Omega 3 v těhotenství a po porodu – proč je doplňovat?

Omega 3 v těhotenství a po porodu – proč je doplňovat?

PharmDr. Hana Chudobová

Rybí olej hraje klíčovou roli ve vývoji dítěte, ovlivňuje ale také zdraví maminky. Zkušený lékárník radí, proč omega 3 v těhotenství zařadit do jídelníčku, jaké je vhodné dávkování a které doplňky stravy jsou nejvhodnější.

Co jsou omega 3 mastné kyseliny?

Omega 3 mastné kyseliny patří do skupiny esenciálních mastných kyselin, které se nacházejí především v tučných rybách (jako sleď, losos nebo makrela).

Pro naše tělo jsou nejdůležitější omega 3 mastné kyseliny EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová).

Proč omega 3 doplňovat?

Omega 3 jsou esenciální mastné kyseliny. Znamená to, že jsou nezbytné a všichni je potřebujeme ke správnému fungování organismu, od stavby buněk až po normální činnost nervové soustavy.

Naše tělo si je však neumí samo vyrobit, a tak je musíme přijímat stravou. Jelikož ale velká spousta z nás není schopna získat dostatečné množství omega 3 pouze ze stravy, rybí tuk je vhodné doplňovat kvalitními doplňky stravy

V těhotenství potřeba omega 3 ještě více roste, a tak je velmi důležité si hladinu mastných kyselin hlídat.

Proč jsou v těhotenství omega 3 tak důležité?

EPA a DHA Omega 3 podporují správnou činnost srdce, mozku a zraku. V těhotenství mají však ještě více účinků, a to:

1. Podporují normální vývoj mozku a zraku dítěte

Omega 3 mastná kyselina DHA je hojně zastoupena v mozku a v oční sítnici. Vývoj mozku trvá od prenatálního období až do 2 let věku dítěte, zatímco vývoj oční sítnice je ukončen narozením dítěte. Po celou tuto dobu potřebuje mozek a oči dostatečný přísun DHA mastné kyseliny.

Nejdříve se DHA k dítěti transportuje z výživy matky a poté je obsažena v mateřském mléce. Maminka by tak měla zabezpečit dostatek DHA nejen pro dítě, ale i pro sebe. Proto se odborníci shodují na tom, že těhotné a kojící ženy by měly navýšit příjem DHA oproti standardnímu dávkování. (1, 2)

Ze studie vyplývá, že „Čím vyšší je hladina DHA v těle matky během těhotenství, tím lepší schopnost řešit problémy má dítě ve věku 1 roku."  (České titulky si zapnete kliknutím na ozubené kolečko (Titulky → Automatický překlad)).

2. Mohou snížit riziko předčasného porodu

Fyziologické těhotenství trvá 40 týdnů, tedy 9 kalendářních nebo 10 lunárních měsíců. Narodí-li se miminko před 37. týdnem, je porod považován za předčasný. Jen v České republice se takto narodí každé 12. dítě. A bohužel se to stává stále častěji. Takto narozená miminka si pak mohou odnést dlouhodobé následky – oslabenou imunitu, špatně vyvinuté plíce, oči či sluch. Předčasný porod je také považován za hlavní příčinu postižení nebo dokonce úmrtí dítěte v prvních 5 letech jeho života.

Vědci stále úplně nerozumí tomu, proč k předčasným porodům dochází. Tou dobrou zprávou je, že poslední studie na 20 000 ženách zjistila, že ženy které přijímaly omega 3 (500–1000mg) během těhotenství, snížily riziko předčasného porodu (před 34. týdnem) o 42 % a riziko předčasného porodu před 37. týdnem o 10%. Což je opravdu významný objev v této oblasti. Vědci ho znovu potvrdili ve studii z roku 2021.

"Doplňovat omega 3 během těhotenství pomocí doplňků stravy je jednoduchá a efektivní cesta, jak snížit riziko předčasných porodů a nízké porodní hmotnosti za minimum nákladů," říkají vědci, kteří se studie účastnili.

3. Mohou zmírnit poporodní deprese

Omega 3 mastná kyselina DHA se podílí na vzniku a transportu hormonů dobré nálady, serotoninu a dopaminu. Proto se doporučuje, aby měla budoucí maminka dostatek omega 3, a snížila tak pravděpodobnost výskytu poporodních depresí, které postihují 10–15 % novopečených maminek.

Stejně jako u předčasných porodů, ani tady není mezi vědci úplně jasné, co poporodní deprese způsobuje. Víme však, že tyto depresivní stavy mohou narušit vazbu mezi maminkou a dítětem, která se v rané fázi života miminka postupně buduje, a je velmi důležitá pro jeho následující vývoj. 

Kolik omega 3 kyseliny DHA je během těhotenství potřeba?

WHO (Světová zdravotnická organizace) doporučuje těhotným a kojícím ženám přijímat min. 300 mg DHA denně, a to buď formou stravy nebo doplňků stravy.

Víte, že...

Omega 3 kyselina DHA má pro lidské tělo největší význam, proto je velmi důležité ve složení doplňků stravy hlídat její dostatečné množství.

Mohu doporučené množství omega 3 doplnit ze stravy?

Ryby jsou výborným zdrojem omega 3, mimo je také obsahují i spoustu dalších živin pro naše zdraví. Jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitamínu D či jódu. Je zde však jedno velké ALE, a to zvlášť pro těhotné a kojící maminky. A tím je problematika kontaminace ryb rtutí. Ta se totiž ukázala jako možný rizikový faktor pro normální vývoj mozku dítěte v prenatálním stadiu. (3)

Proto doporučuji zvolit druh ryb, který je rtutí kontaminován co možná nejméně. Vysoce kontaminovaným rybám (jako je žralok, makrela královská, marlín, tuňák velkooký atp.) doporučuji se zcela vyhnout. Vhodné a nevhodné ryby najdete v tabulce níže:

Druhy ryb podle kontaminace rtutí 

Nejlepší volba 

Možnost konzumovat 2–3x týdně, nejnižší hladina rtuti

Dobrá volba

Možnost konzumovat 1x týdně

Špatná volba

Nekonzumovat, nejvyšší hladina rtuti

Ančovičky Kapr Makrela královská
Sumec Halibut Marlín
Mušle Chňapal Červenice atlantská 
Treska Makrela španělská Žralok
Krab Tuňák žlutoploutvý Mečoun
Platýs   Tuňák velkooký
Hejk    
Sleď    
Humr    
Parmice    
Ústřice    
Losos    
Sardinky    
Hřebenatka    
Krevety    
Mořský jazyk    
Oliheň    
Pstruh    
Tuňák pruhovaný     
Makrela – obecná, japonská    

Mohu doporučené množství omega 3 přijmout z doplňků stravy?

Ačkoliv jsou ryby tím nejpřirozenějším zdrojem rybího tuku, jen málokdo z nás jich sní dostatečné množství (týdně bychom měli sníst alespoň 2 porce ryby). Na řadu tedy přichází kvalitní doplňky stravy, které mají oproti rybám 2 zásadní výhody:

  1. nemusíte se bát kontaminace rtutí, neboť kvalitní doplňky stravy jsou od potenciálních těžkých kovů čištěné,
  2. v každé kapsli je stejné množství omega 3, a tak je snazší si hladinu mastných kyselin pohlídat.

Jaké doplňky stravy s omega 3 pro těhotné doporučuji?

Osobně doporučuji vybrat mezi omega 3 vyrobenými speciálně pro těhotné: 

  • Garden of Life Minami Nutrition Omega 3 prenatální – vysoce koncentrovaný rybí olej s 480 mg DHA v 1 tobolce, pochází z ryb z volného rybolovu, je přísně testován na čistotu rybího oleje, bez rybí pachuti,
  • Garden of Life Oceans prenatální DHA Omega 3  – 350 mg omega 3 mastné kyseliny DHA v 1 tobolce, ryby z volného rybolovu, čištěný a testován na kvalitu, bez rybí pachuti,
  • Viridian Pregnancy Omega Oil - 88 % složení v BIO kvalitě, 273 mg DHA v denní dávce, vhodný pro vegany, z přírodních zdrojů – netřeba se bát kontaminace těžkými kovy,
  • Swiss Naturevia Omega 3  – výborný poměr cena–výkon, 270 mg DHA v denní dávce, ryby z volného rybolovu z ekologicky čistých oblastí Peru, bez pachuti, testován na kovy a toxiny.

 Tipy na další počtení

Jak se projevuje nedostatek omega 3? 

Pokud jste těhotná nebo kojící maminka, doporučuji si udělat test na omega 3 mastné kyseliny. Je dost vysoká pravděpodobnost, že jich nemáte dostatek (výzkumy ukázaly, že většina těhotných žen přijímá velmi málo omega 3, asi kolem 60 mg DHA denně).

Neuděláte žádnou chybu, když již nyní začnete přijímat omega 3 mastné kyseliny podle doporučovaného dávkování WHO, tedy 300 mg DHA denně, a to buď prostřednictvím stravy (2–3 tučné ryby týdně) nebo doplňků stravy. Některé studie dosahovaly pozitivních účinků s dávkováním vyšším, a to 500–1000 mg DHA denně.

Mohu se Omega 3 předávkovat?

Maximální hranice množství DHA denně není stanovena, FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) považuje příjem DHA do 3000 mg denně za zcela bezpečné.
 

 Hledáte omega 3 pro děti?

Už jste maminkou a hledáte kvalitní rybí olej pro vaše děťátko? Pak mrkněte na článek Omega 3 a děti, který zodpoví všechny dotazy ohledně benefitů a dávkování omega 3 pro ty nejmenší. Nezávislý test Omega 3 pro děti zase pomůže s výběrem toho nejkvalitnějšího doplňku stravy. :-)

 

Čerpáme z nezávislých a důvěryhodných zdrojů. Přesvědčte se:

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18353804/

[2] https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(10)00497-X/fulltext

[3] Grandjean P, Weihe P, White RF, et al. Cognitive deficit in 7-year-old children with prenatal exposure to methylmercury. Neurotoxicol Teratol. 1997; 19:417-28.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17307104/

https://www.cochrane.org/CD003402/PREG_omega-3-fatty-acid-addition-during-pregnancy

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-funded-study-finds-higher-dose-dha-associated-lower-early-preterm-birth-rate

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23844041/

https://today.uconn.edu/2011/06/fish-oil-may-reduce-postpartum-depression-symptoms/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2698592/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/iodine/

https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish

 

Zveřejněno: 24. 11. 2021
Naposledy upraveno: 15. 4. 2024