (ve filtraci "Bez konzervantů")

Konzervanty jsou problematickou skupinou – na jednu stranu jsou relativně časté, i když by to občas šlo i bez nich, ale zároveň i některé nejkvalitnější doplňky se bez nich neobejdou. Jsou to např. lipozomální vitamíny, které jsou v tekuté podobě a bez použití konzervantů by se do několika dnů až týdnů zkazily. Mezi používané konzervanty patří sorban draselný, benzoan sodný nebo kyselina benzoová.

Verdikt: Pokud jste velmi citliví na aditiva, zaškrtněte bez konzervantů, dejte ale šanci i těm, které nějaký ten konzervant obsahují, ale vyvažují to vysokou vstřebatelností.

Umělá barviva (ve filtraci "Bez umělých barviv")

Umělá barviva jsou často ne úplně příznivé látky pro naše zdraví. Jsou dráždivá a řada z nich je charakterizována jako potenciálně riziková. Zatímco u potravin se od nich pomalu ale jistě v posledních letech ustupuje, ve farmaceutickém průmyslu jsou stále relativně běžná. Umělá barviva jsou výrazná a jsou stabilní, jejich použití je tedy často namístě hlavně v otázkách rozlišitelnosti léků mezi sebou. Doplňky stravy se bez nich ale obejdou a opravdu kvalitní doplněk stravy by je obsahovat neměl.


Verdikt: S čistým svědomím si vždy toto políčko zaškrtněte.

Umělá aromata (ve filtraci "Bez umělých aromat")

Umělá aromata se často používají do tekutých doplňků nebo do prášků, které se následně rozpouštějí např. ve vodě a často bývají doplněna o barviva či sladidla. Opět jde o doladění a zpříjemnění konzumace či docílení větší lákavosti např. pro děti.


Verdikt: Pokud vám vůně navíc nic neříkají a nejsou pro vás nijak určující, klidně si políčko vždy zaškrtněte. 

Umělá sladila (ve filtraci "Bez umělých sladidel")

Zatímco potraviny už spíše obsahují umělá sladidla tzv. nové éry, jako jsou například stévie, sukralóza nebo erythritol, léky a doplňky stravy ještě často obsahují sladila éry staré. Mezi ty patří například sacharin, cyklamáty, aspartam nebo acesulfam K. Umělá sladidla se přidávají za účelem dochucení a také z důvodu, aby byly doplňky využitelné i pro osoby, které si musí hlídat příjem cukru, takže diabetiky a např. obézní jedince.

Verdikt: Sladidla jsou přidávána za účelem zpříjemnění konzumace doplňku. Nejsou nutnou složkou, která by v doplňku musela být. Pokud chcete opravdovou kvalitu, políčko zaškrtněte.


Doplňky stravy obsahují ale i další látky z řad aditiv, na které můžete narazit. Jsou to různé protispékavé látky, plnidla, stabilizátory nebo látky potahové jako je například oxid titaničitý. To všechno je samozřejmě nějaká chemie navíc. Jak už jsme zmiňovali několikrát, ty opravdu nejkvalitnější doplňky stravy se snaží přídatné látky eliminovat na ty nejnutnější. Naopak levné doplňky stravy obsahují mnohem více chemie okolo navíc. Tak jako tak jde často o velmi malá množství, která by vám nikdy neměla nějakým způsobem ublížit.

Jak je poznat? 

Aditiva nejdeme uvedena v úplném složení doplňku stravy (tzv. INCI složení). Někdy ale může být těžké je odhalit, pokud není výslovně uvedeno, že se o ně jedná (např. konzervant sorban draselný). V takovém případě můžete opět využít naší filtraci a jednoduchým zaklinutím políček si vybrat doplňky stravy "Bez konzervantů", "Bez umělých barviv", "Bez umělých aromat" a "Bez umělých sladidel".  Jednodušší už to nemohlo být :)



3. Bonus - Certifikace a Ekologie

Dalším aspektem, kterým se my v lékárně zabýváme, je certifikace a ekologie, i když ne vždy to jde v ruku v ruce s tím, jak kvalitní je samotný doplněk stravy (v našem sortimentu najdete i velmi kvalitní vitamíny, které bohužel stále mají plastové balení a nemají žádný certifikát, přesto bychom za ně dali ruku do ohně). 

Kdybychom si však postavili dva stejně kvalitní doplňky stravy a jeden z nich měl certifikaci (např. BIO) a byl zabalen ekologicky (např. ve skle), dáme přednost jemu. Proto máme tak rádi firmy, které se snaží o udržitelnou výrobu jako jsou Garden of lifeViridianSolgar a z českých např. Happy Power (Forky's).  

Za rodinnou lékárnu VitalPoint,

Michaela a Hana

RNDr. Michaela Bebová

Vystudovala na UK v Praze obor biochemie. Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuje již přes 15 let. Studium biochemie ji umožňuje nahlížet do problematiky zdravé stravy z té nejzákladnější úrovně – z úrovně metabolismu. Bojuje proti mediálním bublinám, trendům a dezinformacím a snaží se jít cestou zdravého selského rozumu. Lektoruje, přednáší, píše. www.biochemicka.cz

PharmDr. Hana Chudobová

Vystudovala klinickou farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradce Králové. Zanedlouho poté začala provozovat svoji vlastní lékárnu, kterou má až do současnosti. Za tu dobu si rozšířila odborný rozhled nejen řadou certifikovaných kurzů o poradenství ve farmacii, ale především denodenní prací s pacienty,  kteří se za ní vrací již přes 30 let. V praxi využívá své bohaté znalosti a zkušenosti s pacienty společně s poznatky současné medicíny. Práci ve farmacii má ráda, přináší jí radost a proto se jí věnuje celý život.


Dostávejte ty nejlepší tipy o zdraví zdarma

Newsletter background