Nezávislý test Omega 3 pro těhotné

Nezávislý test Omega 3 pro těhotné

RNDr. Michaela Bebová

Omega 3 jsou v těhotenství důležité nejen pro zdraví maminky, ale i dítěte. Jak vybrat ten nejkvalitnější doplněk stravy? Nechte si poradit od odborníka.

Co jsou omega 3 mastné kyseliny?

Omega 3 mastné kyseliny jsou esenciální mastné kyseliny. Znamená to, že je všichni potřebujeme ke správnému fungování organismu – od stavby buněk, normální činnost nervové soustavy nebo zdraví srdce.

2 nejdůležitější omega 3 mastné kyseliny jsou:

  • kyselina eikosapentaenová – EPA
  • kyselina dokosahexaenová – DHA

Omega 3 mastné kyseliny si naše tělo nedokáže samo vyrobit – je tedy nutné je přijímat stravou nebo pomocí doplňků stravy.

 

Proč doplňovat omega 3 v těhotenství?

O benefitech omega 3 mastných kyselin jsme již psali v našem článku Omega 3 mastné kyseliny – Nejčastější otázky a odpovědi. V těhotenství mají však ještě více účinků, a to:

1. Podporují normální vývoj mozku a zraku dítěte

DHA Omega 3 mastná kyselina je hojně zastoupena v mozku a v oční sítnici. Vývoj mozku trvá od prenatálního období až do 2 let věku dítěte, zatímco vývoj oční sítnice je ukončen narozením dítěte. Po celou tuto dobu potřebuje mozek a oči dostatečný přísun DHA mastné kyseliny.

Nejdříve se DHA k dítěti transportuje z výživy matky a poté je obsažena v mateřském mléce. Maminka by tak měla zabezpečit dostatek DHA nejen pro dítě, ale i pro sebe. Proto se odborníci shodují na tom, že těhotné a kojící ženy by měly navýšit příjem DHA oproti standardnímu dávkování.

2. Mohou snížit riziko předčasného porodu

Každé 12. dítě se v České republice narodí předčasně. Takto narozená miminka si pak mohou odnést dlouhodobé následky – oslabenou imunitu, špatně vyvinuté plíce, oči či sluch. Předčasný porod je také považován za hlavní příčinu postižení nebo dokonce úmrtí dítěte v prvních 5 letech jeho života.

Vědci stále úplně nerozumí tomu, proč k předčasným porodům dochází. Dobrou zprávou je, že poslední studie na 20 000 ženách zjistila, že ženy, které přijímaly omega 3 (500–1000 mg) během těhotenství, snížily riziko předčasného porodu před 34. týdnem o 42 % a riziko předčasného porodu před 37. týdnem o 10 %. Což je opravdu významný objev v této oblasti. Vědci ho znovu potvrdili ve studii z roku 2021.

3. Mohou zmírnit poporodní deprese

DHA omega 3 mastná kyselina se podílí na vzniku a transportu hormonů dobré nálady, serotoninu a dopaminu. Proto se doporučuje, aby měla budoucí maminka dostatek omega 3, a snížila tak pravděpodobnost výskytu poporodních depresí, které postihují 10–15 % novopečených maminek

Mezi vědci není úplně jasno, z jakých důvodů k poporodním depresím dochází. Víme však, že tyto depresivní stavy mohou narušit vazbu mezi maminkou a dítětem, která se v rané fázi života miminka postupně buduje, a je velmi důležitá pro jeho následující vývoj.

Náš tip

Máte další dotazy týkající se omega 3 v těhotenství? Náš Kompletní průvodce Omega 3 v těhotenství je spolehlivě zodpoví.

 

Jak doplnit omega 3 ze stravy?

Hlavním zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou tučné ryby, které bychom měli mít na talíři nejlépe 3x týdně. Doporučujeme vybírat ty ryby, které mají nejnižší riziko kontaminace rtutí. Ideálními rybami jsou tedy např.

  • Losos
  • Makrela (nikoliv však makrela obrovská)
  • Ančovičky
  • Krevety
  • Sardinky
  • Treska
  • Krab

Pro jistotu se vyhýbejte rybám jako makrela obrovská, marlín, mečoun, žralok či tuňák velkooký. Tyto ryby mají větší pravděpodobnost kontaminace rtutí, která se ukázala jako možný rizikový faktor pro normální vývoj mozku dítěte.

Náš tip

Přečtěte si také náš blogový článek Omega 3 – co jíst, abychom jich měli dostatek. Dozvíte se, jaké výhody a nevýhody skrývají nejen živočišné, ale i rostlinné zdroje omega 3 mastných kyselin.

Určitě je nutné zmínit, že v mnohých případech nelze dostatečné množství omega 3 získat pouze ze stravy. Ne všichni rybu jíme, nemáme ji na talíři tak často, případně nechceme riskovat kontaminaci ryb rtutí. Ozvlášť v těhotenství je proto vhodné omega 3 mastné kyseliny suplementovat pomocí doplňků stravy.

Jak vybrat doplněk stravy s obsahem omega 3?

Kvalitní doplněk stravy s omega 3 mastnými kyselinami by měl splňovat následující kritéria:

1. Minimum aditiv (konzervantů, plnidel, aromat, barviv apod.)

Stejně jako u potravin se díváme na zadní etiketu, měli bychom se dívat i na úplné složení doplňků stravy (nejen účinných látek, ale i těch přídatných). Kvalitní se pozná jednoduše – obsahuje co nejméně zbytečných přídatných látek, které našemu tělu nijak neprospívají. Více jsme toto téma rozebrali v článku Jak poznat kvalitní doplněk stravy.

2. Obsahuje alespoň 250 mg DHA a EPA na denní dávku

EPA a DHA jsou svým způsobem „účinné látky“ každého doplňku stravy s omega 3. Jsou vlastně hlavním důvodem, proč omega 3 užíváme. Ideální tedy je, pokud v denní dávce získáte min. 250 mg EPA a DHA omega 3 mastných kyselin. Kromě nich můžeme totiž narazit v doplňku stravy i na jiné mastné kyseliny, které však nejsou z pohledu zdraví tak zásadní. 

3. Pochází z řas nebo je ve formě krillu či triglyceridů

U omega 3 mastných kyselin nezáleží jen na množství, ale i formě. Pokud jsou omega 3 ve formě krillu či triglyceridů dá se očekávat, že budou lépe vstřebatelné než ethyl estery. Ty bychom kvůli nízké využitelnosti spíše nedoporučili. Obecně platí, že doplňky stravy z krillu jsou o něco dražší, proto mohou být triglyceridy levnější variantou.

U veganských alternativ se pak setkáváme s výrobky z mořských řas nebo různých semínkových olejů. Semínkové oleje (např. lněný, vlašský apod.) však neobsahují DHA a EPA, mořské řasy ano. Z hlediska využitelnosti jsou tedy pro naše tělo vhodnější produkty z řas.

4. Pochází z čistého zdroje/jsou očištěny od kontaminantů

Pokud doplněk stravy pochází z ryb, vyplatí se zjistit, zda byl očištěn od kontaminantů. Jak víme, moře již bohužel není tak čisté, jak bývalo. Z důvodu znečištění v důsledku lidských aktivit (těžba ropy, spalování fosilních paliv atp.) v sobě mohou ryby uchovávat toxiny jako rtuť, dioxiny a PCB, které mohou být škodlivé pro naše zdraví. Vybírejte proto takové výrobky, které byly zkontrolovány na všechny kontaminující látky, ideálně třetí nezávislou stranou. Veganské varianty jsou povětšinou vyráběny z mořských řas, mnohdy pěstovaných v nádržích, které zajišťují čistotu výrobku.

Bonus: Pochází z udržitelného rybolovu/zdroje

Nejen milovníci přírody ocení udržitelné získávání ryb (či jiných surovin, které byly pro doplněk stravy použity). Spousta výrobců nyní upřednostňuje udržitelnost nad agresivním rybolovem a nepřispívá tak k ohrožení mořského ekosystému.

 

Inspirujte se odborníkem

Vybrali jsme 8 nejprodávanějších doplňků stravy s obsahem omega 3 pro těhotné na Vitalpoint lékárně za rok 2023 (pořadí je čistě náhodné) a z nich jsem vybrala svá doporučení:

 

 

Naturtreu Síla Algae

Naturtreu Síla Algae – Omega 3 DHA a EPA olej z mikrořas 60 kapslí

Vegetology Omega 3

Vegetology Opti 3 Liquid Omega 3 EPA a DHA + vitamín D 150 ml

Garden of life omega 3

Garden of Life Oceans Prenatální DHA Omega 3 30 tobolek

Verra Omega 3

Verra Premium Omega 3 90 kapslí

Viridian Omega 3

Viridian Pregnancy Omega Oil 200 ml

Pharma nord

Pharma Nord Bioaktivní Marin Plus 60 kapslí

Nordbo Omega 3

Nordbo Scandinavian Omega 3 Trout Oil 200 ml

NatureVia Omega 3

NatureVia Omega 3 One a Day 60 kapslí

Vegan

ano

ano

ne

ano

ano

ne

ne

ne

Počet aditiv

4

4

4

3

0

4

3

3

Obsahuje min. 250 mg EPA a DHA

ano ano

ano

ano

ne

ano

ne

ano

Z řas, ve formě krillu či triglyceridů

ano

ano

ano

ano

ne

ano

ano

ne

Z udržitelného rybolovu/zdroje

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ne

Očištěn od kontaminantů

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Cena za balení*

747Kč

515 Kč

522 Kč

940 Kč

459 Kč

359Kč

799 Kč

341 Kč

Cena za denní dávku

25 Kč

17 Kč

17 Kč

31 Kč

35 Kč

6-24 Kč**

20-61 Kč**

6 Kč

Jak dlouho vydrží

30 dní 30 dní 30 dní 30 dní 13 dní 15-60 dní**

13-40 dní**

60 dní

Forma

kapsle olej tobolky kapsle olej kapsle

olej

kapsle

 * Přibližná cena v den uveřejnění článku
** V závislosti na zvoleném dávkování

Které z produktů bych doporučila?

Tip č. 1: Naturtreu Síla Algae – Omega 3 DHA a EPA olej z mikrořas 60 kapslí

Omega 3 mastné kyseliny značky Naturtreu pochází z mikrořas, jde tedy o veganský zdroj EPA a DHA. Doplněk je vhodný jak pro děti, tak pro dospělé

Cena za denní dávku: 25 Kč

Jak dlouho vydrží: 30 dní

Výhody

  • Olej z mikrořas vysoké kvality
  • Olej pochází z udržitelného zdroje, ekologičtější varianta k rybímu oleji
  • Jde o čistě rostlinný produkt, vhodné pro vegany
  • Produkt neobsahuje aditiva

Potenciální nevýhody

  • Olej je nutné uchovávat v ledničce

Tip č. 2: Vegetology Opti3 Liquid Omega 3 EPA a DHA s vitamínem D 150 ml

Doplněk stravy značky Vegetology obsahuje omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA pocházející z řas. Celý produkt je čistě rostlinný, proto je vhodný pro vegany. Doplněk je formě oleje s příjemnou pomerančovou příchutí. Jedná se o udržitelný a ekologický způsob získávání omega 3 mastných kyselin pro potřeby člověka.

Cena za denní dávku: 17 Kč

Jak dlouho vydrží: 30 dní

Výhody

  • Omega 3 mastné kyseliny pochází z řas
  • Z udržitelného zdroje, ekologičtější alternativa k rybímu oleji
  • Bez kontaminantů
  • Produkt je čistě rostlinný, vhodný pro vegany
  • Obsahuje minimum pouze nutných aditiv
  • Příznivá cena 17 Kč na denní dávku
  • Obohacen o 100 % DDD vitamínu D3

Potenciální nevýhody

  • Nejsou

Tip č. 3: Garden of Life Oceans Prenatální DHA Omega 3 350 mg – 30 tobolek

Kapsle značky Garden of Life obsahují rybí tuk pocházející z udržitelného, volného rybolovu. Mají příjemnou jahodovou příchuť, žádnou pachuť a ženám se dobře polykají. 1 kapsle obsahuje 365 mg EPA a DHA. Balení vystačí na 1 měsíc. Doplněk obsahuje minimum aditiv a po otevření je vhodné ho uchovávat v ledničce.

Cena za denní dávku: 17 Kč

Jak dlouho vydrží: 30 dní

Výhody

  • Rybí tuk z volného, udržitelného rybolovu (ančovičky, sardinky)
  • Gelové kapsle mají příjemnou jahodovou příchuť přírodního původu
  • Neobsahuje kontaminanty
  • Obsahuje minimum aditiv
  • Doplněk je určený přímo těhotným a kojícím ženám

Potenciální nevýhody

  • Kapsle je vhodné uchovávat v ledničce

Tip č. 4: Verra Premium Omega 3

Omega 3 mastné kyseliny značky Verra jsou mastné kyseliny získané z mořských řas. Produkt je vyráběn udržitelným způsobem a nejen vzhledem k původu neobsahuje žádné kontaminanty (včetně nebezpečné rtuti). Omega 3 mastné kyseliny jsou doplněny o vitamín C a vitamín E. Kapsle obsahují peprnomátovou silici.

Cena za denní dávku: 31 Kč

Jak dlouho vydrží: 30 dní

Výhody

  • Olej z řas vysoké kvality
  • Olej pochází z udržitelného zdroje, ekologičtější varianta k rybímu oleji
  • Jde o čistě rostlinný produkt, vhodné pro vegany
  • Produkt obsahuje minimum aditiv
  • Doplněk je určený přímo těhotným a kojícím ženám

Potenciální nevýhody

  • Vyšší cena za denní dávku 30 Kč
  • Balení vystačí na 1 měsíc

Tip na BIO rybí olej: Viridian Pregnancy Omega Oil – Olej na podporu těhotných 200ml

Viridian olej pro podporu organismu těhotných a kojících žen je složen z vyvážené formule přírodních rostlinných olejů a oleje z mikrořas, z necelých 90 % v BIO kvalitě. Oleje ze zlatého lnu, konopných semínek, rýžových otrub, avokáda, brusinek a mikrořasy Schizochytrum poskytují spektrum esenciálních mastných kyselin včetně DHA. Pro optimální účinek výrobce doporučuje olej kombinovat s produktem Viridian Pregnancy Complex, který obsahuje další potřebné živiny pro těhotné a kojící ženy.

Cena za denní dávku: 35 Kč

Jak dlouho vydrží: 30 dní

Výhody

  • Produkt je složený z rostlinných olejů a DHA z mikrořas
  • Jdeo plně rostlinný produkt, který je vhodný pro vegany
  • Vysoká kvalita a garance čistoty aktivních složek
  • Neobsahuje žádná aditiva

Potenciální nevýhody

  • Výrobce neudává obsah DHA na dávku
  • Vyšší cena na denní dávku 35 Kč
  • Vystačí pouze na 13 dní
  • Nutno uchovávat v lednici

Kvalitní lidovka: Pharma Nord Bioaktivní Marin Plus 60 kapslí

Doplněk stravy značky Pharma Nord obsahuje koncentrovaný rybí tuk, který tvoří až 70 % omega 3 mastných kyselin. Je navíc obohacen o vitamín B12 a kyselinu listovou. Cena za denní dávku při 1 kapsli (ta obsahuje dostačujících 300 mg EPA a DHA) je velmi příznivých 6 Kč a produkt vystačí na 2 měsíce.

Cena za denní dávku: 6-24 Kč

Jak dlouho vydrží: 15-60 dní

Výhody

  • Příznivá cena na denní dávku 6 Kč (při jedné kapsli)
  • Doplněk je obohacen o kyselinu listovou a vitamín B12
  • Produkt obsahuje minimum aditiv
  • Účinné množství EPA a DHA již v jedné kapsli

Potenciální nevýhody

  • Obsahuje barvivo amoniakový karamel, který je řazen mezi alergeny

 

Víte, že...

Dle doporučení Norského úřadu pro veřejné zdraví by se měly omega 3 mastné kyseliny podávat kojencům již od 4. týdne věku? Podívejte se, jaké doplňky stravy RNDr. Bebová doporučuje v článku Nezávislý test Omega 3 pro děti.

Upozornění:

Uvedená recenze je čistě subjektivní, avšak zcela nezávislá a založená na odborných znalostech RNDr. Michaely Bebové z oboru biochemie a výživového poradenství. Nejedná se však o přesné laboratorní testování.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17307104/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18353804/

https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(10)00497-X/fulltext

https://www.cochrane.org/CD003402/PREG_omega-3-fatty-acid-addition-during-pregnancy

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-funded-study-finds-higher-dose-dha-associated-lower-early-preterm-birth-rate

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23844041/

https://today.uconn.edu/2011/06/fish-oil-may-reduce-postpartum-depression-symptoms/

https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish

https://www.longdom.org/open-access/evaluating-the-effects-of-prescription-fish-oil-supplemental-fish-oil-and-a-krill-oil-blend-on-serum-lipidslipoproteins-and-the-omega-index-a-pilot-study-2153-0637.1000121.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20638827/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21063431/