Jak bojovat s atopickým ekzémem u miminek a dětí?

Jak bojovat s atopickým ekzémem u miminek a dětí?

Michaela Kavková

Zvládání svědění ekzému, vhodná kosmetika a strava může zásadně ovlivnit léčbu atopie. Poradím vám, jak miminku/dítěti ulevit od trápení.

Co je atopický ekzém?

Atopický ekzém (Atopická dermatitida, atopie) je celosvětově nejběžnější zánětlivé kožní onemocnění. Jeho výskyt začal celosvětově stoupat, proto považuji za důležité umět toto onemocnění rozpoznat a léčit. Zvlášť při mírných formách atopického ekzému, kde je velmi důležité předcházet jeho rozšíření.

Atopická vs. zdravá pokožka - jaké jsou rozdíly?

Atopický ekzém je dlouhodobé chronické onemocnění týkající se porušené vnější vrstvy pokožky, tzv. epidermální bariéry. Tato část chrání dolní vrstvy před ztrátou velkého množství vody a zabraňuje pronikání bakterií skrz naši pokožku. Atopie způsobuje mezery v této vrstvě, to narušuje celý systém a dochází tak k vysoušení a náchylnosti k zanícení a infekci pokožky.

atopická pokožka

Ukázka pokožky u zdravého jedince vs porušení kožní bariéry u atopika.

Kde se atopický ekzém nejčastěji projevuje?

Postižena může být jakákoli oblast těla. Nejčastěji jsou ale u miminek příznaky viditelné na obličeji, krku, pokožce hlavy (může být spojeno se seboroickou dermatitidou), rukách a kolenou.

U starších dětí příznaky obvykle postihují pokožku v podloketních a podkoleních jamkách, na stranách krku, kolem úst a očí, na kotnících a zápěstí rukou.

příznaky atopického ekzému

Obrázek: Nejčastější zasažená oblast těla atopickým ekzémem u miminek, dětí a dospělých.

Jak se atopický ekzém projevuje? 

Atopický ekzém se projevuje ve 2 stádiích a těmi jsou remise (přechodné vymizení příznaků) a relaps (akutní znovuvzplanutí příznaků). Jinými slovy - někdy je dětem lépe a někdy se mohou uškrábat k smrti.

Nejčastější příznaky atopického ekzému jsou:

  • Suchá kůže
  • Svědění
  • Červené až hnědošedé skvrny
  • Malé vystouplé hrbolky, při poškrábání s unikající tekutinou a vznikající krustou
  • Mokvání
  • Ztluštělá, popraskaná a šupinatá kůže
  • Citlivá a oteklá kůže od škrábání

Jak se liší atopický ekzém od tzv. potniček?

Potničky se objevují u kojenců nebo dětí a jsou způsobeny velkým teplem. Nadměrné pocení ucpává potní žlázy, pot se zachycuje pod kůží a vzniká shluk drobných vlhkých puchýřků, skvrn nebo hrbolků. Potničky svědí, takže se dítě škrábe. Většinou ale po několika dnech zmizí.

Atopický ekzém dítě také nutí ke škrábání, ale pokožka je suchá, šupinatá a popraskaná.

potničky
Červené skvrny s malými puchýřky znamé jako potničky. Místo je spíše vlhké a zarudlé.

atopický ekzém, atopie
Atopický ekzém se projevuje suchou, červenou a popraskanou pokožkou.

Existují ale i další druhy ekzémů, které mohou být atopickému ekzému podobné. Podívejte se na článek Co je atopický ekzém a jak ho poznat, kde jsou jednotlivé druhy ekzémů blíže popsány.

Jak se diagnostikuje atopický ekzém u dítěte?

Na atopický ekzém neexistuje žádný specifický test. Onemocnění je ale velmi propojeno se sennou rýmou, astmatem a alergiemi. A právě alergie mohou atopii velmi ovlivňovat. Z tohoto důvodu může lékař doporučit různé testy. Jedná se primárně o:

1. Krevní odběry - IgE protilátky na potraviny a ostatní alergeny (pyl, roztoči, peří, pozor na domácí mazlíčky...)

2. Kožní testy

  • Prick kožní testy - Na předloktí jsou aplikovány kapky alergenu, v místě kapek se kůže propíchne tenkou jehlou a sleduje se reakce (červené svědivé ložisko).

  • Epikutánní náplasťové testy - Na záda se nalepí náplast s alergeny, která na pokožce zůstává 48 hodin. Po sejmutí dítě dochází k lékaři po 24 a 48 hodinách. Lékař kontroluje, zda v místě vznikla reakce (červené ložisko) nebo ne.

Prick kožní testy, test na alergie

Foto: Kožní prick testy - Děti se obvykle s jehlami nepřátelí. Tento typ testu je dětmi ale dobře tolerován.

Někdy může mít dítě přecitlivělost (intoleranci) na určitou potravinu, kterou krevní odběry neodhalily. Jaký je rozdíl mezi intolerancí a alergií a jaké testy je případně možné na intoleranci podstoupit, je blíže vysvětleno v článku Strava jako spouštěč atopického ekzému.

Co zhoršuje ekzém u dětí?

  • Alergie - Vyhýbat se potravinám, na které má dítě alergii nebo je přecitlivělé

  • Dráždivé látky - Vyhnout se dráždivým látkám, které zhoršují atopický ekzém

  • Dlouhé koupele, horká voda a drsná mýdla

  • Nevhodné oblečení a povlečení (vhodné oblečení pro ty nejmenší můžete zakoupit například zde)

  • Plyšová zvířátka - Opatrně na chlupaté hračky a plyšová zvířátka, která mohou obsahovat hodně roztočů

  • Vysoké teploty v místnosti

Čemu se má atopik vyhnout a co brání v léčbě atopie, je blíže popsáno v 10 nejčastějších spouštěčů atopického ekzému.

Sprchování a koupání dítěte s atopickým ekzémem

Jak často dítě s atopickým ekzémem koupat?

Koupel by měla proběhnout každý den, abychom pokožce dodali potřebnou vlhkost.

Jak dítě s atopickým ekzémem koupat?

Koupel má být teplá (ne horká) a trvat cca 10 - 15 min.

Po koupeli aplikujte pravidlo 3 minut. Do 3 minut je nutné pokožku namazat hydratačním krémem, abychom potřebnou vlhkost ,,uzamkli'' v pokožce.

Jaký je nejlepší sprchový gel pro dítě s atopickým ekzémem?

Vhodným mycím prostředkem je sprchový olej, který má dostatečný hydratační a relipidační účinek. Samozřejmě bez parfemace.

Pokud nevíte, po kterém sáhnout, vodítkem vám mohou být tyto sprchové oleje, pro které se často maminky vrací:

U čistě přírodních sprchových olejů se zaměřte na to, aby respektovaly přirozený kožní film a nevysušovaly pokožku. Ideálně by měly obsahovat nějakou vyživující ingredienci (např. sojový nebo pupalkový olej). Všechny tyto podmínky splňuje: 

Jak připravit ovesnou koupel?

Obsah sáčku Ovesné koupele (cca 5g prášku na každých 10 l vody) vsypeme do vany s vodou o teplotě 37°C a proudem vody, nebo mícháním jej necháme rozpustit.

Jak léčit atopický ekzém u dětí?

  1. Vyváženou a pestrou stravou

  2. Hydratací - Důležitá je hydratace pokožky zvenku i zevnitř - hodně pít a hydratovat pokožku krémy na atopickou pokožku

  3. Zvládáním svědění ekzému

  4. Lokální kosmetikou

  5. Kortikoidy

  6. Alternativami léčby - fototerapií, koupelemi, studenými obklady

  7. Ichtamolem

  8. Imunomodulátory (Imunosupresiva)

  9. Antihistaminika

pitní režim při atopickém ekzému, hydratace atopického ekzému

Foto: Při léčbě atopie je klíčová hydratace pokožky zvenku i zevnitř. Pití je tedy u dětských atopiků velmi důležité (nejen u nich), ale také velmi problematické. Proto potravinové pyramidy pro děti obsahují jako nejdůležitější základní položku pitný režim.

1. Vyvážená a pestrá strava

Jak má vypadat strava dítěte při atopickém ekzému?

V první řadě je důležitá pestrá a vyvážená strava.  O tom, jak je důležitá strava při léčbě atopického ekzému a jak atopii ovlivňuje střevní mikrobiom jsem se rozepsala v článku Jak léčit atopický ekzém pomocí stravy.

Vzhledem k možným alergiím a intolerancím je možné, že některé potraviny mohou atopický ekzém zhoršovat. Projevy mohou být zřetelné skoro ihned nebo až za několik dní. V tomto případě je více než důležitá spolupráce s lékařem a při podezření podstoupit testy na potravinové alergie/intolerance.

Nikdy sami nevysazujte skupiny potravin, pokud Vám to nedoporučí lékař nebo nutriční terapeut. Dítě potřebuje dostatek živin pro správný vývoj.

Nejčastější potravinové alergeny - s jakými potravinami je dobré být u dítěte obezřetný?

  • Kravské mléko
  • Vejce
  • Arašídy
  • Ořechy, sezamová semínka
  • Pšenice
  • Ryby
  • Měkkýši
  • Sója
  • Celer
  • Siřičitany (látka běžně se vyskytující v sušeném ovoci) (1)

 Jak pomoci svému dítěti atopikovi? Pestrou a zdravou stravou bohatou na živiny.

Jaké doplňky stravy užívat při atopickém ekzému?

Ideálně by mělo dítě veškeré důležité látky získat z potravy. Jak se ale říká Důvěřuj, ale prověřuj...Není proto od věci důležité vitamíny (C, D, E, A) a minerály (Zinek, Měď, Selen) zkontrolovat krevními odběry. Deficit těchto látek se může negativně odrazit na stavu pokožky.

Mimo dostatek vitamínů a minerálů jsou v léčbě klíčová probiotika a omega 3 mastné kyseliny, které významně snižují zánět v těle a tím mají pozitivní vliv na atopický ekzém. 

U Omega 3 je důležité zaměřit se na množství DHA a EPA, které by mělo být více než 50%. Podrobnější informace, jak vybrat opravdu kvalitní Omega 3, je popsáno v článku 5 tipů, jak vybrat kvalitní doplněk stravy s Omega 3.

Má kojení vliv na rozvoj atopického ekzému u miminka?

Světová zdravotnická organizace doporučuje miminka kojit do 6 měsíců. Některé studie prokázaly, že delší kojení může mít významný vliv na rozvoj atopického ekzému u dítěte. Jiné studie došly naopak k opačným závěrům. Vzhledem k rozdílnosti výsledků je proto nutné další zkoumání.

Jak začít zařazovat potraviny po ukončení kojení?

Každé dítě s atopickým ekzémem je vystaveno zvýšenému riziku potravinové alergie/intolerance. V ideálním případě zařazujte pevnou stravu jednu po druhé, v malém množství a alespoň 3 dny od sebe. Cca 3 dny může trvat, než se reakce projeví.

Jaká dětská výživa je pro miminka s atopickým ekzémem nejlepší?

Pokud maminka z nějakého důvodu nemůže nebo nechce kojit, je dobré zaměřit se na dětskou výživu s označením HA. Tato výživa je určena pro miminka, které mají atopický ekzém, ale nemají alergii na mléčnou bílkovinu (příp. mají atopický ekzém a alergie v rodinné anamnéze). Dětské výživy s označením HA obsahují částečně naštěpenou bílkovinu a probiotika, která jsou šetrná pro dětská bříška, usnadňují trávení a tím nepřímo ovlivňují atopický ekzém.

K dostání jsou i speciální dětské výživy (např. Althera nebo Alfaré od Nestlé).

Další variantou jsou další speciální dětské výživy pro různé druhy alergií, které jsou na lékařský předpis.

Dětské výživy s označením HA:

2. Hydratace

Jaký hydratační krém na atopický ekzém je pro dítě nejlepší?

Obecně by měl být bez parfemace a látek, které mohou dráždit pokožku. 

Naopak by měl být hydratační, posilovat kožní bariéru a ulevovat od celkového svědění pokožky. Nejideálnější variantou jsou krémy přímo určené na atopickou pokožku.

Tyto podmínky splňuje:

Pokud dáváte přednost přírodní kosmetice, tak zvolte:

Jak často mazat atopickou pokožku dětí?

Pokud není pokožka příliš vysušená, můžeme mazat 2x denně. Během vzplanutí ekzému a při vetší suchosti musíme mazat častěji. Obecně je doporučováno každé dvě hodiny při velkém vzplanutí ekzému.

3) Zvládáním svědění ekzému

Jak škrábání ovlivňuje atopický ekzém?

Pokud si dítě pokožku poškrábe, začne začarovaný kruh. Nehty si poruší už tak narušenou kožní bariéru, alergeny a dráždivé látky budou mít ,,zelenou'' a vstoupí do hlubší vrstvy pokožky. Tam vznikne zánět, který zapříčiní ještě větší svědění. To si dítě opět poškrábe, kruh je na světě a bude mu ještě hůře než před tím. Z tohoto důvodu je důležité mít svědění pod kontrolou, jak jen to je možné.

Škrábání pokožky, atopický ekzém

Obrázek: Začarovaný kruh. Škrábání -> Narušení kožní bariéry -> Alergeny -> Zánět -> Svědění -> Škrábání ... 

Jak ulevit dítěti od svědění?

  • Léky na alergii - antihistaminiky (dostupné i v tekuté podobě), příp. sedativními antihistaminiky na spaní

  • Studenými obklady

  • Mokrými zábaly

    1. Vykoupejte dítě v teplé vodě (cca 5 - 10 min.)

    2. Po koupeli naneste hydratační krém a příp. lokální masti

    3. Navlhčete čisté gázové obvazy vodou a zabalte postiženou kůži

    4. Vlhké obvazy překryjte suchým obvazem nebo ručníkem, aby se na místě držela vlhkost (nechte na pokožce klidně i přes noc)

  • Zklidňujícími koupelemi (ovesné, s jedlou sodou)

  • Hydratací pokožky

  • Kortikoidy - Pokud je atopický ekzém těžko zvladatelný a lékař tuto léčbu doporučí

  • SOS péčí proti svědění

Proč je dobré často dítěti stříhat nehty?

  1. Pokud se poškrábou, tak krátkými nehty tolik nepoškodí kožní bariéru jako dlouhými ,,drápy’‘

  2. Za krátké nehty se dostane méně nečistot, snížíme tak riziko zánětu pokožky

Jak zabránit dítěti, aby se škrábalo v noci?

S ostříhanými nehty je riziko poškození pokožky menší. V noci ale dítě od urputného škrábání neuhlídáme. Pomocníkem mohou být:

  • Rukavice

  • Zašité rukávy u dlouhého trika

  • Před spaním vyzkoušet rady výše, které uleví od svědění

4. Lokální kosmetika

Lokální kosmetika je především určena k okamžitému zklidnění podrážděné pokožky a ke zmírnění intenzivního svědění na konkrétním místě. Měla by nám pomoci se snížením užívání kortikoidů během akutních fází.

Pokud si nejste jisté, kterou péči vyzkoušet, níže jsou oblíbené produkty, pro které se maminky vrací:

Pro milovníky přírodní kosmetiky pro děti:

Tip: Pokud se při mokvání objeví puchýřky s tekutinou a následně zlatavou krustou, může se jednat o infekci. V tomto případě vyhledejte lékaře, aby Vám doporučil vhodnou mast na léčbu podle původu infekce.

5. Kortikoidy

Mezi maminkami jsou kortikoidy často kontroverzním tématem kvůli jejich vedlejším účinkům. Co se týká rychlosti účinku a zvládnutí rozsáhlého zánětu v kůži, tak jsou ale bezesporu prví volbou. Používají se v akutní fázi.

Abychom nežádoucím účinkům předešli, je velmi důležité dodržet doporučované dávkování, frekvenci a dobu užívání.

6. Alternativy léčby

  • Fototerapie (terapie světlem) je často využívaným doplňkem v léčbě atopického ekzému. V této terapii jsou využívány bezpečné vlnové délky světla, které vyzařuje slunce. Fototerapie najdeme na specializovaných dermatologických pracovištích.

  • Koupele v solném roztoku (balneoterapie) mohou být samostatné nebo v kombinaci s fototerapií. Koupele jsou protizánětlivé a pomáhají nám hojit naši pokožku.

  • Ovesné koupele jsou častým pomocníkem atopiků. Ovesné koupele lze koupit přímo v lékárně a připravit si je doma. Pozor u atopiků s alergií na lepek. Byť jen malá přítomnost lepku ve vločkách může zhoršit stav.

  • Koupele v jedlé sodě jsou další alternativní léčbou. Soda má zklidňující a antibakteriální vlastnosti na pokožku. Cca 1/4 šálku jedlé sody zamíchejte v teplé vodě (ne horké!).

  • Studené obklady pomohou s horkostí pokožky a svěděním.

7) Ichtamol

Krémy s ichtamolem jsou vhodné jako doplňková péče při léčbě atopie. Mohou nám pomoci snížit svědění a zánět pokožky. 

8) Imunomodulátory

Nejznámější imunomodulátory: Protopic a Elidel.

Imunomodulátory jsou alternativní léčbou atopického ekzému. U atopického ekzému imunitní systém přehnaně reaguje na normálně neškodné látky. Tato hyperaktivní imunitní reakce způsobuje příznaky svědění a suchosti. Imonomodulátory fungují tak, že snižují aktivitu našeho imunitního systému.

Pro koho jsou především imunomodulátory určeny?

Předepisují se především malým dětem od 2 let a dospělým na pokožku, která je velmi jemná (obličej, krk, třísla). Imunomodulátory neztenčují kůži.

Mají imunomodulátory nějaké vedlejší účinky?

Vedlejšími účinky může být podráždění pokožky, pocit pálení a přecitlivělost na slunce. Imunomodulátory jsou ale obecně pro pokožku bezpečné. Používají se jako alternativa k léčbě kortikoidům.

9) Antihistaminika 

Nejpoužívanější antihistaminika: Claritine, Analergin, Analergin Neo, Zyrtec kapky, Xyzal.

Antihistaminika zmírňují příznaky alergické reakce (potlačují svědění). Jsou ale především vhodné na kopřivku. Je možné, že dítěti s ekzémem nepomohou, pokud ekzém nezhoršuje nějaká alergická reakce.

Co jsou to sedativní antihistaminika a na co se předepisují?

Pokud má dítě problémy se spánkem kvůli atopickému ekzému, lékáři mu mohou předepsat sedativní antihistaminika. Tyto antihistaminika mají tlumící účinek na centrální nervovou soustavu. Jsou určena pouze při akutním vzplanutí ekzému a používají se pouze krátkou dobu. Jedná se např. o Dithiaden, Fenistil kapky.

 

Zdroje:

[1] https://eczema.org/wp-content/uploads/Childhood-Atopic-Eczema-booklet-2021.pdf